>

Vintersport

Fischer Offtrack 3 Bc 18/19

sportenbeitostolen.no
Sist oppdatert 24.02.2020

Kjøperguide - Vintersport

Riktig utstyr for vinteraktivitetene

Er du på jakt etter godt vintersports-utstyr? Det fins så mye å velge mellom at det kan være ganske vanskelig å velge. Som kjent fins det ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Skal du holde deg varm, tørr og komfortabel ute en hel vinterdag, må du ha på klær som har de rette egenskapene. Det samme gjelder dersom du skal kjøpe deg vintersports-utstyr. Har du riktig utstyr blir det langt morsommere å holde på med diverse vinteraktiviteter! Her kommer noen tips å ha med på veien. Sportsutstyr av god kvalitet er en dyr investering, men det kan være gode penger å spare på å sammenligne priser på vintertøy og vintersportstutstyr her før du bestiller.

Skiklær og snowboard klær

Kari Traa UllundertøyDet beste du kan skaffe deg for å slippe å fryse ute, er ullundertøy. Ull varmer og isolerer selv når den er blitt litt fuktig, og er det perfekte undertøyet om vinteren. Skal du drive med mer utfordrende fysisk aktivitet, kan du bruke superundertøy, som er bra på å frakte vekk fuktighet fra kroppen og tørker fort, men ullundertøy gir den beste isolasjonen for deg som også kommer til å sitte litt i ro – som man gjerne gjør når man skal tilbake til toppen av alpinbakken. Ullundertøyet bør være tettsittende men ikke stramt. Ikke bekymre deg hvis de ikke ser så lekre ut. Det er det ingen som ser. De er jo under klærne!


Skijakker og skibukser bør være lette og vanntette, men løse eller bevegelige nok til å tillate deg full bevegelsesfrihet. Skiklærne bør puste, slik at du ikke blir våt innenfra, samtidig som de er vindtette nok til å holde deg varm. Mange lommer til å oppbevare nøkler, mobiltelefon, penger og kort mens du er i bakken er praktisk.

Når du vasker vanntette klær, må du huske å bruke spesialvaskemiddel som er tilpasset klær med membran eller impregnering. Deretter bør du tilføre ny impregnering. Impregnering fins både i sprayform, men kan også vaskes inn i klærne. Best effekt får du av impregneringen dersom du kan tørketromle klærne etterpå. Men pass på å bare tromle klær som tåler det!

Ikke undervurder viktigheten av et par gode hansker eller votter, og gode, lange ullsokker. Vottene eller hanskene skal holde hendene varme og tørre gjennom hele dagen. Ullvotter med et vanntett, pustende trekk utenpå er veldig praktisk. Blir ullvottene fuktige, tørker de lett når du tar dem ut av trekket. Dersom du blir kald på hendene, fins det praktiske små håndvarmere som fungerer akkurat motsatt av en ispose. Du klemmer på dem når du skal ta dem i bruk, og de varmer godt en lang stund så lenge de er inne i vottene.  Når du skal velge sokker som egner seg for eksempel til slalom eller snowboarding, bør du velge lange sokker i ullblanding, gjerne med ull og silke. Pass på at sokkene er så lange at du ikke får vonde presspunkter inne i skoene. Et godt par sokker, holder føttene dine tørre og varme. Du kan også velge sokker av syntetiske fibre

Gode støvler

Du kommer ikke langt uten støvler. Slalomstøvler, telemarkstøvler, snowboardstøvler... Uansett hvilken vinteridrett du holder på med, er det viktig at støvlene du velger sitter godt på foten. Alpinstøvler skal være forholdsvis trange, uten at du stopper blodtilførselen til foten, for da blir du fort kald. Når du sitter i heisen, kan du med fordel løsne skoene, da dette øker blodgjennomstrømningen igjen, og gjør at du raskere blir varm på føttene. Du bør helst prøve støvlene før du kjøper dem. Det fins støvler som er laget for å forme seg etter foten din, og derfor vil passe deg helt perfekt etter en tids bruk.

Hvis du vil spare penger når du handler skiutstyr eller snowboardutstyr, bør du se etter pakker med bindinger, slalomski/snowboard og eventuelt støvler. Slike pakker fins spesielt sammensatt for nybegynnere. En billig skipakke eller snowboardpakke er greit å kjøpe når du begynner med en ny vintersportsgren, ettersom du da ikke har kastet bort altfor mye penger hvis du finner ut at dette ikke er noe for deg. På den andre siden kan det lønne seg å velge utstyr av høy kvalitet når du skal kjøpe dine første ski og støvler, ettersom godt utstyr er en forutsetning for at du skal få en god opplevelse. Det er opp til deg hva du velger, men det er ikke alltid billigst er det beste valget. For å få hjelp til å velge rett slalomutstyr, kan du ta en titt på vår kjøpsguide for slalomski.

Sikkerhetsutstyr

AlpinhjelmDu som skal bevege deg i alpinbakken, enten det er på snowboard eller slalomski, bør absolutt investere i en god hjelm. Sikkerhet i bakken er svært viktig å tenke på, uavhengig av om du selv er nybegynner eller erfaren kjører. Alle kan være uheldige og falle, eller det kan komme en bakfra i stor fart og kjøre deg ned. For deg som kjører snowboard kan det også være smart å benytte håndleddsbeskyttere, så du unngår å skade håndleddene hvis du må ta deg for i et fall. Ryggskinne kan også være smart å bruke som ekstra sikkerhet i alpinbakken. Og når vi er inne på sikkerhet. Dersom du er glad i å kjøre pudder, vil du kunne utløse et snøskred. Husk at du og vennene dine bør ha med hver deres skredsøker, slik at dere blir funnet så raskt som mulig hvis uhellet skulle være ute! I bloggen vår kan du lese mer om nødvendig sikkerhetsutstyr.


Skibriller med polariserte glass, som gir god sikt er også en viktig del av utstyret. Med skibriller unngår du å få snø i øynene, du slipper å bli så blendet av den lave vintersolen, og du ser ujevnhetene i  bakken bedre, slik at du er mer forberedt på det som kommer når du kjører ned bakkene.

Ta godt vare på skiutstyret eller snowboardutstyret ditt

Som alt annet sportsutstyr blir ski og snowboard utsatt for store påkjenninger, de kan lett få riper og hakk når du er uheldig og treffer steiner og andre skarpe kanter, og de trenger rutinemessig vedlikehold for å fungere optimalt. Du bør sørge for å holde stålkantene skarpe og undersiden av skiene eller snowboardet glatt og fritt for riper. Vanligvis kan du ta utstyret med til en sportsbutikk eller til servicesenteret i slalombakken, og de vil gjøre vedlikeholdet for deg forholdsvis billig. Før hver bruk, bør du også glide skiene eller snowboardet ditt. Glideren gjør at du får bedre gli, selvfølgelig, men samtidig sørger den for at sålen på skiene eller snowboardet ikke tørker ut og blir ødelagt. Pass på å ikke bruke for høy varme når du glider skiene dine! Det finnes smørejern, som kan være lurt å bruke til å smelte voksen inn i sålen, fremfor å bruke et vanlig strykejern til denne jobben.