>

Babyleker

Kjøperguide - babyleker

Underholdning og stimuli for babyen

Aktivitetsleke for babyBabyleker har flere funksjoner. De skal selvfølgelig underholde babyen, men i tillegg er hjelper de til å utvikle babyens sanseapparat, motorikk og læringsevne. Babyleker er tilpasset ulike utviklingsnivåer. Du kan se på hvilken alder som lekene skal passe til utenpå pakken, men du må selv avgjøre utviklingsnivået til ditt barn. Det kan være store forskjeller, og noen lærer f.eks. å gå før andre har tatt sitt første krabbetak! De første månendene har ikke babyen behov for stimuli av leker, rangler, uroer og lignende. De kan fort bli overstimulert, og alt de trenger er mat, søvn, stell og omsorg. Eventuelle leker bør være duse i fargen og ikke lage mye lyd. Men når babyen blir litt eldre, begynner den å bli interessert i tingene rundt seg.  Jo eldre barnet er, jo flere inntrykk kan han eller hun forholde seg til på en gang. I begynnelsen er det viktig at lekene barnet får, gir dem individuelle og stimulerende opplevelser. Lekene bør ha klare farger og være lette å gripe. Når babye rister på dem eller klemmer på dem, kan de kjenne forskjellige strukturer og høre ulike lyder.

Barnevognsrangler og leketeppe

Babyer oppholder seg ofte i barnevogn. Når de skal sove, trenger de selvfølgelig ikke noen stimuli i form av leker. En koseklut eller et kjent og kjært kosedyr kan være det de trenger for å falle til ro. Men når en for eksempel går på lengre turer med barnet i vogn, eller er på butikken eller andre steder der barnet kan begynne å bli urolig, kan det være veldig greit med noen barnevognsleker! Det er smart å hekte lekene fast i vognen med en egnet snor, for noe av det morsomste små barn vet, er å kaste lekene ut av vognen og vente på at du henter dem opp igjen. Om du er ute og går, kan det fort skje at leker blir borte. Når barnet ligger i vognen, kan du henge en vognrangle i kalesjen så babyen har noe spennende å se på og gripe etter.

Hjemme er det fint å ha et leketeppe på gulvet eller i lekegrinden, som både er mykt å ligge på og som kan stimulere barnets sanser. Leketepper består ofte av forskjellige felter i ulike materialer, som barnet kan ta og kjenne på. Noen leketepper har også områder som lager lyd når man tar eller klemmer på dem. Over leketeppet kan du ha en babygym som gir barnet noe å se på og gripe etter når det ligger på ryggen, og det stimulerer også barnet til å få lyst til å bevege på seg og rulle over på siden for å få tak i leker som er litt lenger borte.

Puslespill, puttebokser og baby bøker

Når babyen blir stor nok til å begynne å trene på finmotorikken, er puslespill og puttebokser fine leker. Det samme gjelder stableleker som kan brukes til å bygge tårn som kan rives ned igjen. Det morsomste er egentlig å rive ned! Babypuslespill består av få og store biter, ofte med en knott til å holde i, noe som gjør det enklere for små barnehender å få puslespillbrikken på plass på brettet. Vanlige motiver er bondegård, dyr, fugler, biler og lignende.

En putteboks består av klosser eller andre former som passer ned i hull i boksen. Når barna begynner å få det til, kan de ha det gøy med å putte formene ned i hullene, tømme ut igjen og begynne på nytt i lang tid! Noen puttebokser spiller en lyd når formen er puttet nedi, og sier f.eks. ”firkant” eller ”sirkel” for å lære barnet nye ord samtidig. Et tips er at leker som lager lyd kan være ganske irriterende å høre på i lengden, så ikke kjøp altfor mange leker som snakker eller spiller melodier. Det er bedre at du selv snakker med barnet og forteller hva formene heter for eksempel. Små barn forstår mye mer enn det de selv kan uttrykke, og jo mer du snakker og leser for dem, jo større ordforråd år de. Barna er ikke være veldig gamle før bøker og historier begynner å interessere dem. Barn som blir lest mye for, lærer også fortere å lese selv, i tillegg til at de lærer et mye større antall ord enn det vi bruker i dagligtalen. Du kan gjerne begyne å lese for babyen lenge før du tror at barnet forstår historien. Barnet liker å høre stemen din, og se på bildene i babybøkene. Ofte er babybøker utstyrt med luker som kan åpnes, ulike materialer barnet kan kjenne på og lyder som oppstår når man trykker på knapper. Barn elsker når foreldrene deltar i leken og når de leser for dem, så en daglig lesestund før leggetid kan for eksempel være en god rutine.

Når babyen lærer å gå

Når babyen skal lære å gåDet er svært forskjellig hvor gamle babyene er når tar sine første skritt. Noen reiser seg allerede ved 6-måneders alder, og begynner å stabbe seg langs bordkanten lenge før andre har prøvd å rulle seg over på magen! Andre venter til de føler seg helt stødige før de tar sine første skritt ut på gulvet. Det er viktig at babyen får utvikle seg i sitt eget tempo, og at de får trent opp muskulaturen ved å rulle, åle og krabbe seg bortover før de begynner å gå. Uansett når barnet begynner å gå, kan det bli mye knall og fall i starten. En gå-vogn eller en gå-bil kan være en fin støtte. Husk at når barnet begynner å komme seg rundt på denne måten, kan de gå utenfor trapper og rekke opp til ting de før ikke kunne nå! Så tenk på sikkerheten. Det kan være lurt å investere i trappegrind og installere sikkerhetstiltak på kjøkkenskap og komfyr!  En gåbil kan væer en fin inevstering, ettersom den kan brukes i mange år! Både små babyer og de litt større barna syns det er moro å sitte på bilen og sparke seg fremover. Enkelte utvikler en teknikk som gjør at de får god fart rundt i huset! Det kan være lurt å tenke på hva hjulene til gåbilen er laget av. De som er av plast med riller i, lager mye støy! Det kan være greit å investere i en bil med gummihjul i steden.


Lykke til i jakten på perfekte babyleker for ditt barn.