>

Leker

Bedroom Battle

Coolstuff.no
Sist oppdatert 27.03.2020

Kjøperguide - Leker

Barn og lek

Mamma leker
Barn trenger fysisk aktivitet, og de trenger å utfolde seg i lek. Spill og leker er godt for barnas velvære, bevissthet og motoriske utvikling. De lærer seg sosiale spilleregler og utvikler fantasien sin mens de har det gøy i lek alene eller med andre barn eller voksne. Barn viser tidlig hvilke interesser de har gjennom lek. Noen barn elsker å bygge og konstruere ting, andre leker med biler, noen systematiserer etter størrelse, farge, type, mens andre leker familie. Noen er mer fysiske, andre liker best å sitte stille og tegne eller drive med formingsaktiviteter. Det er viktig at barnet får sjansen til å prøve seg på forskjellige ting, og de voksne må blant annet  tilrettelegge for dette gjennom å gi dem tilgang på ulike typer leker og miljøer.


Men hvilke leker skal du velge til ditt barn? Det finnes tusenvis av måter å underholde unger på. For å finne leker som passe ditt barn, bør du tenke på barnets interesser og utviklingsnivå, hvordan barnet ditt skal bruke leken, når de skal leke og hvem de skal leke sammen med.

Forskjellige leker og spill

Lære og utforske
Små babyer skal lære seg hvordan verden fungerer, og leketøy for små babyer bør derfor hjelpe dem å oppdage og utforske verden. Den første leken vil være til å ta og føle på, bite i og riste på. Leker som lager lyd er alltid spennende for små babyer. Babyleker bør ha klare, sterke farger og former som er lette å gripe, og være av ulike teksturer, farger og former som babyen kan bli kjent med. I begynnelsen er en rangle og en uro fin underholdning, så lenge barnet ligger forholdsvis rolig. Når babyen blir litt større, kan den ha glede av leker som henger i en babygym, som gir barnet god trening i å gripe etter ting. Barn elsker å bli lest for, og bøker i plast eller papp er en god investering, selv for små barn. Badedyr som lager lyd når man klemmer på dem, er morsomt i badekaret, og klosser som kan stables eller puttes inni hverandre, og andre putteleker er perfekt når babyen har utviklet noen motoriske ferdigheter. Det er gøy å se hvordan babyen konsentererer seg om å få klossene på plass, og hvordan treffsikkerheten øker dag for dag!

Kreative og lærerike spill
Kreative og læringsbaserte spill er med på å utvikle både hjernen og kreativiteten og hjelper barnet med å ha glede av hele læringsprosessen. Det er lettere å lære og mer motiverende når man driver med morsomme spill. For eksempel fins det mattespill for barn i førskolealder, bokstavspill, og fargespill. Quips er et spill der selv barn ned i 2-årsalderen kan være med sammen med større barn eller voksne. Spillet går ut på at man kaster 2 terninger - en med farger og en med tall - og setter riktig antall brikker med riktig farge på et spillebrett. Ulike typer Lotto er bra for utvikling av hukommelsen, og kan også spilles med både små og store.

Spill for hele familien
Barn elsker når de voksne er med! Det enorme utvalget i brettspill, gjør at det finnes noe for en hver smak og alder. Domino og Mikado spill som trener barnets fingerferdigheter,  Scrabble er med på å forbedre barnas ordforråd. Strategispill som Risk gir fin øvelse til å tenke logisk, og Monopol gir trening både tallforståelse og øvelse i strategisk tenking. Kortspill, terningspill som Yazzy, kinasjakk og stigespill og sjakk, er klassiske spill som man heller ikke må glemme. Mange brettspill er i utgangspunktet ment for voksne, men det finnes også mange spill for både små og store barn. Man skal heller ikke undervurdere barnas evne til å forstå og være med på mer avanserte spill. For eksempel kan reglene forenkles litt når barna er med.

ByggeklosserByggeklosser og byggesett
Konstruksjonsspill og byggesett utvikler barnets logikk, observasjon, konsentrasjon og resoneringsevne. De viser barnet hva man kan oppnå ved å sette deler sammen til hus, dyr, roboter osv. For de minste barna, passer det best med store byggeklosser av tre, Mega Bloks, eller Duplo, mens for de større barna er det uendelige muligheter. Lego er gøy for både liten og stor! Det finnes Lego-byggesett og bokser med Legoklosser som man kan bygge med etter fri fantasi. Når du kjøper byggesett for barn, bør du huske på at det er gøy å mestre litt utfordringer, men at byggesettene ikke bør være for kompliserte. Se an barnets utviklingsnivå. For eksempel har Lego en aldersindikasjon på pakkene, som det kan være greit å følge. Meccano er et annet merke innen konstruksjonsspill, som finnes tilpasset flere aldersgrupper.


Den fasinerende verden med modeller og modellbygging hjelper barna med å oppleve og utforske drømmen om fly, helikopter, biler og båter. Selv barn ned i 2-3 års alders viser interesse for modellbygging, men de fleste modellene egner seg for litt eldre barn. Først fra når de er rundt 12år har barn utviklet tilstrekkelig ferdigheter og konsentrasjon til å fullføre denne typen oppgaver.

Utendørs aktiviteter
I dag sitter de fleste altfor mye stille innendørs. Vær et godt forbilde og ta med barna ut! Alle har godt av å få frisk luft hver dag. For de minste er det både rolig og avslappende å leke utendørs, samtidig som de kan utforske verden rundt seg. De større barna får både oppleve spenning samtidig som de får mosjon og får trent motoriske ferdigheter. La barna klatre i trær, skli på sklie, huske, klatre i klatrestativ, bygge sandslott i sandkassen, hoppe tau, fly drage eller tegne paradis med kritt. Hvis du vil leke sammen med barna ute, kan et spill som Kubb være gøy! Det samme gjelder frisbee, badminton og crocket!

Kostymer
Utkledningsklær
De fleste barn elsker å kle seg ut, og male seg i ansiktet. La dem boltre seg i kostymer og utvikle fantasien! Utkledningsklærne spenner fra vakre prinsessekjoler med tiara og gullsko, til skumle monstere og pirater. Populære kostymer er også kjente figurer fra barne-TV som Kaptein Sabeltann og Langemann, Buzz Lightyear fra Toy Story, Spiderman, Supermann og andre superhelter, og selvfølgelig politiuniformer, brannmannkostymer, heksekostymer m.m.. Husk at antrekket først er komplett med litt sminke og gjerne en parykk.

Viktig å huske på

Aldersgrense og sikkerhet
På de fleste leker er det satt en anbefalt aldersgrense fra produsentens side. Når det gjelder leker som er uegnet for barn under 3 år, er det viktig å ta hensyn til denne aldersgrensen for å ivareta barnets sikkerhet. Leker som er merket "uegnet for barn under 3 år" eller med en logo som sier at leken er farlig for barn under tre år, kan inneholde små deler som kan svelges av barnet. Ellers er mange leker merket med anbefalt alder, som sier noe om hvilket utviklingsnivå lekene passer til.

Sørg for å sjekke at lekene er CE-merket. CE-merket bekrefter at standarden til leketøyet står i samsvar med europeisk standard, og skal hindre at leker som kan være til skade for barn kommer i salg. Leken skal være merket med produsentens adresse og telefonnummer.

Strømforsyning via batteri eller kabel
Vær oppmerksom på hvilken type strømforsyning de elektriske lekene krever. Drives leken via strømkabel, batterier eller oppladbare batterie? Husk også at de sjeldent følger med batterier når du kjøper en leke. Enkelte elektriske leker krever mye strøm og trenger nye batterier ofte. Da lønner det seg å velge oppladbare batterier, selvom de koster i innkjøp.

Oppbevaringsbokser
Leker tar mye plass. For å unngå at rommet ser ut som en slagmark og for å unngå støv og skitt på barnas leker bør du investere i oppbevaringsbokser. Det er smart å ha dedikerte plasser til hver type leke. Dette gjør det både lettere å rydde, og morsommere å leke. Det er ikke noe gøy å lete etter favorittleken i bunnen av en diger lekekasse. Da er det bedre når lekebilene har sin kasse, dukkeklærne har sin faste plass i et lite leke-klesskap, legoklossene har en passende boks, hvor det kan være mulig å sortere klossene etter type, farge osv.