>

Golf

Kjøperguide - Golf

Golfutstyrsguide

GolfspillerGolf er blitt en populær hobby, og er ikke lenger ansett som en rikmannsport. Golf er faktisk en av verdens største idretter, og noe av det som folk liker med golf, er at man kan spille sammen selvom man er på forskjellig nivå. Golfspillerne opplever fellesskapet med sporten, samtidig som de får morsjon og masse frisk luft mens de spiller. Nå fins det golfbaner over hele Norge, fra Kirkenes i Nord til Kristiansand i sør. På norskgolf.no finner du en oversikt over golfklubbene i Norge.


Hvis du er nybegynner, og vurderer å begynne å spille golf, så bør du ikke kjøpe alt tilgjengelig golfutstyr med det samme. Du kan velge å leie eller låne utstyr i starten, eller du kan kjøpe det mest nødvendige utstyret, som vil si noen køller og en enkel golfbag. Du kan spille med brukte baller, vanlige klær og joggesko. Dersom du som så mange andre, blir bitt av sporten, er det på tide å få deg ditt eget utstyr. Det kan være en god ide å kjøpe noen gode nybegynnerkøller med kvalitetsskaft, fremfor å kjøpe et altfor billig nybegynnersett av dårlig kvalitet. Utstyret har noe å si for spillegleden.

Golfsett

En golfspiller kan ha med opptil 14 køller i golfbagen. Du kan velge fritt hvilke køller du ønsker å ha med deg på banen. Om du er nybegynner trenger du som nevnt ikke et fullt golfsett. Jernene, som er nummerert fra 1-9, er designet for å slå ballen i ulik lengde pga at de vil treffe ballen i ulik vinkel. Jo lavere nummer, jo lenger kan ballen fly, forutsatt at du treffer ballen perfekt. I tillegg til jernene, trenger du noen spesialkøller: en sandwedge, som brukes for å få ballen opp av sandbunkere  og en pitchingwedge, som brukes bl.a. når ballen skal inn på greenen. Etterhvert kan man også investere i driver og putter.


Driver, jern til fairway, Wedges og Putter
Driveren er er ment å brukes fra tee for å slå ballen langt. En erfaren golfer bruker bare driveren på de lengste hullene. Ved hjelp av driveren kan ballen fly over 300 meter, hvis du treffer riktig.

Jern (1-9) som brukes på for Fairway har et mindre hode enn driveren. Som navnet inGolfklubberdikerer er de ment å brukes på Fairway når du er fortsatt relativt langt unna Greenen.

Wedges er konstruert for "short play" nær greenen. De er inndelt i grader 48-64, som beskriver vinkelen av overflaten.

Putteren er den køllen som du vanligvis bruker når ballen er på greenen. Putting handler om presisjon og balanse og kan være mye vanskeligere enn det ser ut som.

Hvilke køller bør du velge?

Som nybegynner bør man velge køller som er lettspilte og ”tilgivende”, dvs køller som gjør at treff utenfor tyngdepunktet til køllehodet ikke har så mye å si. Du bør kontakte en proffesjonell for å få råd og hjelp til å velge ut riktige køller for deg. Blant annet må du ta hensyn til hvor raskt og hvordan du svinger, for å kunne velge et skaft med riktig stivhet. Tidligere var det slik at de som hadde en rask sving, skulle ha stive skaft, og de som svingte sakte, skulle ha mer fleksibelt skaft. I dag finnes det uendelig mange ulike typer å velge mellom. For å få en pekepinn på hva som kan være aktuelt å sjekke ut, bør du ta en titt på golfsider som norskgolf.no der du finner en presentasjon av de mest interessante køllenyhetene.

Golfbag, tralle og golfbil
En golfbag må du ha for å holde styr på alle køllene, og for å frakte med deg golfkøllene rundt på golfbanen. Golfbagen kan bæres ved hjelp av en bærestropp over skulderen. Enkelte golfbaner tillater tralle og golfbil, som kan gjøre golfrunden mindre slitsom.

Pitchfork, markør, tees og golfballer

En pitchfork brukes til å reparere merkene på greenen som er forårsaket av golfballen når den lander på gresset. Hvis ikke hullene fjernes raskt, kan greenen bli ødelagt. Golfspilleren må gjøre dette selv, og alle golfspillere må derfor ha med seg en pitchfork.

Markøren brukes til å vise posisjonen til golfballen, dersom man er nødt til å løfte opp ballen, for eksempel for å rengjøre den. På den måten kan man plassere golfballen tilbake på nøyaktig riktig sted etterpå.

En tee er liten pinne som er bredere på toppen, som du legger ballen på. Tee-en brukes når du skal slå ut ballen, og de kommer i forskjellige farger og lengder.

Golfballene er naturligvis uunnværlige i spillet. Det er en god ide å ha nok av golfballer i bagen, spesielt hvis du er en nybegynner. Ballene har en tendens til å forsvinne. Igjen er det variasjon i typer av golfballer og du kan kjøpe dem myke eller harde. For nybegynnere er en god idé å starte med mykere golfballer.

Bekledning

Bortsett fra utstyret i golfbagen, må du også være riktig kledd på golfbanen. Golf er ansett som en gentlemanssport, og det er forventet at du går riktig med skjorte som har krage, og egnede shorts eller bukser. Sist men ikke minst er valget av golfsko viktig. Hvis du begynner å spille golf på jevnlig basis, bør du ha golfsko. Mange golfere bruker også golfhansker men dette er ikke et krav. Hansken hjelper deg fra å holde klubben fast og hindrer vannblemmer blemmer, som ellers er lett å komme særlig i begynnelsen.

Når du har utstyret klart, er du klar til å tilbringe mange timer i naturen på golfbanen og bli den nye Tiger Woods. Lykke til å finne riktig golfutstyr.