>

Jakt og fiske

Kjøperguide - Jakt og fiske

Kjøpsguide for jakt- og fiskeutstyr

Jakt og fiske i norsk naturNorge er med sin lange kystlinje, mange innsjøer og elver et perfekt sted for å fiske, enten man har det som hobby eller driver på et professjonelt nivå. Den norske naturen gir også gode jaktmuligheter både til fjells og i de frodige skogene! Er det rart vi har så mange friluftsinteresserte nordmen?

Jakt

Når og hvor kan du jakte?
For å kunne gå på Jakt i Norge, må man kunne dokumentere at man har fått nødvendig opplæring og bestått jegerprøven. Det er aldersgrense på 16 år for småviltjakt og 18 år for storviltjakt. For å jakte på storvilt, må man også bestå en årlig skyteprøve. Man må betale jegeravgift til staten, og innrapportere hva man har felt i løpet av sesongen. I norge er det tillatt å jakte på 37 fuglearter og 21 landpattedyr. I tillegg er det åpnet jakt på 4 selarter. På sidene til Norges Jeger- og Fiskerforbund finner du alt du trenger å vite om hvordan du blir jeger, hvilke dyrearter det er jakt på og hvilken tid på året det er tillatt å jakte på de ulike artene. Der finner du også alt du trenger å vite om opplæring og hvilket lovverk som gjelder for bruk av våpen.

Oppbevaring av våpen og ammunisjon
Av sikkerhetsmessige hensyn gjelder det strenge krav til oppbevaring av våpen og ammunisjon. Våpen skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med høyere sikkerhetsnivå, og våpenet skal være tomt for ammunisjon når det oppbevares i våpenskapet.

Jaktvåpen
For ulike typer jakt, kreves ulike våpen. For småviltjakt og fuglejakt brukes hagle, mens for storvilt bruker man rifle. Du bør få professjonell hjelp når du skal velge hvilken hagle eller rifle du skal kjøpe. Kolben må være riktig lengde til deg, og dersom du skyter links (med venstre) må du også ha et gevær som er tilpasset. Når du vet akkurat hvilket våpen som passer deg, kan du gå inn og sjekke prisen på Kelkoo.


Annet nødvendig jaktutstyr
Når du er på jakt, er det viktig at du ikke går deg bort. GPS, kart og kompass er viktig å ha med seg. Om du går i terreng med høye trær eller fjell, kan GPS-en få stor feilmargin, så det er viktig å dobbeltsjekke ruten mot kartet så du ikke risikerer å gå deg bort. En kikkert er også et nyttig hjelpemiddel når du leter etter et bytte. Du kan også montere kikkertsikte på våpenet, som gjør det lettere å se byttet du sikter på. Dersom du jakter sammen med et jaktlag, er det viktig å kunne kommunisere. Her finner du flere modeller av jaktradioer. Dersom du skal sitte lenge stille på post, kan en fjellduk være en svært god investering. Fjellduken isolerer slik at du holder varmen, men den er svært tynn og lett og tar nesten ingen plass i sekken. En kniv er naturligvis også viktig utstyr når du er på jakt.

Jaktbekledning
Jakt foregår ofte om høsten eller vinteren, så du må kle deg godt. Ullundertøy innerst mot kroppen er godt å ha, og ytterklærne bør tåle vind, regn og snø. Jaktdressen har vanligvis  store lommer med plass til utstyr. Klærne kommer alltid i naturfarger som mørk grønn og brun, for å gi best mulig kamuflasje. Jakthansker holder deg varm på hendene. Når det gjelder jaktstøvler, er det viktig at de er gode å gå i, og holder deg varm og tørr hele dagen.

Eksempel på en populær norsk jaktstøvel, som har fått gode karakterer i tester, er Alfa Bever Grip+. Grunnen til at den er så populær, er at den passer til variert bruk, både jakt og fjellvandring. Den er vanntett med Gore-Tex-membran og har gode pusteegenskaper. Jaktstøvelen har en god fleksibel såle og er av god kvalitet.

Fiske

FIsker med vadestøvlerFiskeutstyr
Sportsfiske er en hobby som svært mange nordmenn trives med og som har lange tradisjoner i Norge. Å fiske gir både glede og nytte, spenning og avslapping. Om du er usikker på hvor du bør dra på fisketur, kan du forsøke å lete etter det perfekte stedet på inatur.no. Her kan du søke etter tidsperioden du har lyst til å dra og eventuelt hvilket fylke du vil fiske i. Lurer du på hvilke regler som gjelder for fiske i Norge, så finner du dem hos Norges jeger- og fiskeforbund.


Riktig fiskeutstyr
Du trenger ikke allverdens utstyr for å dra på fisketur. Først og fremst trenger du et snøre og en krok, men lidenskapelige sportsfiskere har en rekke forskjellige sluker, wobblere, spinnere, fluer, dupper, sneller og fiskestenger.

Du bør ha en fiskestang som er egnet til den typen fiske du skal drive med. En fiskestang som egner seg best for ørretfiske, passer for eksempel ikke til havfiske, så før du kjøper fiskestang, må du finne ut hva du har tenkt å bruke den til. Ønsker du å drive med både havfiske og å stå i elva og fiske med flue, så bør du altså kjøpe minst 2 fiskestenger. Sørg for å få profesjonelle råd før du velger din fiskestang. Snellen er en viktig del av fiskeutstyret. Det finnes både gode og dårlige varianter av sneller, og det kan lønne seg å bruke litt penger for å få en god fiskesnelle. Fiskesnøret h ar også noe å si for kasteegenskapene, og for hvor lett det er å kjenne om det er en fisk på kroken. Et multifilament-snøre er kostbart, men har høy bruddstyrke og gode kasteegenskaper. De gir ikke etter, slik at man får god kontakt med sluk og fisk. Fireline fra Berkley er et eksempel på en svært god line.