>

Friluftsliv

LED Hodelykt Mini 200LM

Nordic LED - Hele Norges LED Butikk
Sist oppdatert 25.02.2020

Turkart Jotunheimen Aust 1:50 000

sportenbeitostolen.no
Sist oppdatert 24.02.2020

Kowa BD Prominar XD 12x56

iPhonehuset.no
Sist oppdatert 24.02.2020

Kjøperguide - Friluftsliv

Friluftsliv

Mange Nordmenn er glade i å være ute i skog og mark. Friluftsliv i sommersesongen gir mulighet til å nyte naturen og tilbringe kvalitetstid med venner og familie. Også andre årstider gir gode muligheter utendørs. Om høsten er det hyggelig å gå på sopptur eller bærtur, fisking kan foregå både sommer som vinter, så sant man har riktig utstyr og bekledning, og på den måten kan man skaffe seg deilig fersk fisk som kan grilles på bål og nytes med det samme! Alle vet jo at fisk du har fisket selv smaker bedre enn all annen fisk! Men skal du bo ute i naturen, er det viktig med riktig utstyr.

Er det første gang du skal campe ute i skog og mark, skal vi prøve å gi deg noen råd med på veien her i denne guiden, slik at du er godt forberedt når du planlegger turen.

Telt og lavvo

TeltFor å kunne bo tørt og behagelig ute i marka, trenger du et skikkelig telt. Et telt av god kvalitet bør være lett å bære, robust konstruert og vanntett, og aller helst bør det være enkelt å sette opp. Telt kommer i forskjellige former og størrelser, og du bør skaffe et telt som ikke bare er stor nok til å sove i, men som også har plass til bagasje, mat og annet utstyr som du ikke vil ha liggende utenfor. Teltet bør også ha en inngang med glidelås av rustfritt materiale som ikke lekker vann, i tilfelle det blir regn. Det anbefales også at du har et innertelt, som både minsker kondensdannelse på innsiden av teltet, spesielt ved lave temperaturer, og i tillegg gjør den teltet lunere.


Hvis du kjøper et telt til en familie, kan det være en god ide med separate "soverom". Det gir mulighet til å lukke døren mellom ”rommene”, og man kan lagre våte klær, sekker osv i rommet utenfor, slik at ikke det blir vått der man sover. Et 6-persons familietelt har to soverom (tre personer kan sove i hvert soverom) og så er det en større åpen plass som forbinder de to soverommene. De største teltene rommer 8-10 personer. Når du setter opp teltet bør du passe på at teltet står plant, på underlag som helst ikke er for hardt. I tillegg bør du passe på at du ikke setter teltet der det kan danne seg en vanndam dersom det blir regnvær, ellers risikerer du å våkne opp i en klissvåt sovepose.

En lavvo kan være nyttig å ha med på tur og gir større comfort enn et telt som er lavt under taket og ikke tillater at man står oppreist inne. Lavvoen gir mulighet til å sitte tørt og varmt, mens man lager mat på bålet, selvom det regner , blåser eller snør utenfor. Det er også lettere å få tørket våte klær og varmet seg dersom man har en lavvo. I steden for bål i midten, kan man benytte en ovn. Lavvoen bør ha flammehemmende materiale. En midtstang av aluminium gjør at lavvoen er meget enkel og rask å sette opp, samt lettere å bære med seg. Du kan også ha bunn i lavvoen som gjør at du slipper vått underlag.

Nødvendig campingutstyr

Først av alt trenger du en sovepose og et liggeunderlag eller en luftmadrass. Soveposen er merket med en komfort-temperatur, så pass på at du tar med deg varm nok sovepose på turen. Ingenting er værre enn å ikke få sove fordi man fryser! Du bør også kjøpe sovepose som har riktig lengde til deg, den bør også være så lett som mulig å bære. For at soveposen skal ta minst mulig plass i sekken, er det lurt å kjøpe et kompresjonstrekk. Når det gjelder liggeunderlag fins det flere typer. Selvoppblåsbare liggeunderlag tar forholdsvis liten plass når de er sammenrullet, og de er enkle å blåse opp uten behov for en ekstra pumpe. De er likevel forholdsvis tynne, så dersom du skal ligge på hardt underlag, kan en luftmadrass være et bedre valg.

Om det ikke er midt på sommeren og lyst hele døgnet, vil du sannsynligvis trenger en lommelykt eller hodelykt. Lommelykter drives som regel av batterier. Det finnes modeller som kan lades opp ved hjelp av solceller, noe som er en fordel dersom du skal være lenge på tur uten tilgang til strøm, uten at du slipper å dra med deg masse ekstra batterier på turen. Til å lyse opp i teltet eller ute på leirplassen, kan du også benytte en lampe som drives av parafin eller propan.

Satser du på komfort på turen, kan det være aktuelt å ta med seg campingstoler og bord, så man slipper å sitte på bakken. Men skal du gå langt, bør du prøve å begrense mengden utstyr du bærer med deg. En stubbe eller et veltet tre kan fungere godt som stol og bord for deg som ikke ønsker å dra på ekstra vekt. Et lettere alternativ til vanlige campingstoler er Thermarest Trekker Chair, som er et selvoppblåsbart sitteunderlag med ryggstø! Denne tar liten plass i sekken og er lett å bære med seg.

Matlagingsutstyr

Pølsegrilling på bålDu har flere muligheter når det gjelder matlaging på en campingplass: du kan tenne bål, eller bruke en type brenner eller stormkjøkken. Brennerne fins tilpasset for ulike typer brensel. Noen er kun tilpasset en type brennbar gass eller væske, mens multifuel-brennere fungerer både med bensin, rødsprit og annet brennstoff. Du bør skaffe deg et sett med kokekar som er ekstra solid av lett materiale for utendørs bruk. Du kan også velge å tilbrede maten din på grill. Man får kjøpt små bærbare tur-griller som er mer miljøvennlige å bruke enn engangsgrillene. Enkelte steder kan man også finne store utendørsgriller som kan benyttes av flere.


For å holde maten kald mens du er tur, kan du bruke en kjølebag. Du kan enten bruke isbiter, til å kjøle ned med, men de smelter naturligvis, og egner seg best for kortere turer. Et bedre alternativ kan være gjenbrukbare kjøleelementer som kan holde kjøleboksen kald i ca 36 timer. Et annet lurt triks, særlig på varme sommerdager, er å legge flasker med vann i fryseren, før du drar. De fungerer både som kjøleelementer, og iskald drikke når vannet smelter i flaskene! Hvis du har bilen i nærheten, kan du også investere i en elektrisk kjølebag som plugges rett inn i bilens sigarettenner.

Når du skal tilbrede mat ute i naturen, bør du huske på å ha med deg en skarp kniv, som for eksempel kan brukes til å sløye fisk, spikke grillspyd, åpne pølsepakken, osv. Det er også smart å ha med stekespade eller pølseklype. Ikke glem noe å tenne opp med. Du kan benytte ildstål til å tenne opp med.  Ildstål fungerer i alt slags vær, det er kompakt og lett å bruke og du slipper å være redd for våte fyrstikker eller tom lighter.