>

Brødrister og toastjern

Kjøperguide - Brødrister og toastjern

Toastjern eller brødrister?

Smørbrødgrill
Dersom du ikke er spesielt glad i brød som ikke er helt ferskt, er en toastjern eller en brødrister noe som kan redde frokosten for deg!


Nå lurer du sikkert på om du trenger begge deler, eller om du kan greie deg med bare en av dem. Du vet sikkert at en toastjern kan brukes til å lage toast. I ovnen tar det en evighet, og i mikrobølgeovnen blir brødet bare bløtt! Ta to skiver brød med ost og eventuelt kjøttpålegg, smør og annet imellom, et par minutter inn i toastjernet, og vips - du har et deilig ostesmørbrød! Men en toastjern kan også brukes til å varme brød av mange slag, for eksempel rundstykker, baguetter o.l., slik at du kan gjøre om kjedelige rundstykker eller baguetter fra i går, til en deilig saftig frokost med sprø skorpe! En vanlig brødrister er mest egnet for å varme brødskiver.

Hvordan velge en brødrister?

Brødrister for 4 skiver
Brødristerne er som regel beregnet til å riste 2 eller 4 skiver brød om gangen. Du kan også finne brødristere med ekstra brede spor, noe som er velegnet til å riste tykkere brødskiver eller bagels og halve rundstykker. En brødrister med plass til 4 skiver er godt egnet for familier, men den krever litt bedre benkeplass enn en vanlig brødrister med plass til 2 skiver. Det kan altså være greit å bestemme deg for hvor brødristeren skal stå før du handler en ekstra stor brødrister. Det er jo ikke noe vits i å ha en brødrister som bare står parkert i boden fordi den er for stor til å ha fremme på benken. Da kommer den aldri til å bli brukt.

Valg av toastjern

Paninigrill
De fleste toastjern er enkle å bruke, men ikke alle er like praktiske. Du kan oppleve at toasten brenner seg fast, dersom du har kjøpt en altfor enkel og billig modell, og den kan være vanskelig å rengjøre. Før du velger toastjern, bør du tenke litt på hva slags brødskiver du kommer til å tilbrede i toastjernet. Det finnes forskjellige utforminger på jern, noen er designet for firkantede brødskiver. Annet som du bør se etter er non-stick-belegg (slippbelegg), som gjør at skivene ikke brenner seg fast uten at du må bruke olje eller smør for å hindre fastbrenning, og som gjør at toastjernet er lett å rengjøre. En del av toastjernene har en ”cut & seal”-funksjon, som deler brødskivene og lukker dem slik at osten og resten av fyllet holder seg inne mellom brødskivene. Det er viktig at håndtake på toast-jernet er varmebestandig, slik at det ikke blir varmt mens jernet er i bruk, slik at du slipper å brenne fingrene. En annen nyttig funksjon, er at smørbrødgrillen bør ha en lampe som både viser når smørbrød-grillen er tilkoblet, og som viser når den er klar til bruk, samt en termostat og overopphetingsbeskyttelse som sørger for at maten ikke blir brent.

Finish

Brødrister med vindu
Når du velger brødrister og toastjern, er sannsynligvis design også noe du tar med i betraktningen. I dag får du kjøpt toastjern og brødristere som tar seg godt ut på kjøkkenbenken, noe som selvsagt er en fordel ettersom disse kjøkkenapparatene gjerne står fremme i steden for at man må rydde dem vekk for hver gang de har vært i bruk. Det lønner seg imidlertid å velge en finish som er lett å rengjøre. Rustfritt stål eller blanke svarte overflater får lett fingermerker, men de gir naturligvis en eksklusiv look. Ved hjelp av en mikrofiber-klut kan du enkelt polere stål-overflaten pen og blank igjen.

Sikkerhet og andre hensyn

Små barnefingre kan lett brenne seg på en varm brødrister eller et toastjern. Pass på at du velger en modell som ikke blir nevneverdig varm på utsiden, hvis det er små barn i familien. Det er også viktig at håndtaket på toastjernet ikke blir for vamt, slik at du brenner deg når du skal åpne og lukke det. Når du tar ut brød av brødristeren må du huske på at du ikke skal stikke kniver eller andre gjenstander ned i brødristeren for å hente opp brødskivene, selvom det kan være fristende. Enkelte modeller har en uttagbar del som brødet settes ned i. Dette er naturligvis en fordel, da du unngår å skade brødristeren når du tar ut brødet.

Du bør vurdere om brødristeren eller toastjernet er konstruert slik at produktet vil være holdbart i mange år. Det kan lønne seg å kjøpe et anerkjent merke. Når det gjelder ytelse, er det ikke snakk om hastighet, men hvor godt og jevnt brødet blir stekt. Du bør velge en brødrister med høyere effekt, fremfor å gå for en veldig billig og svak modell.