>

Kaffemaskiner og Kaffetraktere

Kjøperguide - Kaffemaskiner

Din daglige dose kaffe

Espressokopp
Er du en av dem som trenger en kopp kaffe eller tre om morgenen for å føle deg klar til å gå dagen friskt i møte? Eller foretrekker du en sterk espresso etter middagen? Uansett om du er en svoren kaffedrikker eller ikke, er det viktig å ha en kaffemaskin i hjemmet for å kunne by gjester på en liten tår.


For kaffeelskere finnes det i dag utallige kaffemaskiner som lager like god kaffe hjemme som på kafé. Det er ikke lenger bare den gode gamle kaffetrakteren som gjelder. Ord som cappuccino, espresso og cortado virket gjerne fremmed tidligere, men er i dag kommet på folkemunne. Det har blitt et populært tidsfordriv å gå på kaffebar med kjente og kjære for å slå av en prat over en varm og fyldig caffè latte fra en profesjonell kaffemaskin.

Dersom du vil lage italienske kaffedrikker hjemme hos deg selv, bør du gå til anskaffelse av en espressomaskin. Men det er ikke bare bare å velge riktig kaffemaskin. Og det skal en del øvelse til for å få teken på tilbredelsen dersom du vil bruke en kaffemaskin av samme typen som de bruker på kaffebar. De fleste som jobber på kaffebar har gått på kurs for å bli barista, det vil si professjonell kaffetilbreder.

Om du ikke er giret på å sette deg inn i alle baristaverdenens finurligheter, er det gjerne enklest å kjøpe en kapselmaskin. Alt du da trenger å gjøre, er å sette kapselen i kaffemaskinen, sette den i gang, og på bare noen sekunder har du en kopp deilig espresso klar til å nytes.

Kaffetraktere er fortsatt poulære til daglig bruk eller store sammekomster, og det er viktig å velge riktig kaffemaskin for å sikre kvaliteten på filterkaffen. Traktekaffe er kanskje ikke like trendy som espressokaffe, men den er til gjengjeld svært praktisk når man skal servere mange gjester samtidig.

Prismessig kan du kan finne en kaffemaskin for enhver lommebok, og selv om du investerer i en dyrere espressomaskin, så vil det gjerne lønne seg i lengden, hvis en sammenligner med de høye kaffeprisene på kafé!

Et hav av muligheter innen kaffemaskiner

Espresso
Fancy italienske navn til tross, for mange av oss er det ingenting som slår en kopp skikkelig god traktekaffe. En egenskap du kan ta i betraktning når du skal velge kaffemaskin for trakting er for eksempel brukervennlighet med tanke på rengjøring og fylling av vann. Pleier du å ha mange gjester på besøk, er det også greit å sjekke kapasiteten til kaffemaskinen, og er du opptatt av å ha en gjennomført stil på kjøkkenet, er det selvsagt viktig å ta designet i betraktning. Strømforbruk kan også være nyttig å se på, særlig hvis du kommer til å bruke kaffemaskinen flittig.


Er det espressobaserte kaffedrikker du vil diske opp med, må du velge mellom markedets espressomaskiner. Og da har du mye å velge mellom, både når det gjelder kaffemaskinens design, anvendelse og pris.

Det enkleste er å velge en kapselmaskin, enten av typen Nespresso eller andre. Med slike kaffemaskiner har du en rykende fersk espresso klar til servering på en-to-tre, og vellykket resultat er sikret hver eneste gang. Velger du en kapselkompatibel kaffemaskin bør du imidlertid ta prisen på kapslene med i betraktining, for i lengden kan dette alternativet bli en del dyrere enn ved bruk av bønner eller ferdig malt kaffe.

Utenom kapselmaskinene, kan du velge mellom manuelle, halv- og helautomatiske espressomaskiner, alt etter hvor mye tid du du vil sette av til inntrening av metoden for å lage god espressokaffe på kaffemaskinen din. Har du en liten barista i magen, er det kanskje helst en manuell espressomaskin du er ute etter. Du doserer selv mengden kaffe i bajonetthodet, pakker den, og setter den på maskinen, akkurat som på de store kaffemaskinene på kaffebar. Det kan forøvrig ta litt tid å sette seg inn i metoden for å få et vellykket resultat, men når du mestrer den, er dette absolutt noe du og din kaffemaskin kan imponere gjester med.

En helautomatisk espressomaskin er gjerne dyrere, men her blir alt gjort ved noen enkle tastetrykk, til og med rengjøringen av kaffemaskinen. En svakhet ved helautomatiske kaffemaskiner er at de kan være litt upålitelige, og ikke gi deg espresso av like god kvalitet hele tiden.

Er favorittkaffen din melkebasert, som for eksempel cappucino, så bør du sjekke at kaffemaskinen du velger har en melkeskummer for å varme opp melken og samtidig lage det særegne melkeskummet. Du kan også kjøpe separat melkeskummer.

For noen er det kanskje designet på kaffemaskinen som teller mest, og det er ingen tvil om at slike maksiner kan sette et flott preg på ethvert kjøkken. Enten du foretrekker en klassisk og stilren kaffemaskin i metall, en fargesprakende espressomaskin i retrodesign eller et futuristisk kunstverk, så vil du definitivt kunne finne din favoritt blant alle modellene som finnes på markedet.

Av praktiske grunner kan det være en god idé å undersøke hvor høye kopper du kan bruke i espressomaskinen. Noen av kaffemaskinene har nemlig liten plass til koppene, og det blir kronglete å bruke annet enn små espressokopper.

Veien til den perfekte espresso

Kaffemaskin
Blant kaffekjennere er kaffe virkelig en vitenskap i seg selv og samtidig en kunstform. Espressoens kvalitet dømmes hovedsaklig på grunnlag av fire kriterier: fylde, smak, temperatur og crema, dvs. skummet på toppen. Det er derfor mange faktorer i tillegg til kaffemaskinen selv som har innflytelse på resultatet. Valg av kaffebønner og malingsgrad spiller så klart en rolle. Det gjør også espressomaskinens trykk, målt i bar, og temperaturen på vannet. For høyt trykk kan ødelegge noe av aromaen i kaffen, og feil temperatur kan gjøre kaffen enten smakløs eller for bitter. Et kjennetegn på en vellykket espresso er det fyldige skummet på toppen.


Ved bruk av melk i kaffedrikker, skal det nevnes at helmelk er aller best dersom du vil oppnå et tett og fyldig melkeskum. Bruker du lettmelk er det vanskeligere å få skummet til på samme måte, og med skummet melk er det bortimot umulig.

Enten du bruker vanlig kaffetrakter eller espressomaskin, er det viktig med renhold. Er ikke kaffemaskinen din ren, er det lite sannsynlig for at du blir fornøyd med resultatet. Du bør dermed tenke over om du har tid til å rense kaffemaskinen manuelt, eller om du bør finne en modell som er selvrensende.

Hele pakken

Er du opptatt av å lage korrekt doserte kaffedrikker, kan det være lurt å kjøpe kopper med riktige mål. Espressokoppen skal  romme totalt 10 cl men lager du en enkel espresso skal den kun fylle under halve koppen. En cappuccinokopp skal romme rundt 18 cl og et glass til caffè latte runt 30 cl.

Dersom du foretrekker å kjøpe hele kaffebønner, så må du og tenke på hvilken kaffekvern du vil ha. Det finnes flere typer på markedet, både manuelle og elektriske utgaver, som lar deg kverne kaffebønnene akurat så fint som du ønsker. Eksempel på en god kaffekvern er Rancilio Rocky som finnes både med og uten doserer.

Melken til kaffedrikker bør skummes i en kanne i rustfritt stål. Husk at du ikke bør skumme melk for mer enn to kopper cappucino av gangen, ellers får du ikke riktig forhold mellom mengde skum og melk.

Har du ikke melkeskummer på espressomaskinen, eller synes det er for vanskelig å få til, så kan du bruke andre hjelpemidler til melkeskummingen. Du kan piske melken under oppvarming i en kasserolle, du kan bruke en elektrisk melkeskummer eller en pumpe.