>

Stekeovner

Kjøpsguide Stekeovner

Velg ovn

Dobbel ovn


Moderne ovner har mange funksjoner som kan gjøre hverdagen lettere, spare deg for tid, og hjelpe deg på vei til å bli en mesterkokk. I tillegg kan en del modeller være veldig lekre å se på. Men  selv om du betaler mer for en ovn så betyr det ikke at den presterer desto bedre. Før du tar en avgjørelse, se på flere ovner, og vurder blandt annet disse punktene:

− Sørg for at den er lett å bruke, og du lett kan se inn på hva du lager.
− Kontrollene bør være markert klart og tydelig, og symbolene bør være lette å forstå
− La deg ikke imponere over at en ovn har mange innstillinger, tenk på hva du faktisk trenger
− Sørg for at ovnen har sikkerhetsstopp og at hyllene tåler tyngde
− Sørg for at ovnen er lett å rengjøre, både utvendig og innvendig

De fleste moderne ovner har over- og undervarme, pluss grill. På visse ovner finnes det en mulighet for å varme med mikrobølger, eller damp -  om du vil lage mat med dampvarme. Om du lager mye mat kan det være et alternativ å kjøpe en dobbel ovn som er raskere og mer økonomisk. De vanligste ovnene kan være mellom 60 og 70 cm i bredden, selv om det også finnes de som er så smale som 40 cm. En profesjonell ovn kan ha to ovner, side om side. Denne typen ovner kan være litt dyrere enn mange budsjett i private hjem, og er kanskje ikke det beste valget hvis du har en liten husholdning og ikke lager mye mat ofte. Dette kan derimot være et godt alternativ hvis du bor i en større husholdning og har en eller flere som ofte liker å lage i stand mange retter.

En dobbel ovn er det mest populære blant kokkene. Med en dobbel ovn kan du lage ulike retter med ulike temperaturer, samtidig. Om du ikke har plass til to separerte ovner, så kan du kjøpe en dobbel ovn som passer inn i samme plass som en konvensjonell ovn.
Baker du mye, så kan en ovn med varmluftfunksjon være noe for deg. En slik ovn er også bra dersom man benytter flere hyller når man lager mat (for eksempel til to pizzaer samtidig), da man ikke trenger å bytte plass med de andre platene for å få temperaturen jevnt fordelt, nettopp fordi viften inne i sirkulerer den varme luften inne i ovnen og gir jevnere steking.

Støm eller gass

Gassovn
Avhengig av hvor du bor i landet, kan du ha valget mellom ovn som bruker strøm eller gass. Gass er ikke særlig utbredt i Norge, men kan finnes i enkelte tettsteder − eller kan settes opp med egen gasstank for privat bruk.


Skal du ha en ovn som går på gass eller en ovn som går på strøm? Når det gjelder kvalitet så finnes det ikke mye forskjell mellom en ovn med gass og en ovn med strøm. De to største forskjellene derimot, angår energiforbruk (driftskostnad) og effektivitet ved oppvarming. Gassovner fungerer mye raskere enn tradisjonelle elektriske ovner . En ovn som kun bruker strøm og varmeelementer derimot, regnes som mer driftsikre og assosieres ofte med økt trygghet fremfor ovn med gass.

Driftskostnaden er vanskelig å sammenligne helt konkret. Hvis dette er noe du tenker på bør du her i så fall selv undersøke hvilke faktiske utgifter forskjellige ovner vil gi deg årlig.

Varmluftsovn

Vamluftsovnens største fordel fremfor en tradisjonell ovn er at den gir jevn varme overalt inne i ovnen. I I tradisjonelle ovner stekes maten via et varmeelement i toppen og et varmeelement i bunnen av ovnen. noe som betyr at varmen kan fordele seg ulikt. En annen fordel med varmluftsovner er at viften også kan benyttes for rask og hygienisk opptining av frosne matvarer, om du setter den frosne maten inn på lav temperatur.

I en varmluftsovn sirkuleres varmen oppover og deretter rundt i ovnen, slik at man oppnår samme temperatur i hele ovnen, noe som igjen betyr at man kan ha flere stekeplater i ovnen samtidig, og steke f.eks. 2 eller 3 pizzaer samtidig. En annen fordel med varmluft er at ovnen blir fortere varm. Du kan bruke en vamluftsovn både å bake i og til å steke mat. Men husk alltid på å sette temperaturen ca 20% lavere når du benytter varmluft enn du kan ville valgt når du steker med over- og undervarme, ellers vil du oppleve at maten kan bli brent før steketiden er ute.

Varmluftsovner er ofte mer energivennlige andre stekeovner. En tommelfingerregel sier at energien i en varmluftsovn reduseres med 25% sammenlignet med konvensjonelle ovner.

Kombiovn

KombiovnEn kombiovn er en ovn med flere funksjoner. De aller fleste stekeovner i dag har en kombinasjon av forskjellige stekemetoder. Du kan få mikrobølgeovn med varmluft, grill og mikrobølge funksjoner eller som tidligere nevnt, damp kombinert med varmluft, osv.


En ovn med flere funksjoner gir deg frihet til å velge hvordan du ønsker å tilberede maten. Hvilke kombinasjoner av funksjoner du velger for ovnen din er selvfølgelig en smakssak.

De fleste ovner er utrustet med et grillelement for å kunne grille kjøtt som koteletter, biffer og fisk. Grillelementet kan også benyttes for å gjøre pizzaen eller smørbrødene ekstra gode og sprø på toppen. Om du vil ha den perfekte pizzaen, så hjelper grill-ementet i en slik ovn deg til å få den perfekte pizzabunnen også. Du kan forsteke pizzabunnen, før du legger på fyllet, og bunnen vil bli sprø og god som fra en ekte pizzarestaurant.

 

Rengjøring

Uansett hvor bra din ovn er, så kommer den ikke til å rengjøre seg helt selv. Men det finnes ovner med funksjon som kommer i nærheten av dette med såkalt selvrensende funksjon. En Pyrolytisk ovn har et kretsløp som brenner matrester til aske, og som deretter er lett å gjøre rent. Hvis du ikke har råd til den dyreste av disse modellene, kan du sjekke ut en ovn med katalytisk belegg som kan absorbere matavfall. Sørg for at materialet dekker hele den største delen av ovnens indre.

Det å holde ovnens ytre ren kan også være tidskrevende. Sørg for at din ovn ikke har så mange sprekker og kløfter hvor matrester og fett kan snike seg inn. Rustfritt stål kan også se fint ut, men det krever litt ekstra arbeid når den skal rengjøres. Skal du ha en overflate i rustfritt stål så se om den har overflatebehandling som begrenser fingeravtrykk. Glasspaneler bør være godt festet, men du kan plukke dem fra hverandre for å rengjøre ovnen. Støpte hyllestøtter er også enkle å rengjøre. Døren til din ovn bør kunne åpnes smidig med én hånd, og heller ikke smeller igjen eller faller ned hvis du glipper den.