>

Mikrobølgeovner

Kjøpsguide mikrobølgeovner

En trofast hjelp på kjøkkenet

Hvem har ikke forsøkt å komme sulten hjem sent en kveld, og bare satt en tallerken med gårsdagens lasagne inn i mikrobølgeovnen og reddet kveldens middag? I en travel hverdag er mikrobølgeovnen blir nesten uunnværlig i mange norske hjem. Den kan brukes både til å varme opp rester fra kjøleskapet eller fryseren som bare tenger en oppvarming, den kan brukes til å tine kjøtt og fisk, steke bacon eller poppe poppcorn!

Her er en kort guide for deg med praktisk infomation om mikrobølgeovnen, hva kan den kan brukes til og hva du bør ta hensyn til når du varmer mat i den. For de som ikke visste det allerede, kan du faktisk tilbrede mat i en mikrobølgeovn, noe som kan være en fordel dersom du har dårlig tid. Når man koker mat i microbølgeovnen, skal maten være vesentlig kortere tid i ovnen. Og det er ikke all mat som passer til å bli tilbredet i micro. Når det gjelder valg av mikrobølgeovn er det mange kjente merker som tilbyr et bredt spekter av moderne funksjoner, som automatisering av matlagingen, plass til større volum, grillelement og mye mer. En mikrobølgeovn benytter seg av mikrobølger for å varme opp maten. Dette er faktisk radiobølger med en frekvens på 2500 Mhz (megahertz). Når disse bølgene absorberes av vann, fett, eller sukker, settes atomer i bevegelse − noe som igjen skaper varme. Mikrobølger absorberes ikke av de fleste plaststoffer, glass, eller keramikk − men de reflekteres bort fra metallstoffer. Derfor blir ikke tallerkenen nevneverdig varm der det ikke ligger mat. Du må imidlertid passe på å ikke benytte servise i mikrobølgeovnen som har metalldekor. Det vil forårsake knitring i ovnen. Har du metallfolie i ovnen, kan den faktisk ta fyr!

Oppfinnelsen av mikrobølgeovnen
Det var amerikaneren Perry Spencer som oppfant mikrobølgeovnen. Han jobbet for våpenprodusenten Raytheon. I 1945 la han merke til at peanøtsmøret smeltet når det ble utsatt for mikrobølgestråler fra et radarsystem. Spencer forsøkte derfor å utsette en pose upoppede popcorn for stråling, og popcornet poppet! På denne måten fant han ut at karbohydrater, fett og vann som utsettes for stråling settes, utvikler varme når atomene settes i sving. Den første mikrobølgeovne het Raydarange og kostet så mye som 5000 dollar! Ovnen var vannkjølt og veide så mye som 340kg! Tenk hvilken utvikling det ble! Den første mikrobølgeovnen ble naturligvis ikke benyttet i private hjem, men den ble derimot benyttet i tog og ferger.

Typer

Det finnes flere typer mikrobølgeovner. Modeller som passer kjøkkenbenken er som regel de rimeligste, og best hvis kjøkkenet ditt har mye plass. En mellomstor eller større mikrobølgeovn har som regel flere avanserte funksjoner og større innvendig volum. Ulempen er selvsagt at de også da tar opp mer plass. De fleste forbrukere velger kjøkkenbenk-typen. Før du bestemmer deg − tenk på om du har behov for grill- eller brunstekingsfunksjoner, langsom steking, eller andre funksjoner som har med måten du tilbereder mat på. Ekstra funksjoner påvirker prislappen og hva du kan ta deg råd til. De ulike typene mikrobølgeovn er:

 Innebygget microbølgeovn
Enkel mikrobølgeovn
Dette er den mest vanlige av mikrobølgeovner, og kan brukes til å varme opp eller tine topp det meste av mat.


Kombimodell
En kombinert mikrobølgeovn, grill og varmluftsovn gir deg mer fleksibilitet, siden du kan bruke disse funksjonene separat eller i kombinasjon samtidig. Noen av disse ovnene tilbyr også dampkoking.

Mikrobølgeovn med grill
Har alle funksjonene til en enkel mikrobølgeovn, men med innebygget grill. Denne kan da brukes enkeltstående som grill, eller for å brune og sprøsteke maten.

Innebygget modell
Denne type mikrobølgeovner gir deg et designer-utseende på kjøkkenet, og frigjør plass på kjøkkenbenken. De varierer i alt fra enkle innebygde modeller, til avanserte ovner med mikrobølgefunksjon, og kommer levert med monteringsbraketter.

Egenskaper

Svart microbølgeovn
Det er lett å bli imponert over all funksjonaliteten til en moderne mikrobølgeovn. Sensorstyrt oppvarming koker opp maten basert på fuktighetsgraden inne i ovnen. Forhåndsprogrammert steking/koking kan settes i gang med et tastetrykk. Bare fortell ovnen hva slags type mat du lager, og den setter i gang riktig program. Du kan selvsagt justere effektstyrken i watt, eller tiden i minutter og sekunder. Mikrobølgeovner av kombi-typen lar deg som nevnt også brune eller sprøsteke maten også. Andre funksjoner som kan nevnes er knapp for å legge til minutter (minuttvis med ett trykk), opptiningsknapp, popcorn-programmer, og annet.


Den nyeste funksjonen i markedet for disse ovnene er mikrobølgeovn med ovnsskuff. Sharp sin Insight-modell er en slik ovn som passer innunder kjøkkenbenken og åpnes som en skuff. Den er dermed moderat i størrelse, relativt dyr på grunn av sitt unike design, og så langt kun tilgjengelig som en enkel type mikrobølgeovn. Denne formen er ideell for de som heller vil løfte mat opp og ned i ovnen, og er et alternativ til andre tradisjonelle typer når du skal vurdere å designe kjøkkenet.

Så snart du har bestemt deg for hvor du vil plassere din mikrobølgeovn, bør du  også tenke over hvor mye matlaging du kommer til å foreta deg med ovnen. Nå som mange mikrobølgeovner tilbyr ekstra funksjoner som steking og grilling, er det flere ting du kan vurdere.

Skal du oppgradere ved å bytte ut din gamle mikrobølgeovn kan det være en idé å gå for flerfunksjonelle modeller med grill/broil kombiovn, eller halogen/hurtigvarmende apparater. Av alle disse vil sistnevnte være de aller dyreste. Mikrobølgeovner som har en eller flere kombifunksjoner finner du i de mellomste prisklassene. Ovner utstyrt med bare grill eller broiling i tillegg til basisfunksjonalitet vil være rimeligst av kombimodellene, mens de enkleste selvsagt er de aller billigste. Et overblikk over hva som er riktig for din del vil raskt gjøre det lett å finne hvilke mikrobølgeovn som er den rette for deg.

Hurtigvarme/halogen-modeller lager ofte ekstra varme med halogenpærer i kombinasjon med de tradisjonelle mikrobølgene i din mikrobølgeovn. Denne type enhet har den raskeste matvarmingen du vil finne, og noen populære modeller er Advanditum, Ultima, og Velos − for å nevne noen. Du kan forvente at mange slag av matvarer varmes opp betydelig raskere i slike ovner. Faktisk er det ikke unormalt å se oppvarmingstider på en fjerdedel sammenlignet med tiden i ordinære mikrobølgeovner. Vi anbefaler spesielt denne type ovn for de som skal steke større fugl som for eksempel kalkun eller and, eller større stykker kjøtt som skinkestek og roast. På den annen side vil du kanskje ikke finne samme utvalg av funksjoner på en hurtigvarmende modell som det du vil ha på en litt enklere, vanlig mikrobølgeovn.

Selv om hurtigvarmende ovner kan brukes til steking, er mikrobølgeovn med konveksjon foretrukket til akkurat dette. En mikrobølgeovn med konveksjon kombinerer varmeeffekten fra konveksjon med mikrobølgene for hurtig steking, og som et resultat av dette kan steketider halveres.

Som med hurtigvarmende/halogen-modeller er det mat som vanligvis krever lang steketid som drar nytte av denne typen. En mikrobølgeovn med konveksjonsvarme kan også brukes til steking, men den gjør det ikke fullt så raskt som en hurtigvarmende ovn. En mikrobølgeovn med konveksjon tilbyr vanligvis et fullstendig sett av funksjoner, inkludert mikrobølge, opptining, gjenoppvarming, og konveksjon (kun varme).

Vi liker denne type ovn for dens allsidige formål og bruksområder. Ulempen derimot er at den kan være noe mer tungvind å rengjøre. Konveksjonsoppvarming kan gjenlate seg en del søl, og disse ovnene har ikke selv-rensende funksjon slik du finner i en del vanlige stekeovner. Du kan regne med å betale rundt 4500 til 9000 kroner for en mikrobølgeovn med konveksjon.

Noe mindre dyrere − og noe mindre attraktive − er mikrobølgeovner med bare grill eller broil som ekstrafunksjon. De fleste av disse produktene vi har testet i denne kategorien er ikke tilfredstillende gode, spesielt for de ekstra varmefunksjonene. De merkes av og til også litt feil som mikrobølgeovn / konveksjonsovn, men slike ovner med bare ekstra varmeelementer er ikke nødvendigvis en ekte mikrobølgeovn / konveksjonsovn. En ekte mikrobølgeovn / konveksjonsovn har et skjult element med en vifte som leder varmluft inn mot maten.

De minste i denne kategorien er de aller enkleste typer mikrobølgeovner. Disse ovnene kan være små (under 30 liter i volum), og rimelige – eller de finnes også i varianter med en del funksjoner .Skal du bruke din mikrobølgeovn til matlaging ofte, bør du kanskje vurdere en litt større modell − kanskje mellom 30 til 60 liters volum, da også med mer utvalg av funksjoner, varming, og opptining. For best resultat er det lurt å se etter en mikrobølgeovn som har en eller flere sensorer. Disse sparer deg for mye prøving og feiling, og gir deg ytterligere fleksibilitet rundt steking/koking som foregår i flere faser. Slik type oppvarming tillater for eksempel først gradvis opptining, og deretter forsiktig oppvarming slik at ikke det ytterste laget på maten blir overstekt før alt annet. Skal du derimot bare bruke din mikrobølgeovn til sporadisk gjenoppvarming av middagsrester så kommer du langt med en billig modell som bare har få ferdigsinnstillinger. Da er det opp til deg å bare handle etter beste pris.