Kombiskap

Kjøperguide - Kombiskap

Hva er et kombiskap

Mat
I de fleste norske kjøkken er det et kjøleskap med fryser som ofte er plassert under kjøleskapet eller eventuelt over kjøleskapet.


Et kombiskap er godt egnet som eneste frysemulighet i de husstander der det bor få persjoner, og en sjelden trenger å handle store kvanta, og derfor ikke har behov for stor plass i fryseren. Kombiskapet er også et godt supplement til den store fryseren, for dem som har en slik plassert litt mindre tilgjengelig, for eksempel i boden eller i kjelleren. Man kan oppbevare mat man ønsker lett tilgang til frysedelen på kombiskapet, for eksempel frosne rundstykker til frokosten, litt frosne grønnsaker til middagn, frosne bær til frokost-smoothie el.l.

En god grunn til å ha frysekapasitet i kjøleskapet, er at en fryseboks eller et fryseskap tar stor plass, og krever at du har relativt mye ekstra plass i hjemmet ditt, enten i en bod, i kjelleren, eller på selve kjøkkenet.  Et kombiskap er svært praktisk om du ikke har så stor plass. Er du ung og nettopp har flyttet hjemmefra, eller eldre og bor i en leilighet, er et kombinert kjøleskap med fryser det absolutt mest plassbesparende alternativet.

Behov for separat fryser?

Kombiskap
Økonomien din kan selvsagt også avgjøre om du ønsker å ha en separat fryser, eller et kombiskap uten ekstra fryser utenom. Det billigste er naturligvis å kjøpe kun et kombiskap. I tillegg koster det også mer i strømutgifter å drive både et kjøleskap og en separat fryser. På den annen side bør du ikke undervurdere muligheten til å spare kostnader til mat dersom du kan gå på storhandel, en gang i uken eller sjeldnere, og spare penger på den måten. Så hvilken løsning du vil velge, må du finne ut av utfra din økonomi, tilgjengelig plass og dine handlevaner. Valget må altså baseres både på hva du har plass til, og på hvordan din livsstil er.


Det er også verdt å nevne at det finnes kombiskap tilpasset ulike behover også. Du kan også få kombiskap som består av ca 50% av fryser og 50% kjøleplass. Normalt er det slik at ca 70% av skapet er kjøleskap, mens fryserdelen kun utgjør ca 30%. Det finnes altså alternativer for deg som heller vil ha mer plass til frossen mat, og litt mindre plass i kjøleskapet. Når det gjelder størrelsen på kombiskapet, så fins det også ulike høyder og bredder, så husk at du kan utnytte plassen på kjøkkenet i høyden, dersom du ikke har så mye gulvplass!

Kjøleskapdelen i et kombiskap fungerer naturlig nok som et helt vanlig kjøleskap. Skapet er delt inn i rom og hyller, og du kan selv flytte hyllene opp eller ned slik at de tilsvarer det du trenger. Det finnes også modeller av kombiskap som har spesielle funksjoner, for eksempel et system i bunnen av kjøleskapet som avgir frisk fuktig luft, som hjelper til å holde frukt og grønnsaker friske lenger.

Stort eller lite kombiskap?

Om du ønsker et stort eller lite kombiskap, avhenger selvsagt av hvor mange mennesker som bor i husstanden og hvor mye mat som må holdes kald til enhver tid. Dersom det kun bor en person i husstanden, er det ingen grunn til å ha et digert kombiskap. Hvitevarer bruker energi, og selvfølgelig går det med mer energi til å kjøle ned et stort skap enn et lite. En måte å spare både tid og penger er å alltid handle mye og fylle kjøleskapet hver gang du er ute og handler. En god regel er å handle 1 gang i uka. Dette sikrer at du ikke bruker så mye penger på impulsshopping, og du kan også nyttiggjøre deg tilbud som går ut på at du får rabatt dersom du handler flere av en matvare om gangen. Så tenk også på dette når du skal velge deg et kombiskap til ditt hjem.

Hva du betaler for

Det kan være dyrt å kjøpe et nytt kombiskap, i alle fall hvis du ønsker å kjøpe kombiskapenes Ferrari. Men hva er det som koster når du kjøper et kjøleskap?

Kombiskap energiklasse A
For det første, du betaler du for størrelsen. Dette er enda en grunn til ikke å velge et digert amerikansk kjøleskap, dersom du ikke har behov for det. Foruten størrelsen betaler du for hvor energieffektivt kjøleskapet er. Som vanlige kjøleskap har også kombiskap energimerking opp til A+++ som er de mest energivennlige kombiskapene på markedet, og derfor også mest skånsomme mot miljøet. De bruker et minimum av strøm, og er også mest økonomisk i bruk, så det kan lønne seg på lengre sikt å kjøpe et energivennlig kombiskap. Fordi et kombiskap er alltid på, er det viktig å velge en modell som bruker minst mulig energi, fordi du virkelig kan kjenne det på strømregningen. Samtidig gir det en god følelse å ha omsorg for miljøet når du kjøper varer. Et siste kriterium som også har noe å si for prisen, er designet.


Mange butikker og kjeder har salg på kombiskap året rundt. Det kan derfor være verdt å gå en tur i butikkene og undersøke litt modellen som du liker best og deretter gå på nettet for å sjekke om denne modellen er billigere eller annet sted. Husk at det er forskjell på å kjøpe en ny eller brukt modell av kombiskap. Kjøper du en brukt modell, har du ingen garanti for at apparatet fungerer som det skal etter at det har blitt flyttet, og du har heller ikke mulighet til å reklamere eller returnere varen. En annen ting som du bør være klar over er at ulike modeller har ulikt støynivå. De fleste store modeller av kombiskap ligger på rundt 40 dB, mens små modeller kan komme ned til rundt 30 dB i støynivå. Det finnes ingen kombiskap som ikke lager lyd, men skapene lager ikke lyd hele tiden, og det bør ikke være så mye støy at det plager deg hjemme. Hvis ditt kombiskap er irriterende støyende etter installasjon, bør du ta kontakt med montøren og sjekke at ingenting er i veien med ditt nye kombiskap.