>

Tørketromler

Kjøperguide - Tørketrommel

Tørketrommel - effektiv hjelp i hverdagen

Tørketrommelen er en stor hjelp i det daglige liv, enten du trenger for å få tørket noen klær minutter før du går ut døren, eller du generelt bare ønsker å få tørket klærne effektivt uten at du må henge dem opp på snor. Tørketrommelen er også egnet til å gjøre håndklærne myke og til å tørke store ting som sengetøy.

Grå tørketrommel
Gradvis har de fleste av de større husholdninger fått en tørketrommel, og det er forståelig i en hektisk hverdag hvor enhver hjelp med praktiske gjøremål i hjemmet er svært velkommen.


Det har, som med alle andre husholdningsapparater, vært en stor utvikling av tørketromler, og du har i dag flere modeller å velge mellom. De siste årene har det vært økt fokus på å gjøre tørketrommelen så energieffektiv, og dermed så miljøvennlig og økonomisk som mulig. Tørketromler har tradisjonelt vært lite energieffektivet, men i dag er det fullt mulig å få tak i en tørketrommel som ikke suger altfor mye strøm.

I Norge har vi blitt mer bevisst på energimerkingen, som indikerer hvor mye energi apparatene bruker. De fleste ønsker apparater som er miljøvennlige og økonomiske i bruk. Det betyr også at de gamle tørketromlene som er mer enn 10 år gamle, er meget dyre i drift. Ingen av dem kan måle seg med en energieffektiv splitter ny A-merket tørketrommel. Dette betyr at du på sikt kan spare en del penger på å bytte ut din gamle tørketrommel.

Hvis du vurderer å skaffe en tørketrommel, er det flere hensyn å ta. Du bør fokusere på de spesifikke egenskapene og funksjonene som du trenger til din tørketrommel. Her er det flere typer å velge mellom.

Kondens eller utluftende?

Det første du må bestemme deg for når du kjøper en tørketrommel, er om det skal være en kondenstørketrommel eller en utluftende tørketrommel. De to typene ser like ut på utsiden, men skiller seg fra hverandre i måten de slipper ut fuktighet og varme.

 Tørketrommel En kondenstørketrommel samler fuktigheten i en beholder må  tømmes hver gang du er ferdig med å tørke en ladning med klær. Du må derfor sørge for at beholderen er plassert lett tilgjengelig. Eventuelt kan det monteres en slange til sluket, som sparer deg for jobben med å tømme beholderen. Varmen fra trommelen blåses ut i rommet.


En utluftende tørketrommel sender varm fuktig luft ut av trommelen, noe som betyr at du bør montere et rør fra tørketrommelen og ut gjennom veggen av huset slik at du ikke får fukt og etterhvert muggskader i rommet. Dette krever selvsagt en konkret og presis montering og installasjon.

Kapasitet

Det er viktig at du velger en tørketrommel i den størrelsen som best passer for ditt bruk. Tørketromler produseres i ulike størrelser med kapasitet ned i 4 kg og opp til over 8 kg. For å dekke behoved for en familie, bør man nok gå for en tørketrommel med kapasitet på over 8 kg.

Hvis du for eksempel har en vaskemaskin som har kapasitet til 5 kg klær, og du har en tendens til å kaste alt i tørketrommelen etter vask, bør din tørketrommel selvfølgelig har kapasitet for samme mengde eller mer.

Folk flest kaster langt fra alle klærne i tørketrommelen. Dette kommer både av at de vil spare energi, og fordi en del klær ikke tåler å bli tørket i tørketrommel. Noen klær krymper, og noen klær blir rett og slett ødelagt – deriblant en del ytterdresser til barn. Derfor må du ta dine egne vaner i betraktning før du velger en tørketrommel.