>

Komfyrer

Kjøpsguide - Komfyrer

Alle tiders komfyr

Keramisk komfyr
Ordet komfyr kommer fra Nederland og betyr varme. En komfyr har alltid blitt brukt til å tilberede mat på, men i gamle dager besto komfyren av en vedovn av jern med en pipe som fraktet bort røyken. På toppen fantes en plate av ringer som kunne åpnes og justeres i størrelse justeres i størrelse ved å fjerne en eller flere ringer. Vedfyrte komfyrer ble brukt helt tilbake på 1700-tallet, men ikke før tidlig på 1900-tallet ble den å finne i alle hjem. På midten av 1900-tallet kom den elektriske komfyren, slik vi kjenner den i dag, på markedet. En elektrisk komfyr kommer vanligvis med fire kokeplater og stekeovn med plass til bake eller eller steke maten. Det har vært en utrolig utvikling på komfyr-fronten, både når det gjelder design og teknologi. Det som alle komfyrer har til felles, er at de er et viktig verktøy på kjøkkenet.


De aller fleste komfyrer som selges i dag, har energiklasse A, som sikrer at du får en miljøvennlig komfyr, som også sparer deg for utgifter på lengre sikt, dersom du skulle ha lyst til å bytte ut den gamle komfyren din. Å kjøpe en komfyr i energiklasse A kan lett forsvares, fremfor å fortsette å benytte en gammel komfyr i mange år til.

Gasskomfyr

Gasskomfyr
I en gasskomfyr benyttes brennende gass til å varme ovn og plater. Sammenlignet med en elektrisk komfyr er det lettere å kontrollere temperaturen på platene med en gasskomfyr, ettersom gassen raskt kan justeres opp eller ned. Du får du effekten med en gang du skrur opp og ned, uten at du trenger å vente på at platen skal varmes opp eller kjøles ned. En gassovnen kan utstyres med enten en elektrisk ovn eller en gassovn. En fordel med gassplater, er at du kan bruke kjeler uten flat bunn, uten at det påvirker matlagingen. I de fleste andre typer plater krever at kjeler og panner har flat bunn for at varmen skal fordeles likt.


Dersom du kjøper gasskomfyr, må du være oppmerksom på at den kan det være farlig å bruke fordi du har å gjøre med åpen ild og gass, og at det dermed en viss fare for gasslekkasjer som kan føre til kullosforgiftning, brann og eksplosjon. Men så lenge gasskomfyren installeres av en profesjonell montør, blir denne risikoen minimal. Det er en fordel å montere gassalarm på kjøkkenet, som sier ifra dersom gassen blir stående på uten flamme, for eksempel hvis et barn har skrudd på gassen.

Keramisk topp og induksjon

Komfyr
Keramisk topp var en nyhet for noen år siden. Denne typen platetopp har blitt svært populær av flere grunner. Platene ligger under et lag herdet glass, noe som både enkler rengjøringen, og som gir deg mer plass til å sette gryter og panner, og varmen blir bedre fordelt enn i de gamle plater av jern. I tillegg til det rent praktiske, er de også mer stilrene enn en konvensjonell platetopp.


Når du rengjør platetoppen må du huske å følg instruksjonene, og kun bruke godkjente rengjøringsmidler for keramisk topp. Du kan også investere i en god skrape, som er velegnet til å fjerne matrester. På en keramisk komfyr kan du bruke alle slags kjeler og panner. På en induksjonskomfyr, derimot, trenger du spesialtilpassede kjeler og stekepanner. I en komfyr med induksjon blir nemlig varmen produsert ved hjelp av et sterkt magnetfelt,  som overfører varmen direkte i gryten eller pannen når du plasserer den på platen. Så snart du fjerner gryten eller stekepannen, stopper varmen. Pga dette er en induksjonstopp å foretrekke, dersom du ønsker å ha god kontroll med varmen. Ettersom kun gryter og panner med magnetiske baser kan brukes på denne type ovn,kan det bety at du må investere i nye kokekar, hvis du bytter fra en konvensjonell komfyr til en komfyr med induksjonstopp. En fordel med denne typen komfyr, er at hvis du ved et uhell slår på en plate eller glemmer å slå den av, blir det ikke produsert noen varme, dersom det ikke står en gryte på platen. Mange familier med små barn foretrekker induksjon fordi denne teknologien kan hindre at et barn brenner seg på platene. En induksjonsovn er også svært energivennlig, samt lett å rengjøre.

Kjøkkenvifter

Matlaging
For at det skal være en hyggelig opplevelse å lage mat, er det nødvendig å ha en god ventilator installert over komfyren. En avtrekksvifte er også spesielt viktig ved bruk av gassovn. En kjøkkenviftes oppgave er å suge vekk så mye som mulig av stekeos, lukter, fuktighet og fett, som oppstår når du koker eller steke mat. Du kan velge mellom en rekke ulike typer kjøkkenvifter.  En hette med kullfilter er litt enklere å sette opp, siden den ikke krever en eksoskanal. Denne renser kun luften og sender den tilbake i rommet. Du slipper derfor å lage hull i veggen for å montere en slik kjøkkenvifte. Kapasiteten på en hette skal være slik at den kan erstatte luften i kjøkkenet 10 ganger i timen. I tillegg bør du være klar over støy fra en kjøkkenvifte, som i dag kan bli funnet ned til under 50 dB. Uansett hva du velger, bør du sørge for å tilpasse den til designen på ovnen, og de fleste merker tilbyr både komfyr og avtrekksvifte når du handler, slik at du kan få alt på en gang.