>

Innendørsbelysning

Nordic Products LED Panel 12W 3000K Rund Dimbar

Nordic LED - Hele Norges LED Butikk
Sist oppdatert 09.04.2020

Fatboy - Trans-Parents Lampe

soveromsbutikken.no
Sist oppdatert 10.04.2020

Kjøperguide - Lamper

Hva slags belysning bør jeg velge?

Når du velger belysning for et rom, er det flere faktorer å vurdere. Hva er hensikten lampen? Er det å lyse opp rommet, gi en koselig glød, gi godt leselys, eller er det først og fremst det dekorative aspektet som er viktigst? På rom som kjøkken og bad vil de fleste ha godt lys. Godt arbeidslys er viktig på kjøkkenet, og på badet kreves et riktig lys for å kunne legge en naturlig makeup. I stuen kan du kanskje foretrekke et par små lamper som kan skape en myk og rolig stemning. Over spisestuebordet kan du kanskje henge en vakker krystall lysekrone? For å lese og arbeide ved skrivebordet er det en god idé å velge en lampe som kan rettes mot boken eller arbeidsområdet men som skjermer øynene. Husk også å sette arbeidslampen slik at du ikke skygger for boken når du skriver.

Når du velger belysning for et rom er det best å velge flere ulike lyskilder. På den måten kan du variere belysningen i rommet avhengig av anledning og behov. Ved matlaging eller rengjøring, eller når barna leker på gulvet, er det godt å ha en eller flere taklys som lyser rommet godt opp. Når man ønsker en litt roligere stemning, kan man slå av de sterkeste lyskildene. Eventuelt kan du installere en dimmer, som gir deg mulighet til å regulere lyset akkurat slik du selv ønsker til enhver tid. Mange velger å bruke dimmer når man har installert spotter eller downlights i taket, men det er ingenting i veien for å installere dimmer også i forbindelse med en lysekrone eller en vanlig taklampe.

Belysning for ditt velvære

Belysningen i rommet kan påvirke hvordan en føler seg, og hvor godt man liker å være i rommet.  Den viktigste lyskilden som gir god trivsel, er dagslys, men innendørsbelysningen er også viktig for å skape riktig stemning. Nye typer lyskilder som LED-lamper, halogenlamper og sparepærer er mer effektive og mer energivennlige enn de tradisjonelle glødelampene, som nå blir faset ut. En annen fordel med de nyere typene lyspærer er at de ikke flimer som tradisjonelle lysrør. Lysflimmeret er vanligvis ikke noe som oppfattes av det menneskelige øye, men det kan påvirke hjernen og forårsake hodepine.

Fargen på lyset kan påvirke hvordan vi føler oss også. Det er fargetemperaturen av en lampe som vil avgjør om lyset oppfattes som varm eller kald. Varmt lys, som røde og gule farger, er vanligvis svakere, mens kaldt lys, som blå farger, er sterkere og gir mer lys.

I løpet av de mørke vintermånedene vil noen mennesker føle behov for å bruke lysterapilamper som gjør at man føler seg bedre. Mangel av dagslys kan føre til depresjon, at man mister gnisten og arbeidslysten. Hensikten med en lysterapilampe er å påvirke hormonbalansen i kroppen ved å redusere melatoninnivået og øke nivået av serotonin. Dette er ment å hjelpe deg til å føle deg gladere og mindre trøtt, men vi bør kanskje påpeke at det foreløpig ikke finnes noen reelle vitenskapelige bevis for effekten av lysterapi.

Taklamper, vegglamper og bordlamper

LysekroneTaklys kommer i mange forskjellige former. Noen eksempler på taklys er lysarmaturer, hengelamper, spotlights, og lysekroner. Materialene kan variere også. Alt fra plast, glass, tekstiler og metall er vanlige materialer. Taklamper gir godt lys fordi de vanligvis sprer lyset over et større område. Hvis du ønsker å være kunne variere lysstyrken på taklyset, kan du installere en dimmebryter. Dimmere kan som nevnt også brukes for spotlights, som er blitt stadig mer populært de siste årene. En av fordelene med spotlights er at de kan rettes mot forskjellige gjenstander eller overflater, og dermed skape interessante lyseffekter. Innfelte spotlights i taket (downlights) kan ikke rettes på samme måte, men de kan gi fin lyseffekt.


Vegglamper kan skape et behagelig lys. Indirekte lys, kan bidra til å lyse opp rommet i den mørke årstiden. Vegglamper kan også være veldig stilig og de gir muligheter for kreativ belysning av et rom.

Bordlamper kan plasseres på mange ulike typer flater, som bord, benker og vinduskarmer, og skaper en koselig og fleksibel belysning. Bordlamper kan brukes i stuen, på skrivebordet, på soverommet og i barnerommet. For barn fins det såkalte nattlamper som avgir svakt lys som kan gi barna den nødvendige tryggheten når de skal sove.

Ekstra belysning

Arbeidslampe på skrivebordetOgså er det mange forskjellige typer lamper og lys som er ment for en bestemt bruk, for eksempel vinduslamper, nattbordlamper og speillys. Eksperimenter med ulike typer belysning i hjemmet ditt for å finne ut hva som passer deg og din smak best.


Arbeidslamper er viktig på arbeidsplassen din, både for synet og for ergonomien. Hvis du har en datamaskin på arbeidsplassen din, er det viktig at arbeidslampen er plassert slik at det ikke er refleks i dataskjermen. Hvor sterk belysning man ønsker på skrivebordet, avghenger også av andre lyskilder i rommet og mengden dagslys som slipper inn. Det er også viktig å tenke på om det er en ung eller en eldre person som skal bruke arbeidsplassen. Eldre mennesker trenger sterkere lys enn yngre mennesker. En arbeidslampe bør være mulig å vinkle for å gi best mulig lys til enhver situasjon.

Belysning trengs ikke bare inne. Utendørs er det også behov for belysning. Inngangspartiet, gårdsplassen, terrassen og andre områder ute kan trenge belysning. Sjekk vår oversikt over utendørsbelysning for å finne det du trenger for din uteplass.