>

Parfymer og deodorant

Kjøperguide - Parfyme

Parfyme som passer for deg

Det kan være vanskelig å finne den perfekte parfymen som passer for deg. Det finnes så utrolig mange forskjellige dufter. Men den største utfordringen er at parfymene dufter ulikt fra person til person! Så din venninnes yndlingsparfyme kan dessverre finne på å bli stående urørt i skapet hos deg. Det er derfor lurt å prøve seg frem og ta seg god tid før man velger å kjøpe en ny parfyme.


Hvis du skal handle parfyme på nett, lønner det seg å først ha testet ut parfymen et annet sted. Ikke er det enkelt å stå midt i et parfymeri på taxfree-butikken på danskebåten og lukte seg frem til en ny favorittparfyme heller. Der blir duftene blandet med alle de andre parfymene. I tillegg endres parfymeduften over tid. Når du først sprayer den på deg, vil du også kjenne lukten av løsemidlene og alkoholen i parfymen. Denne dunster ettervert bort, og underliggende dufter kommer frem.


Det sies også at parfymene består av flere duftnoter som til sammen lager en harmoni av dufter. Notene utfolder seg over tid. Topnotene kjenner du først når du sprayer parfymen på deg. Etter en stund, kommer midtonene frem og til slutt kommer bunnotene frem. De danner basen og tyngden i parfymen, og kommer sjelden frem før etter 30 minutter etter at du har tatt på deg parfymen.


Påfør parfyme der hvor blodårene er nær huden, gjerne på håndleddene og bak øret. Dette bidrar til å spre duften. Du bør aldri spraye parfyme på klær og smykker, da løsemidlene og alkoholen i parfymen kan skade dem.


Det finnes ulike klasser av parfymer. Noen er lette og friske og holder noen timer før de forsvinner, mens andre er rikere eller tyngre, og holder hele dagen, mens den endrer karakter underveis. Prisen varierer også for disse ulike typene, avhengig av hvor mye parfymeolje de inneholder.

Rimelige parfymer

Eau de Cologne

Den billigste versjonen heter Eau de cologne, også kalt EdC, og er en blanding som inneholder 2-5% duftoljer. Den er lett og duften varer ikke så lenge. E de cologne ble trolig oppfunnet av en italiener og navngitt etter den tyske byen Köln (Cologne). En kjent eau de cologne er 4711, som ble utviklet i 1794 av Mühlens-selskapet som holdt til på Glockengasse 4711 i Köln. Opprinnelig ble det den solgt som mirakelvann som kunne brukes både eksternt og internt. Men da det i 1810 lovpålagt å gjøre innholdet i produkter for intern bruk offentlig, besluttet Mühlens å kun produsere 4711 til utvortes bruk.Eau de Toilette

Eau de toilette, også kalt EdT, er en blanding av vann og alkohol og inneholder 5-10% duftoljer. Av alle typer parfyme, er eau de toilette mest populære, fordi den inneholder mindre duftstoffer enn parfyme, og man kan bruke mer av den uten at duften blir for kraftig. Duften varer i 1-4 timer. De fleste EdT-er består av vann og alkohol, men det finnes også eau de toilette uten alkohol. Disse er spesielt bra om sommer, fordi alkohol i mange dufter kan føre til at huden blir misfarget i solen. De fleste sommerdufter kan gjenkjennes ved sine navn som Sun Jill Sander, CK One Summer og Kenzo Flower Eau d'été (été er det franske ordet for sommeren). Selvfølgelig kan sommerdufter også brukes om vinteren.

Eksklusive parfymer

Parfyme er den dyreste og mest luksuriøse parfymesorten. Den er den mest konsentrerte duften, og inneholder 20-40% duftoljer, i tillegg til løsninsmidler og vann. Parfyme kalles også parfum extrait. Ved bruk av parfyme, sitter duften på huden hele dagen, mens den forandrer karakter ettersom tiden går.


En populær variant er Eau de Parfum som er en mindre konsentrert versjon av parfymen. Denne kalles også EdP, og inneholder 10-20% duftoljer, i tillegg til løsningsmidler og vann. EDP er billigere enn ”ren” parfyme, og derfor mer utbrett. Kjente og populære parfymer er for eksempel Chanel no. 5

Aftershave

Aftershave er et produkt for menn, som er brukt på nybarbert hud. Den er ment å sterilisere huden, slik at kutt ikke vil bli betent. Aftershave inneholder også kjemiske forbindelser som hjelper porene med å trekke seg sammen, så vil små sår leges bedre. Kjølende ingredienser, som peppermynte og mentol bedøver huden. Bortsett fra disse ingrediensene fleste aftershaver også inneholder duftoljer. Flytende aftershave er mest vanlig, men det finnes også lotion, pudder, balsamer og geleer.