>

Projektorer

Kjøpsguide Projektorer

Velg projektor

Så var tiden kommet til at du kan ta deg råd til en projektor? Men, du er sikkert i tvil om hva du skal se etter? Skal det være en ordinær projektor, eller en med HD kvalitet? Vil vi her forsøke å gi deg noen tips til hva som passer ditt bruk og behov. I motsetning til en flatskjerm-TV så vil du få en mye større bildeopplevelse for pengene med en projektor.

Når du skal velge projektor er det en gode ide å først undersøke om den har de riktige tilkoblingsmulighetene som ditt videoutstyr krever. De fleste projektorer kan tilkobles din PC eller Mac, men kontakter for videosignaler, HD, og annet kan variere litt. Selv om for eksempel din Blu-ray spiller gir ut et rent HD signal via HDMI (digitalt signal) så er det ikke alle projektorer som kan ta imot dette, men heller bare har støtte for det litt eldre komponentsignalet. Det er flere teknologier å ta hensyn til med tanke på kvalitet og driftskostnader i en projektor. Alt fra valg av lerret til bildeteknologi − til oppløsning og ekstrafunksjoner.

En projektor er, som du sikkert kjenner til, avhengig av å kunne vise et bilde på et lerret. Strengt tatt er det ikke nødvendig med lerret hvis du er så heldig å ha en jevn og fin, hvit eller lysegrå stor vegg hvor du kan fremvise film på. Men de færreste av oss har det, og et lerret er nærmest et must å ta hensyn til samtidig som du kjøper din projektor. Dette bør en ta hensyn til samtidig, slik at en får en projektor som kan utnytte lerretets størrelse − og vice versa.

Projektorer har ofte forskjellige bildeoppløsninger som tar seg bra ut i visse dimensjoner på det endelige bildet. For det første bør en her ta hensyn til størrelsen av rommet eller hjemmekinoen hvor din projektor skal stå. En tommelfingerregel er at din sitteposisjon, da for eksempel godstolen eller sofaen, bør være ca. 1,5 til 2 ganger bredden på skjermbildet. Skal du da ha et stort lerret så bør du også ha en projektor som har høy nok oppløsning til å strekke ut bildet uten at du ser tydelige linjer eller piksler. Jo større bilde du vil ha fra en projektor, desto høyere oppløsning vil du trenge. Det høyeste som leveres på de fleste projektorer i dag er 1080p (HD) oppløsing, men det finnes også rimeligere modeller som gir 720p eller lavere oppløsning. Dette kan være et alternativ hvis du ikke har store krav til størrelse, eller hvis du må holde deg på et lavt budsjett.

Bildekvalitet

Selve bildekvaliteten i en projektor er kanskje det mest avgjørende for mange, spesielt entusiaster som er ute etter det aller beste en kan få. Men vi er jo ikke alle det som kan kalles entusiaster akkurat, og heldigvis finnes det projektorer for enhver smak og lommebok. Som nevnt tidligere er bildeoppløsning og HD-kvalitet et argument for mange.

I tillegg er kontrastforhold og fargegjengivelse avgjørende for hvor godt din projektor kan gjengi et naturtro bilde fra film eller spill. Det er hovedsakelig tre teknologier på markedet i dag som sørger for bildefremvisningen i projektorer: LCD, DLP, og LcoS. Den rimeligste varianten er LCD, men disse er nå etterfulgt av de mer vanlige 3LCD modellene som er imponerende gode i kvalitet. DLP var lenge lederen på bildefronten i projektorer og er fortsatt den mest vanlige (og som regel beste) typen projektor i mellomklassen. LcoS er forbeholdt dyrere modeller, og gir ikke overraskende derfor også et enda bedre bilde. Men som med alt annet er det her opp til deg å vurdere hva din lommebok har råd til.

Kontrastforhold er jo forholdet mellom de lyse og sorte partier i et bilde. Lysstyrken for en projektor måles i ANSI-lumen. Dette er en amerikansk standard for hvor mye lys en projektor gir ut. Jo høyere dette tallet er, desto bedre vil din filmoplevelse bli hvis du for eksempel skal bruke projektor i et rom hvor dagslys slipper inn. Med en lumen-verdi på 2000 kan du se en film helt fint i normalt dagslys. Hvis du skal bruke din projektor mest til å se film på er sortnivået kritisk for bildekvaliteten. Det er nemlig et godt sortnivå som bestemmer hvor nært din projektor kommer i nærheten av det du ser på kino. Kinostemningen kan du selvsagt også styrke selv ved å mørklegge rommet du sitter i, og har du en bekmørk hjemmekino i kjelleren kan du også nøye deg med en projektor med lavere ANSI-lumens verdi på mellom 800-1000.

Selve kontrastforholdet er det du bør ta mest hensyn til fremfor lysstyrke. Det hjelper lite med en høy lysstyrke hvis også da sorte og mørke områder i filmen ser utvasket og blasse ut. Da er det heller bedre med en projektor som gir litt svakere lys, og virkelig kullsorte farger der det skal være sort.

Støynivå

En god projektor skal gi relativt lite eller nærmest ingen støy fra seg. Det er vanskelig å finne helt stillegående projektorer, da noe viftestøy må påregnes til kjøling av lampene i alle modeller. Men hvis du holder deg til modeller med støynivå oppgitt i 28-32 desibel (dB) eller lavere, så vil det neppe være til sjenanse. Styr unna en projektor som oppgir støynivå på 36 dB eller mer. En slik projektor vil fort bli ganske irriterende og merkbar når du sitter og ser en rolig film. Da er det bedre å koste på noen ekstra kroner når du først skal foreta deg denne investeringen, og gå for en mer stillegående projektor. Det vil du takke deg selv for senere. Et tips her kan være å selv teste om du synes din projektor støyer for mye i det du tester den for første gang. I verste fall kan du alltids bruke bytteretten og heller erstatte den med en stillere modell.

Driftskostnader

En annen ting å tenke på når du skal velge projektor, er hvor ofte du vil ta den i bruk, og dermed også hvor ofte du kan trenge å måtte skifte ut den innvendige projektorlampen. Disse lampene har en begrenset levetid, og noen koster mer enn andre. Vanligvis har en gjennomsnitts-lampe (som egentlig er en spesiell type lyspære) en levetid på mellom 1000 og 2000 timer. Levetiden avhenger av hvor mye kjøling og støv som pæren utsettes for. Effektstyrken (målt i Watt) på din projektor påvirker også levetiden. Gode lamper som varer en stund koster fra cirka 1500 kroner og oppover. Se samtidig på hvilke type lamper som benyttes i forskjellige projektorer. Rimeligere lamper har kortere levetid men jevn lysstyrke hele tiden. Mens dyrere projektorer ofte bruker lamper som gir bedre bilde, men i noen tilfelle blir svakere over tid. Ta derfor disse faktorene i betraktning når du bestemmer deg for en projektor, og tenk på fremtidige utgifter til bytting av lampe som en driftskostnad.