>

Hjemmekinoanlegg

Kjøperveiledning - Hjemmekino

Planlegging

Før du setter opp din hjemmekino bør du tenke nøye gjennom oppsettet, slik at teknologi, atmosfære og alle små detaljer passer sammen - uansett om ditt hjemmekinoanlegg skal være en del av stua eller innrettes i sitt eget rom.

Hvis du ikke er spesielt teknisk anlagt, men drømmer om å få ditt eget hjemmekinoanlegg, har du følgende muligheter:

1. Gå i research-modus og les alt du kan komme over om hjemmekino. 2. Finn deg en teknisk nerd i vennekretsen og få ham til å hjelpe deg med å finne ut hva du trenger innenfor ditt budsjett. 3. Betal noen fagkyndige til å sette opp et helt hjemmekinoanlegg for deg. (Dette kan riktignok fort bli en dyr affære). 4. Kjøp et komplett hjemmekinoanlegg som du selv kan montere hjemme.

Har du derimod gode tekniske evner og en bred kjennskap til lyd og bilde, trenger du bare å tenke på hva slags oppsett du vil ha, nettopp fordi en hjemmekino kan settes opp på mange forskjellige måter. Din oppgave er å foreta de valgene som gir deg det beste innen hjemmekino som din lommebok har råd til. Og ordet ”lommebok” er kritisk her; fordi det viktigste når du vurderer hjemmekino er å kjenne ditt budsjett og dine begrensninger. Det hjelper ikke å sikle på en Ferrari, hvis du bare har råd til en brukt Skoda. Det samme prinsippet gjelder for hjemmekino.

Seeropplevelsen

Når du lener deg godt tilbake for å nyte ditt hjemmekinoanlegg, med en bolle full av popcorn og kjæresten ved din side - skal filmen da sees på en flatskjerm-TV, eller prosjekteres ut på et ekte kinolerret?

Bestemmer du deg for en flatskjerm til ditt hjemmekinoanlegg så har du valget mellom LCD, LED, eller plasma. De tre forskjellige typene av flatskjerm er alle gode til forskjellige ting, så valget er ditt. Det bør derimot nevnes at filmentusiaster sverger til plasma når det handler om hjemmekino.

Hvis du velger å gå for den mest ekte kinostemningen, så har du sikkert allerede tatt valget om filmlerret og projektor.  Til hjemmekino kan du få lerreter som er mer enn 8 meter diagonalt, og med et perfekt HD bilde. De fleste projektorer derimot, egner seg ikke til hjemmekino i rom hvor du ikke kan kontrollere dagslyset. Dette betyr at du vil trenge sorte rullegardiner eller persienner hvis du skal ha hjemmekinoanlegg i et rom med mye dagslys eller store vinduer.

Alternativt finnes det også løsninger som for eksempel front-projektorskjermen Supernova™. Med denne kan du glemme alt om sorte rullgardiner, for denne type skjerm kan nemlig brukes i dagslys. Supernova™ er utviklet til å kun reflektere lyset fra projektoren og ikke fra lamper  eller lys fra vinduer. Dette gjør at den egner seg perfekt til et hjemmekinoanlegg midt i en stue.

Projektor

Når du velger projektor til ditt hjemmekinoanlegg, bør du også vurdere en som har et støynivå på maks 30dB (desibel) slik at du ikke blir plaget av viftestøy. Projektorer til hjemmekino benytter luftavkjøling, og spesielt på de billigste apparatene lager en del sus.

Prismessig finnes projektorer til hjemmekino i alt fra 2-3000 kroner og opp til mer enn 100.000, så det er absolutt nødvendig for de fleste å tenke gjennom budsjettet når det gjelder hjemmekino og projektorer. Du kan dog være glad for at prisene er lavere enn de var tidligere, og at prisen stadig faller til mer hyggelige nivåer. En annen god ting er at HD nå er blitt standard. For ikke lenge siden måtte du betale ekstra for HD-kvalitet i projektorer til hjemmekino.

De fleste høykvalitets-projektorer til hjemmekino er temmelig dyre. Hvis du kan ta deg råd til en skikkelig kvalitets-projektor, får du uten tvil mye hjemmekino for pengene.

Lyd

Du kan få et komplett surround-lyd system til hjemmekino fra omkring 1000 kroner, men som alt annet følger pris og kvalitet hånd i hånd. Et komplett lydsystem inneholder høyttalere, forsterker, og enten en DVD eller en Blue-ray spiller. Det anbefales sterkt å velge et system med Blue-ray spiller til din hjemmekino, da denne vil gi deg støtte for full HD.

Pakkeløsning

Hvis din økonomi ikke rekker til de helt store utskeielsene, så kan du likevel få ditt eget hjemmekinoanlegg ved å bare kjøpe en av de populære pakkeløsningene. De mest populære merkene i prisklassen fra 1.700 til 10.000 kroner er LG, Samsung, Yamaha, Philips, Harman Kardon, Sony og Pioneer.

Et godt råd når det gjelder kabler til hjemmekino er ha så korte kabler som mulig, da signalet forringes jo lenger kabelen er.

Selv om du kanskje ikke har råd til å bygge får bygget hjemmekinoanlegget over alle hjemmekinoanlegg i denne omgang, så kan du alltid gradvis oppgradere og justere anlegget over tid.