>

Telefoner

Kjøpsguide Telefoner

Valg av telefon

Telefonen er ikke en ny oppfinnelse, men det finnes stadig opp nye funksjoner og typer av telefoner som kommer på markedet. Dagens moderne telefon, med eller uten ledning, har avanserte verktøy og forbedringer som gjør det enklere for oss å håndtere alle samtaler lettere. Denne kjøpeveiledningen for valg av telefon tar for seg noen av de mest grunnleggende valgmulighetene som finnes, slik at du lettere kan finne rett telefon for bruk hjemme eller på jobb.

Ettersom telefoner stadig faller i pris samtidig som de blir mer avanserte, trenger du ikke lengre sette av sparepenger for å få råd til en god modell som har et bredt spekter av muligheter.

Etter at mobiltelefonene gjorde sitt inntog, er ikke en ny telefon det den engang var. Dagens trådløse hustelefoner kan nesten minne mer om en mobiltelefon, og ha lignende funksjoner innebygd. For eksempel finnes det nå hustelefoner som kan ta imot og sende tekstmeldinger.

En annen variant som stadig blir mer populær, er IP telefon. Dette er i og for seg en vanlig telefon − men med den store forskjellen at samtaler går digitalt over internett istedet for å bruke den gamle kobberlinjen som vanlige telefoner benytter seg av. Fordelen med IP-oppkobling for tin telefon er at ringekostnadene blir betydelig mindre, og at de som regel bare har en fastpris uansett hvor du ringer. Ulempen kan være at du av og til kan oppleve brudd på linjen hvis det samtidig er brudd i forbindelse på internett mellom deg og den du snakker med.

Ulike typer telefoner


  1. Trådløs telefon: Vi snakker ikke her om mobiltelefon, men da en trådløs hustelefon, eller fasttelefon som hører til på ett sted. Disse opererer via radiobølger mellom håndsettet og en basestasjon. Eldre telefoner av denne typen kunne ofte oppleve problemer da andre signaler kunne forstyrre eller blande seg inn med telefonsignalene. Men alle nye trådløse telefoner benytter 2.4 eller 5.8 Gigahertz frekvensområde, som nå er avgrenset kun til bruk av slike telefoner. Enkelte trådløse telefoner har også flere håndsett. Da enten til en og samme basestasjon, eller levert med flere mindre ladestasjoner. Dette er praktisk for hus med flere etasjer hvor en ønsker tilgang til en trådløs telefon overalt i huset.

  2. Ordinær telefon med ledning: Disse er av den enkleste typen og trenger også minst vedlikehold. Her slipper du tenke på batterilading av håndset eller signalforstyrrelser. De fleste bedrifter og kontorer bruker fremdeles denne typen telefon nettopp på grunn av disse fordelene. I tillegg får en mer for pengene siden de ikke har avansert teknikk innvendig for batteri eller radiomottakere. Både denne typen telefon, og trådløse modeller har mulighet for veggmontering. Er dette et behov for deg, så sjekk om din nye telefon kan monteres på slik måte.

  3. Telefoner med flere linjer: Dette er en telefon som også forekommer ofte i kontorer og bedrift. Fordelen er at flere samtaler kan holdes gående samtidig, og linjer kan viderekobles til riktig vedkommende. Denne typen finnes ofte ved skranken eller sentralbordet i en bedrift, og en telefon av denne typen har ofte en LCD-skjerm som viser informasjon om aktive linjer.

  4. Konferansetelefon: Dette er en telefon som er spesielt laget med gode høyttalere, og mikrofoner designet for åpne konferansesamtaler i møterom hvor flere kan delta samtidig. I motsetning til en vanlig telefon (som også kan ha høyttalende funksjon), vil en skikkelig telefon med konferansefunksjon gi svært god lyd begge veier og samtidig eliminere bort bakgrunsstøy

Telefonsvarere

Ingen telefon er i dag komplett uten en innebygget telefonsvarer, eller voicemail/talepostkasse som det nå så fint heter. Se derfor an hvor god telefonsvarer som tilbys på en telefon du vurderer å skaffe deg, da disse kan variere litt i brukervennlighet og muligheter ellers.
Ting du bør se etter i en telefonsvarer, enten om den er innebygd i din telefon, har ledning, eller er trådløs − er følgende:

Lagring

Hvor mange minutter med innspilte meldinger kan lagres før du må begynne å slette unna? 12-15 minutter er ganske typisk. Det høres kanskje lite ut, men med mindre du aldri sletter meldinger, eller dine venner er veldig pratsomme, så holder dette til det meste av hjemmebruk.

Innboks for meldinger

Noen telefoner har svarer hvor du kan delegere meldinger inn til forskjellige meldingsbokser. Dette er nyttig hvis du for eksempel deler telefonsvareren med hele familien og du ikke har interesse av høre meldinger som er ment for dine tenåringsbarn, eller omvendt. Bare sett opp en egen meldingsboks for hvert familiemedlem.

Forhåndsinnspilling av velkomsthilsen

De fleste telefonsvarere, om de er en del av din telefon, voicemail, eller separate svarer, har både ferdige velkomsthilsner du kan bruke − eller de lar deg spille inn din egen. Se etter telefoner som lar deg spille inn og flere varianter av velkomsthilsenen slik at du kan skifte mellom disse etter forskjellige anledninger.

Flash minne

Sørger for at lagrede meldinger i telefonsvaren på din telefon tas vare på en stund, selv om strømmen skulle gå. Et lite internt batteri sørger da for å gi strøm til flash-minnet. Noen produkter lar deg begrense hvor mye taletid som kan spilles inn av den som legger igjen en beskjed i svareren på din telefon − for eksempel maks ett minutt. Har du lite flash-minne i telefonsvareren, og du ikke har grense på innspilling, kan den fort gå full.

Kun for opplysning

Dette kan være nyttig i tilfeller hvor du bare vil at innringere skal få høre en spesiell beskjed, men hvor de ikke trenger å legge igjen en melding.

Fjerntilgang til meldinger

Dette lar deg ringe hjem til din egen telefonsvarer hvis du er borte, og du kan sjekke meldinger som har blitt lagt igjen på din telefon.

Samtaleinnspilling

Med en slik mulighet på din telefon kan du spille inn en toveis samtale underveis samtidig som du snakker med noen. Vær oppmerksom på at dette kan være et følsomt tema for mange (i Norge finnes det også reglement om avlytting eller innspilling av telefon), og det er god skikk å opplyse den du snakker med at samtalen tas opp.

Diktafon

En telefon med diktafon lar deg spille inn meldinger selv med mikrofonen på håndsettet eller basestasjonen. Praktisk hvis du vil legge igjen en muntlig beskjed til familiemedlemmer eller andre som kommer innom din telefon etter deg.