>

Digitale kamera

Vis resultat for

Søk i resultatene

Kjøperveiledning - Digitalkamera

Hva velger du?

Digitale kameraer kommer i alle fasonger, størrelser, og prisklasser. 900-1500 kroner er nok for et kamera i lommeformat med en anstendig 5x zoom og en stor 2.5 tommers skjerm. Bildekvaliteten på disse apparatene er grei nok hvis du stort sett ser bildene dine på en datamaskin, men se etter optisk stabilisering, en funksjon som minimerer kamerarystelser. Hvis dette er hva du er ute etter kan du velge mellom en rekke modeller av Canon digitalkamera, Nikon digitalkamera, og Olympus digitalkamera.


Med et budsjett på 1.500 til 3.000 kroner kan du gå en av tre veier. Noen av de beste digitalkameraene er spekket med funksjoner og har store berøringsskjermer, GPS-merking, frontskjerm for selvportretter og mer. Andre digitalkameraer har kraftig zoom som lar deg vinkle bildene dine mer kreativt. En tredje type kamera gir deg overlegen bildekvalitet og avansert bildekontroll.


Vil du ta et stort sprang forover hva gjelder bildekvalitet, regn med å betale minst 3.500 kroner for et digitalt spilreflekskamera. Diss lager overlegne bilder hovedsakelig på grunn av størrelsen på sensoren - ikke hvor mange megapiksler den har men de fysiske proporsjonene. Disse er rundt ti ganger større enn de som du finner i kompakte digitalkameraer. Dette gir skarpere detaljer, et bredere fargespekter, og mindre kornete bilder.

Megapiksler

Når du skal plukke ut et digitalkamera er det lett å falle for de som lokker med stor LCD-skjerm og mange megapiksler. Dette sier lite om bildekvaliteten på kameraet.


MegapikslerHvis du skal oppgradere fra, la oss si, et digitalkamera med 8 megapiksler, da vil du ha noe som virkelig er en forbedring. Mens et digitalkamera med 16 megapiksler høres forlokkende ut, har de ofte en dårligere bildekvalitet enn digitalkameraer med 10 megapiksler.


For å skjønne hvorfor det er slik må vi tenke på sensorene i disse kameraene. Slike sensorer er cirka 10mm fra hjørne til hjørne, men de har i oppgave å måle lysnivået på 16 millioner punkter. Da blir hver piksel 1/1000 millimeter bred, og det er ikke mye lys som treffer noe så lite. Dette gjør det vanskelig å gjøre en nøyaktig måling av lyset. Resultatet er ofte kornete bilder fordi kameraet prøver å kompensere for støyen i bildet.


Bruker du færre megapiksler er hver av dem litt større, og de fanger opp og måler lys mer nøyaktig. Det er derfor entusiast-orienterte digitalkameraer har sensorer på 10 megapiksler. Dette gir mer enn nok detaljer, og i tillegg mindre støy enn billigere digitale kameraer med flere megapiksler. Det hjelper også at linsen på et slikt kamera slipper inn mer lys. Det ser du av blenderåpningen, for eksempel f/2 eller f/2.8. Lavere tall gir lysere og bedre bilder.

Speilrefleks

Digitale speilreflekskameraer er noe annet. Fordi de har så mye større sensorer kan de bruke høyere megapiksler uten å bli overbelastet med støy.SpeilreflekskameraSpeilreflekskameraer har andre fordeler også. De er laget for kreativ bruk og har mange kontroller, og de optiske søkerne deres gir en detaljert visning som er langt bedre enn noen LCD-skjerm. Det er overraskende liten forskjell på bildekvaliteten på et kamera til 4.000 kroner og ett til 12.000, men dyrere modeller er raskere og har langt bedre ergonomi, større søkere og ekstra scope, slik at du kan finjustere alle aspekter av bildekvalitet.


Noen digitale kameraer kombinerer bildekvaliteten og ytelsen på et digitalt speilreflekskamera med den mindre størrelsen og enklere funksjonene til et kompakt digitalkamera. De fleste har også utskiftbare linser, slik at du kan velge mellom en tynn "pannekakelinse" og en større zoomlinse - eller du kan kjøpe begge og bytte mellom dem. Disse digitalkameraene er relativt nye, og de har ikke fått et standardisert navn enda. Eksempler på slike er Sony NEX, Panasonic G-series, Olympus PEN and Samsung NX.

Lagring

Nesten alle moderne digitalkameraer bruker SDHC-kort for å spe på den stort sett lave innebygde kapasiteten. Når du kjøper et nytt digitalkamera er det verd samtidig å investere i et ekstra minnekort. En romslig 4 GB-kort koster ikke mer enn rundt 100 kroner hvis du kjøper det på nettet - men betydelig mer i butikken eller på flyplasser.


De som tar mange video-opptak eller bruker speilreflekskameraer i Raw-modus bør satse på et kort med 8 GB eller 16 GB kapasitet. Et raskt SDHC-kort gjør at du slipper en flaskehals i ytelsen til raske digitalkameraer slik som speilreflekskameraer. Se etter SDHC Class-merking, som er et nummer inni bokstaven C. Klasse 10 er de raskeste og koster ikke stort mer enn tregere kort, så det er absolutt verd å betale det lille ekstra hvis du har et godt kamera.

Da gjenstår det bare å få bildene av minnekortet og inn på datamaskinen din. Her vi vil sterkt anbefale at du kjøper en kortleser. Kortlesere kobles rett inn i en USB-port på datamaskinen din og gjør det lettere å overføre bilder, slik at du slipper å lete høyt og lavt etter den lille USB-kabelen til kameraet ditt.

Tilbehør

Bærevesker
En bæreveske er også en god investering. Objektivet på et digitalkamera er skjørt, og en vanlig østersformet veske for et kompakt kamera koster bare noen kroner.


Stativer
Stativer
Hvis du tar fotografering seriøst bør du investere i et trebent stativ. Da unngår du risting i dårlig lys, og du kan komponere bilder langt bedre, samt ta selvportretter. Hvis du ikke har lyst på noe stort og tungvindt, vurder Joby sin Gorillapod-serie av ministativer som kan festes på nesten alle underlag.


Objektiver
Ekstra objektiver er flott om kameraet ditt er laget for dem - bare pass på at objektivet passet til kameraets objektivfatning. Eiere av Nikon speilreflekskameraer bør være ekstra påpasselige, fordi autofokus-funksjonen ikke fungerer med enkelte kombinasjoner av digitalkamera og objektiv.


De fleste objektiver som selges sammen med digitalkameraer er grei nok for vanlig bruk, men andre lar deg spesialisere deg - et telefoto-objektiv for fotografering av gjenstander som er langt unna, makro for svært små motiver, og bred blenderåpning for dårlige lysforhold. Objektiver med bred blenderåpning (mellom f/2 og f/1.4) kan ikke zoome, men dette mer enn oppveies av at de er i stand til å fange opp mye lys, og de er ideelle for å ta flatterende portretter også.