>

Objektiver

Kjøperguide - Objektiver

Objektiver

Et kameraobjektiv har til oppgave å bryte lyset som sendes mot kameraet slik at det blidet som blir avtegnet på filmen eller den digitale fotobrikken i et digitalkamera blir skarpt. Et objektiv (ofte kalt linse) er det viktigste for bildeskarphet og kvaliteten på bildene du tar. Det er for en stor del objektivet som skaper bildet! Du behøver  et objektiv som passer både til motivet og situasjonen. Objektivet kan være fastmontert på kamerahuset, eller det kan byttes ut. Kjennetegnet på et systemkamera, er at det har utskiftbart objektiv. Slike kameraer er ofte kjent under navnet speilreflekskamera, men i dag fins det også kameraer uten speil som har utskiftbart objektiv.

 Kameraobjektiver
Objektivet er vanligvis utstyrt med en blender, som regulerer lysmengden som slipper gjennom objektivet, en lukker, som bestemmer hvor lenge lyset får slippe inn, og en linse, som kan bestå av glass, pleksiglass, alryl, eller plast (som kun brukes på svært billige objektiver). Om du ønsker å ta gode bilder, kan det ganske sikkert lønne seg å legge litt penger i objektivet. Det er nemlig optikken som bestemmer hvordan bildene dine vil ta seg ut. Med riktig objektiv kan du for eksempel ta spektakulære nærbilder av en bie, eller du kan ta et perfekt bilde av en snowboardkjører i puddersnø. Det er altså viktig å velge riktig objektiv til enhver situasjon.


For de fleste kan det være vanskelig å forstå betydningen av de ulike tallene og forkortelsene som står på objektivene. Her ser vi nærmere på hva de ulike begrepene står for.

Brennvidde

Brennvidde måles i mm. Det finnes vidvinkel-, normal- og teleobjektiver, og for å kjenne dem igjen, må du vite hva tallene står for. Har objektivet en fast brennvidde, uttrykkes brennvidden i ett tall, som f.eks. 50mm. Et objektiv med brennvidde mellom 43mm og 55mm er et såkalt normalobjetiv som tilsvarer det vi ser med øyene. Dette objektivet kan ikke benyttes til å zoome inn på objektet. Skal man endre utsnittet, må man i steden bevege seg nærmere det man skal avbilde. Hvis tallene er lavere enn 43 mm, vil objektivet være et vidvinkelobjektiv. Vidvinkel tilsier at man fotograferer et bredere perspektiv enn det man ser med øynene. Hvis brennvidden er høyere enn 55mm har du et teleobjektiv, som gjør at motivet kommer nærmere (som i en kikkert). Dersom brennvidden er oppgitt som et intervall, f.eks. 28-80mm har du et zoomobjektiv, der en kan velge brennvidde fra 28mm til 80mm.

Fordelen med zoomobjektiver er at du ofte trenger kun ett objektiv for å kunne dekke flere mulige motiver. Men med et fastobjektiv kan du ofte ta bilder av bedre kvalitet, disse har også ofte større blenderåpning (dvs lysåpning). Ulempen med fastobjektiver er at du trenger flere objektiver for å fotografere ulike motiver.

Blenderåpning

Blenderen bestemmer hvor mye lys som slippes gjennom objektivet. Objektivets maksimale blenderåpning uttrykkes som en brøk (telleren i brøken tilsvarer objektivets brennvidde og uttrykkes som regel som en F eller 1) og nevneren er tallet som fremkommer ved å dele objektivets brennvidde med diameteren på den største optiske blenderåpningen, som f.eks. F/2,8. Jo lavere tallet i nevneren er, jo større blenderåpning har du og jo mer lys slippes gjennom objektivet.

En blenderåpning på F/4,5-5,6 betyr at du har et zoomobjektiv med blender på maks 4,5 åpning ved full vidvinkel, og 5,6 med full tele. Et fastobjektiv (objektiv uten zoom) har som nevnt tidligere oftest bedre lysstyrke.

Dybdeskarphet og bildestabilisator

Dybdeskarphet

Foto med uskarp bakgrunn


 


Når du fotograferer må du velge ett fokuspunkt som skal ha maksimalt skarphet. Avhengig av flere faktorer (som blenderåpning, brennvidde, avstand til motiv og forstørrelsesgrad), kan et område foran og bak dette punktet også se ganske skarpt ut. Dette området er den såkalte dybdeskarpheten. Det som gir større dybdeskarphet er: Kort brennvidde (vidvinkel), liten blenderåpning og stor avstand til motivet. Ved portrettfotografering vil man ofte at personen skal være i fokus mens bakgrunnen er uskarp. Dette får man til ved en stor brennvidde (80mm-200mm). Ved landskapsfotografering ønsker man derimot som regel at det meste av bildet skal være skarpt. På grunn av det øyets begrensede evne til å skille små detaljer må ikke et bilde være fullstendig skarpt for at vi skal oppfatte bildet som skarpt. Dette er grunnen til at vi kan snakke om dybdeskarphet.


Bildestabilisator
Særlig når man bruker stor zoom eller når man fotograferer i dårlig lys, og må benytte lang lukkertid, kan man bli plaget med uro i bildet. For å unngå dette, kan man benytte stativ når man fotograferer. Et alternativ er en innebygget optisk bildestabilisator (som også kalles Image Stabilisator, som forkortes IS, eller Vibrasjonsdemping, som forkortes med VR). Hvis du vil skaffe deg et objektiv med bildestabilisator, må du sannsynligvis bruke noe mer penger, men du vil kunne glede deg over effekten av stabilisatoren når du fotograferer. Den optiske bildestabilisatoren hjelper til med å redusere problemet med at kameraet ikke er fullstendig i ro under fotografering. Spesielt når man fotograferer i dårlige lysforhold, vil en optisk bildestabilisator ha mye å si for resultatet. Bildestabilisatoren kompenserer vanligvis kun for bevegelse i kameraet, og har ikke effekt for motiver som er i bevegelse.

Hvilket objektiv skal du velge?

Portretter og normal fotografering

Objektiv for portrettfotograferingNår du kjøper et digitalt speilreflekskamera, kommer kameraet gjerne med et zoomobjektiv på 18-55mm. Et slikt objektiv dekker de fleste behover. De har en 3x zoom, som betyr litt vidvinkel og litt tele. Skaffer du deg samtidig et portrettobjektiv, er du godt rustet til å ta bilde av de fleste motiver. Et portrettobjektiv kjennetegnes ved stor blenderåpning (F/1,4) – F(2,8) og denne typen objektiv gir deg muligheten til å viske ut bakgrunnen, og fremheve personen du fotograferer. Portrettobjektivet har kort fokusdyp, og det lønner seg derfor å ha en autofokusmotor, som sørger for skarpe bilder selvom objektet beveger seg litt. Eksempel på et portrettobjektiv er Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8


Motiver langt borte
Hvis du ønsker å ta gode bilder av objekter som er langt borte, behøver du en teleobjektiv (eller såkalt telelinse). Telelinser finnes i forskjellig størrelse. De vanligste zoomobjektivene i denne klassen har brennvidde mellom 55-200mm og 90-300mm. Disse dekker de fleste behov. Det lønner seg alltid å bruke stativ når man benytter et kraftig teleobjektiv. En innebygget bildestabilisator er også godt å ha når man benytter kraftig zoom. Et eksempel på et objektiv i denne klassen er Canon EF-S 18–200 mm f/3,5–5,6 IS som er et superzoomobjektiv med innebyget autofokusmotor og bildestabilisering.

Vidvinkel
Et vidvinkelobjektiv trenger man derimot hvis man ikke har mulighet til å gå langt unna objektet man vil ta bilde av, for eksempel når man ønsker å få med mest mulig av rommet man står i. Motivet blir en tanke forvrengt ved svært lav brennvidde (under 20mm). Dette har nok de fleste sett i boligannonser for eksempel. Sengen blir unaturlig kort og bred og flatskjermen på stueveggen ser ut til å være flere meter. Eksempel på et vidvinkelobjektiv er zoomobjektiv på 17-40mm eller et fastobjektiv på 15mm. Fisheye er et annet navn på vidvinkelobjektiv med kraftig vidvinkel. Eksempel på et Fisheye-objektiv er Nikon Nikkor AF DX 10,5mm f/2.8G ED Fisheye

Nærbilder av små objekter

Makro
Skal du ta et vakkert nærbilde av en veps eller en blomst, trenger du et makroobjektiv. Makroobjektiver er objektiver med svært lav nærgrense. Nærgrensen oppgis i cm eller meter, og angir hvor nær motivet man kan komme samtidig som man fortsatt kan fokusere. Det finnes både dedikerte makroobjektiver, og vanlige objektiver med makrofunksjon. Nærgrensen varierer som oftest med objektivets brennvidde. Mest vanlig er en nærgrense fra 20 til 150cm. På noen objektiver går fronten på objektivet ut når man fokuserer. Dette kan ha flere ulemper, det ene er at man kommer unødvendig nært motivet og kan skremme vekk insektet man skulle fotografere, samt at man står i fare for å få skygger på motivet. Det andre er fare for å bringe fukt inn i objektivet, dersom det regner. Eksempel på makroobjektiv: CANON EF-S 60mm f/2.8 Macro USM