>

MP3 og multimediaspillere

Kjøperveiledning - MP3-spillere

Bærbar musikk

MP3 spillere har forandret hvordan vi lytter til musikk på farten. De trenger ikke kassetter eller disketter, og mp3 spillere kan lagre dager, om ikke uker med musikk slik at vi har mer valg en med noen annen musikkspiller.

Selv om bærbare musikkspillere er mp3 spillere er de fleste av dem i stand til å spille mer enn bare mp3-filer. Men uansett hvilket format mp3 spillere støtter er det de samme grunnleggende prinsippene som gjelder. Ukomprimerte digitale musikkfiler rippes fra CD-er, dataene komprimeres og kopieres til mp3 spillere. De resulterende musikkfilene er bare en brøkdel så stor som CD-versjonen, slik at mp3 spillere kan lagre store musikkbiblioteker.

Tidlige mp3 spillere brukte oftest harddisker til lagring, noe som tillot stor kapasitet, men som også kortet ned batterilevetiden og begrenset hvor små mp3 spillere kunne være. Nå bruker de fleste mp3 spillere flash-minne. Når dataene lagrest på flash får mp3 spilleren forbedret batterilevetid, mer robust oppbygging og redusert pris, samtidig som de kan ha en kapasitet på opptil 64 GB.

Selv om Apple er klar markedsleder, har de fortsatt sterk konkurranse fra produsenter som Samsung og Sony når det gjelder mp3 spillere.

Apple iPod

Etter lanseringen av de første mp3 spillerne av merket iPod har Apple gått fra styrke til styrke, og i dag finner du en iPod som passer til så og si ethvert behov. iPod shuffle er liten og passer bra til bruk på treningsstudio. Den har ingen skjerm, 2 GB lagringskapasitet, og spiller ganske enkelt alle filene i tilfeldig rekkefølge.

iPod nano er også svært liten, men hele forsiden har en fargeskjerm med berøringsfunksjonalitet. I likhet med shuffle har iPod nano en integrert klips som gjør den til en fin venn å ha når du trener. I motsetning til shuffle har nano en kapasitet på 8 GB eller 16 GB, og langt flere funksjoner.

iPod classic er av den gamle skolen, og den eneste iPod-en som fortsatt bruker harddisk som lagringsenhet. Harddisken gjør at en iPod classic har hele 160 GB minne.

iPod touch sitter på toppen av iPod-treet og gjør de fleste andre mp3-spillere til skamme. Med en høyoppløsnings 3.5 tommers berøringsskjerm, innebygd Wi-Fi og mulighet for videosamtaler er iPod touch mye mer enn bare en mp3 spiller.

MP4-spillere

Akkurat som at de fleste av oss kaller bærbare musikkspillere mp3 spillere, så har videospillere blitt kjent som pm4-spillere. Grunnen til dette er at MPEG4-kodeken er et vanlig valg når det gjelder å lage bærbare videofiler, så apparatene som spiller av disse kalles ofte mp4-spillere.

Det du må huske når det gjelder mp4-spillere er at de fleste gode mp3 spillere i dag også fungerer som mp4-spillere. iPod touch er for eksempel like mye en videospiller som en musikkspiller, og med et massivt utvalg av video tilgjengelig for nedlasting på iTunes, går det som en lek å fylle den med innhold.

Hvis du er mer opptatt av video enn lyd, bør du se på Archos utvalg av mp4-spillere. Archos har laget mp4-spillere siden før MPEG4 var den foretrukne standarden. Mp4-spillerne til Archos har ofte større skjermer og støtter stort sett alle videoformater, i motsetning til mp4-spillere av merket iPod, som kun spiller video som har blitt synkronisert gjennom iTunes.

Mange Blu-ray-plater kommer nå også i digital utgave, slik at du kan overføre filmen til ulike mp4-spillere.

Programvare

Mange mp3 spillere støtter et dra-og-slipp-system for filoverføring. Disse mp3 spillere lar deg dra musikk- og videofiler direkte fra datamaskinen til spilleren, mens mp3 spilleren selv tar seg av musikkarkiveringen internt.

Men mp3 spillere som iPod krever at du bruker spesiell programvare for å flytte media til musikkspillere. Apple sitt iTunes-program er antakelig den mest kjente programvaren for mp3 spillere. Apple iPod mp3 spillere må kobles til iTunes når du ønsker å legge til eller fjerne musikk, video eller bilder.

Selv om iPod mp3 spillere må være koblet til en datamaskin som kjører iTunes for at du skal kunne overføre ditt eget musikkbibliotek, kan iPod mp3 spillere med innebygget Wi-Fi laste ned innhold direkte fra iTunes-butikken.

Abonnementstjenester for musikk, som Napster, og Spotify, kan også brukes til å fylle mp3 spilleren med musikk, forutsatt at du har et gyldig abonnement. Napsters go to service støtter mp3 spillere fra produsenter som Sony, Philips og Creative. Spotify støtter iPod mp3 spillere.

Tilbehør

Alle mp3-spillere leveres med øretelefoner i esken, men disse er nesten alltid av dårlig kvalitet. Hvis det er en musikkspiller du er ute etter, er det viktigste tilbehøret et sett gode øretelefoner. De dyreste øretelefonene koster ofte mer enn mp3 spilleren de kobles til, men du kan få et par gode øretelefoner for rundt 400 kroner, som vil forbedre enhver musikkspiller de kobles til.

Med så omfattende musikkbiblioteker inni er ikke mp3 spillere bare nyttige når vi er utendørs - du vil ønske å kunne lytte til musikkspilleren din når du er hjemme også. Løsningen er en speaker dock, som lar deg plugge musikkspilleren i slik at du kan lytte til musikken din uten å bruke øretelefoner. Det finnes nesten ubegrenset med muligheter når det gjelder speaker docks, men det store flertallet av dem støtter iPod-spillere.

Når vi er på utkikk etter en speaker dock er det lurt å vurdere størrelsen på rommet den skal brukes i, og hvor du er når du lytter. Noen speaker docks er skreddersydde for nattbordet, med integrert klokke- og alamfunksjoner, mens andre fokuserer utelukkende på å gi deg den beste lydkvaliteten.