>

Forsterkere og Receivere

QSC ISA-300Ti

Evenstad Musikk
Sist oppdatert 24.02.2020

Samson SERVO 120A

Evenstad Musikk
Sist oppdatert 24.02.2020

Kjøpsguide Forsterkere og Receivere

Forsterker eller reciever?

Så, det er en forsterker du trenger? Eller er det en receiver som savnes? Hvordan i all verden skal man kunne velge utfra alt som finnes? Skal vi først se på forskjellen, så ser det ut slik: En forsterker vil forsterke signalene fra din lyd- eller bildeenhet. En receiver er en forsterker med innebygd radiomottaker og kan også være laget for hjemmekino, og kan også omfatte en forsterker med multikanaler.

Hva bør du tenke på før du kjøper en forsterker eller receiver du trenger? Når du velger en forsterker eller en receiver må du først tenke på hva den skal brukes til.  Er det til hjemmekino, stereoanlegget eller kanskje til gitaren? Skal du ha surround-lyd? Kunne du tenke deg å ha radio innbygd i din forsterker? Og, for å gjøre det bare litt vanskeligere, så finnes det blant annet 2-kanals forsterker og 5-kanals forsterker å velge mellom.

Forsterkere

En forsterker er en elektronisk utrustning som forsterker veldig lave signaler i frekvensområdet av det menneskelige øret, 20 Hz til 20,000 Hz, til et passende nivå for å kjøre lyd gjennom høyttalerne.  En forsterker utfører oppgaver som pre-forsterking, tonekontroll og utjevning. Lyden kan komme fra mange kilder, for eksempel en MP3-spiller, TV, iPod, spillkonsoll, DVD-spiller, Blu-ray-spiller, CD-spiller, radio, kasettspiller eller mikrofon.

Det finnes flere parametere å vurdere - som frekvensomfang, støy, forsterking og forvrenging.  Det er en altså en balansegang å få god lydkvalitet gjennom en forsterker ettersom disse parameterne er avhengige av hverandre.  Eksempelvis vil for høy instilling på ett av parameterndeofte føre til forvrenging av lyden, eller støy.  Negativ feedback vil redusere økningen og redusere forvrengning i et stereoanlegg.

En forsterker av god kvalitet i kombinasjon med utmerkede høyttalere kommer til å gi en fantastisk mulighet for å nyte yndlingsmusikken din, så du bør se til å få det beste ut av din forsterker.  Pass også på å plassere din forsterker riktig i rommet for best mulig lydkvalitet.

Når du velger en forsterker, pass på å tilpasse din forsterker korrekt med dine høyttalere. Utgangen fra din forsterker måles i watt, men sørg for at du ser på RMS watt per kanal og ikke total watt. Let etter høyttalere som passer, eller noe som er mindre enn watt er kanal enn din forsterker.  Hvis det er for høyt, vil din forsterker slite med å få nok strøm og er det for lavt kan det føre til at høyttalerne skades av din forsterker.

Du kan forbedre lyden fra din forsterker ved å koble den til en basshøyttaler for å få en dypere bass. Dette fantastiske tillegget vil gi følelsen av en hjemmekinolyd, så når du sammenligner forsterkere på markedet, må passe på at din forsterker støtter en basshøyttaler. Ved å koble en basshøyttaler vil du forbedre den generelle opplevelsen av ditt hjemme-lydsystem dramatisk, og det er mulig å tilpasse lyden med en type forsterker slik at lave frekvenser blir drevet utelukkende av basshøyttaleren og frigjør strøm til andre høyttalere, slik at de produserer en rik og fyldig lyd fra middels til høye frekvenser. Det vil fortsatt høres bra ut på et lavt volum.

Din nye  forsterker vil forbedre lytteopplevelsen når du ser film, som blir nesten som å være der i virkeligheten! MP3-er og CD-er vil høres ut bedre ut enn noensinne. Dine ører kommer helt enkelt ikke til å tro hvor langt elektronikk har kommet og hvor bra lydkvaliteten er.

Recievere

En receiver gir strøm til høyttalerne og lar brukeren justere lydinnstillingene, som diskant og bass. Den kan kobles til enkeltstående høyttalere, eller til et stereosystem for en mer komplett musikkopplevelse. De finnes i komponent- og radiotyper, som begge kan kobles til ulike lydkilder som MP3-spiller, platespiller, kasettspiller og CD-spiller.

Før var det lettere å finne den mest passende recieveren, siden man bare brukte mottakeren til stereoen, men i dag valget mer krevende. I dag bruker man recieveren til flere ulike lydkilder.

Du må sørge for at recieveren du velger blir hjeret av hjemmeunderholdningssystemet, og at den vil kunne støtte alle enhetene du har tenkt å bruke med den. Lyden kan komme fra et utall kilder og du trenger å ha tilsvanende antall innganger som antall enheter du har tenkt å bruke. Husk at behovene kan endre seg, så det gjelder å planlegge litt framover også. Du må også være sikker på at koblingene for lyd samsvarer mellom ditt apparat og dine komponenter. De fleste enheter kan brukes med en standard kabel, men for dine beste videokilder vil du nok ha en S-videokobling som gir bedre bilde med flere detaljer.  Vær sikker på at din mottaker kommer til å være tilstrekkelig for ditt roms størrelse. De fleste rommene vil ta omtrent 50 watt per kanal til å drive høyttalerne tilstrekkelig, mens større rom kan kreve 75 watt per kanal og veldig store rom kan bruke 100 watt per kanal til å fylle rommet med lyd.

Oppsummering

Noen saker å tenke på:

−Vil du ha surround eller stereo?

− Pass på at din nye forsterker eller receiver har alle de inn- og utganger du kan tenke deg å få bruk for.

−Glem ikke en eventuell basshøyttaler for å forsterke de dypeste tonene.

− Det er lurt å benytte seg av kvalitetskabler!

− Glem ikke å nyte lyden du får ut av din nye forsterker eller mottaker.

− Det er mye å tenke på. Noen er sikkert eksperter og behøver ingenting av informasjonen her, mens noen er sikkert nybegynnere, og vi håper at noe av det du har lest her har veiledet det på noen måter!

Lykke til!