>

Harddisk

Kjøperveiledning - Harddisk

Harddisk

Enhver datamaskin, uansett om det er en PC eller, Mac, bærbar eller stasjonær, trenger en harddisk å lagre filer på. I din PC finnes det innebygget harddisk . I tillegg kan det kobles til en eller flere eksterne harddisker via USB-tilkobling. Dette vil gi deg mer lagringsplass, slik at du raskt kan ta backup av viktige filer for eksempel dokumenter, digitale fotoalbum, musikk, film, og lignende.

Det gir deg med andre ord en smidig overføring av dine filer til sikkerhetskopiering – også fordi du lett kan dele dine filer videre med kolleger eller venner og familie.

Intern Harddisk

Din interne harddisk er et sensitivt stykke maskineri og er derfor også forseglet i en vakumbeskyttet boks. Dette er kritisk viktig for å beskytte de bevegelige delene innvendig. En harddisk kalles nettopp for en harddisk, fordi de indre funksjonene består av roterende, harde plater (disker).

En harddisk har mellom en og seks disker avhengig av type og modell, og hver av disse diskene er ansvarlige for å oppbevare data. For å lagre eller hente data, må diskene spinne rundt. Det er derfor også en liten elektrisk motor som gjør at alle diskene spinner samtidig. Mens diskene roterer,  er det en beveglig og liten arm som enten leser eller skriver oplysningene fra eller til din harddisk.

Det finnes generelt fire typer harddisker. En  eldre type harddisk er PATA (Parallel Advanced Technology Attachment), også kjent som IDE (Integrated Drive Electronics). Denne er mindre vanlig i dag. Den er stort sett blitt avløst av den tynnere og mer effektive SATA (Serial ATA) harddisker. Den bruker også andre typer tilkoblingskontakter og adaptere enn det PATA og IDE har - og i tillegg mindre strøm.

SCSI (Small Computer System Interface ) er en annen type harddisk, med høyere rotasjonhastighet. Med 10.000 - 15000 rpm (omdreininger per minutt) spinner den opp til dobbelt så fort som en IDE / SATA harddisk, som typisk roterer med 7.200 omdreininger i minuttet. Den fjerde typen harddisk du finner, er en SSD (Solid State Drive). Denne typen harddisk har faktisk ingen bevegelige deler – den bruker istedet halvledere og minnebrikker til lagring istedet for disker. Dette gjør denne typen harddisk raskere til å behandle informasjon, og mindre tilbøyelig til å få fysiske og mekaniske defekter. Derfor, og ikke uventet, er også en SSD harddisk den dyreste av disse fire typene.

I den moderne hverdag kreves det stadig mer lagringskapasitet på en harddisk, og det er nå normalt for en harddisk å bli målt i TB (TeraByte) istedet for GB (gigabyte).

Ikke bare lagringskapasiteten, men også hastigheten endrer seg med tiden. En ny type harddisk er allerede på markedet. Den benytter seg av Nano-karbonrør og er mange ganger raskere enn dagens standard SATA harddisk og flash-drives. Hold øye med de nye MRAM og NRAM modellene, da disse blir stadig mer vanlige.

Ekstern Disk

Mange PC-er har tilstrekkelig plass innvendig til å legge inn en ekstra harddisk. Dette er praktisk for dem som har ekstra stort behov for rask tilgjengelig lagring. De fleste av oss foretrekker å koble til en ekstern harddisk. En ekstern harddisk tilkobles din PC via USB- eller Firewire-ledning. Du kan koble til en enkelt ekstern harddisk, eller bygge opp et helt nettverk av dem ved hjelp av en USB-hub, avhengig av ditt behov.

En bærbar harddisk virker på samme måte som en intern harddisk. Det vil si at den også har en spindel med påmonterte, magnetiserte disker. Disse diskene leses og skrives av et lesehode og en "voice coil" driver lesehodet frem og tilbake over diskene. Diskene spinner med omdreininger fra 5.400 omdr. / min. i en bærbar ekstern harddisk - eller med 7.200 omdr. / min. og raskere i en stasjonær modell. Flash-drives er en annen form for ekstern harddisk. Disse benytter seg av SST-teknologi, og er overlegne i hastighet sammenlignet med spindel-typen.

En bærbar ekstern harddisk er den foretrukne backup-enhet til bærbare pc’er. De måler vanligvis 2,5-tommer og er montert i en forseglet boks. Det er enkelt å bære med seg viktige data på en ekstern harddisk som så kan kobles til med USB-kabel til en annen pc. Det er også ofte USB-forbindelsen som fungerer som strømforsyning til en bærbar harddisk, noe som betyr at du ikke trenger å drasse med deg ekstra strømforsyning.
En stasjonær (desktop) harddisk er litt større -  ca. 3,5-tommer. De er som regel designet slik at de kan settes opp loddrett eller vannrett ved siden av pc’en i et kabinett som kan være utstyrt med ribber eller vifter som holder harddisken kjølig - og dermed forlenger dens levetid. Denne typen ekstern harddisk er naturligvis også bærbar, selv om det felles for disse er at de har en separat strømforsyning. Det er nødvendig å opprettholde en konstant strømforsyning når data overføres data, og da også en som er uavhengig av pc’ens USB strømforsyning.

I takt med at folk bruker flere og større filer til film, video, og musikk, er det oppstått et stort behov for større lagringsplass. Forskere utvikler stadig nye måter å lagre og overføre data på. Lagringskapasiteten i en ny ekstern harddisk kan være på så mye som 12 TB (TeraByte), og spesifikasjonene øker hele tiden.

Tilbehør

Den beste måden å beskytte en ekstern harddisk på er med et kabinett. Et standard kabinett er laget av aluminium, som avleder varme svært godt. Når du kjøper et eksternt kabinett for din harddisk vil det følge med strømforsyning, strømkabel, USB-ledning og ofte en fot den kan stå på. Noen typer kabinetter vil også inneholde en eller flere faner til avkjøling, og de finnes i forskjellige farger og stilarter.

Selv om en harddisk i seg selv alltid ligger i en hard kasse, så er den allikevel ikke spesielt robust, og den kan lett bli skadet under transport. Det er anbefalt å bruke en hard eske med polstring innvendig til transport.  Mange esker er laget av anti-statisk plast for å gjøre dem lettere å holde i, men du bør også sikre deg at esken har en innvendig stropp til å sikre din harddisk. Det ville jo være surt hvis den faller ut idet du åpner esken.