>

Skannere

Kjøpsguide Skannere

Hvordan velge riktig scanner

Er du ute etter en scanner? En scanner har blitt en viktig del av mange hjemmekontorer de siste årene. Overalt finnes det en scanner, og den kan brukes på mange ulike måter. Naturligvis er skanning ikke bare begrenset til dokumenter på papir. Du kan også bruke din scanner for å skanne inn kunstverk, fotografier, fotonegativ og lysbilder − eller til og med biter av tekstiler eller blomster. Det finnes også en spesiell type scanner som kan håndtere bøker, sjekker og visittkort. Vil du ta vare på de gamle bildene eller viktige dokumenter så er en skanner en bra investering.

Du kan bruke din scanner for å lagre det du har skannet inn på PC-en din, eller bruke den som faks eller kopimaskin hvis scanneren også er en slik kombinert variant. Du kan velge mellom en hel rekke modeller, og en skanner er i dag ikke lenger en spesialisert enhet − men et vanlig tilbehør. Det å velge en scanner kan av og til være en vanskelig avgjørelse. Mange av funksjonene og begrepene kan virke litt overveldende for enkelte, men med litt grunnleggende kunnskap vil du være mye bedre forberedt til å velge riktig scanner.

Her er en liten sjekkliste å ha i bakhodet. Om du enten skal kjøpe en scanner for hjem eller arbeid, bør du spørre deg selv om følgende:

− Hvilke oppgaver trenger du din scanner til? Bilder, enkeltsider, bøker,
dokumenter, skjemaer, etc.?
−Vil du ha behov for en kombimodell med faks, kopi, og print?

− Hvilken type datamaskin bruker du? PC eller Mac?

− Hva er ditt budsjett for å kjøpe scanner?

− Hvem kommer til å bruke skanneren mest og hvor lett bør den være å bruke?

Typer scannere

Bordskanner: En bordscanner kalles også for flat- eller skrivebords- scanner, og er den mest brukte og allsidige typen. Dette er en type optisk skanner som har en flat glassoverflate hvor du plasserer dokumentet (eller annet) som skal skannes.

En bordscanner ser ut som toppen på en kopimaskin, der du legger noe på en glassflate, lukker lokket, og deretter trykker på en knapp og skanning foretas.

Arkmatende: En arkmatende scanner likner på en bord scanner, bortsett fra at dokumentet flyttes mens skannerhodet står stille. En arkmatende scanner kan minne om en liten bærbar skriver.

Håndholdte: Dette er en scanner som man kan holder i hånden. Den benytter seg av samme optiske teknologi som en bord scanner, men forutsetter at du selv beveger den over innholdet/papiret du vil scanne inn.

Foto: En fotografisk scanner er en type optisk scanner spesielt designet for å ta inn fotografier i høy kvalitet. De er i ofte mindre enn de andre modellene men tilbyr til gjengjeld en høy oppløsning og god fargegjengivelse. Så om du hovedsakelig kommer til å skanne inn negativer, lysbilder eller foto, så er en foto scanner et bra valg. For de modellene som kan ta inn filmnegativer og lysbilder, så har disse en egen inngang for disse typer eldre media.

Scanneteknikk

Det finnes to typer teknologier for bevegelse av selve lesehodet i en scanner. CCD (charge coupled device) og CID (contact image sensor) er begreper som beskriver det lysfølsomme området som bildet treffer og hvor alt gjøres om til digital form. Vanligvis er en CIS-basert skanner mindre enn en CCD-basert. En CCD-enhet består av tett pakkede rader av lysreseptorer som kan oppdage variasjoner i lysintensitet og frekvens.

En moderne skanner benytter seg vanligvis av en CCD-enhet som bildesensor, noe som er den vanligste teknikken for en bordscanner. Det er ikke like populært i dag som det en gang var. Skannere med en CIS er oftest større og tyngre enn de som benytter CCD-teknikken. Uansett bildesensor så må altså analogt lys gjøres om til digitale signaler og dette foregår i selve skanneren, og deretter i driver-programvare på din datamaskin.

Nesten hver scanner har derfor en såkalt TWAIN-driver. Driveren er første kontaktpunkt for informasjon som kommer fra skanneren til datamaskinen. Det er programvaren som lar deg bestemme grunnleggende data som hvilken oppløsning du skanner i og hvilken type bilde eller dokument du skanner.

Optisk oppløsning vil enten vises som et enkelt tall eller to tall, for eksempel '1200 dpi’ eller '1200x600 dpi oppløsning’. Hvis den viser kun ett tall, betyr det sannsynligvis at skanneren er i stand til den samme oppløsning både horisontalt og vertikalt. De to tallene viser forskjellige oppløsninger, både horisontalt og vertikalt. Oppløsningen er viktig fordi den bestemmer hvor nært det skannede digitale bildet vil bli. Hvis du ønsker å skanne i store format med detaljerte bilder, er høy oppløsning kritisk. Det som virkelig gjør en scanner bra er om den har bra DPI (dots per inch, eller punkter per tomme), som angir hvor finkornet den er i stand til å få med seg ørsmå detaljer fra originalmaterialet.

Begreper

For å bedre forstå betegnelsene som ofte oppgis om skannere, er det en fordel å kjenne til noen ofte brukte begreper.

Pikseltetthet: Dette viser hvor mange ulike fargenyanser din scanner kan skille mellom. En bra scanner må kunne skille mellom minst 8 bits per fargekanal, dvs. 24 bits totalt for de tre kanalene rød, grønn og blå. En bedre skanner kan gå opp til 10 bits, eller til og med til 12 bits, det vil si 30 eller 36 totalt for de tre fargekanalene. En høykvalitetsskanner kan gå helt opp til 16 bits per kanal.

Dynamisk rekkevidde: Kalles iblant for D (maks) og går ut på hvor mange ulike nyanser av lysstyrke en skanner kan skille - mellom helt hvitt og helt svart.

Hastighet: Hvor raskt kan skanneren skanne en side? Denne hastigheten avhenger ikke bare av oppløsningen, men også av det valgte området som du skanner. Dobbelt så mye plass tar dobbelt så lang tid. Hvis du bare har behov for å skanne eller skanninger i små mengder, er hastigheten ikke er kritisk. Men det blir kritisk hvis du har mye å gjøre og scanner ganske ofte.

Alt-i-ett / kombiscannere: Det kan være kjekt med en skanner som har mer enn en funksjon. Det blir som nevnt mer og mer vanlig med modeller som kan "alt" av kopiering, scanning, faks og andre ting. Slike modeller egner seg godt til kontorbruk men er som regel ikke beregnet på seriøs foto- eller negativskanning.