>

Skrivere

Kjøpsguide Skrivere

Velg din nye skriver

Når du skal kjøpe deg en printer til din datamaskin har du generelt to valg. Du kan velge mellom blekkskrivere (også kalt inkjet printer), og laserskrivere. Blandt disse finnes det et enormt utvalg med alle varianter med eller uten farge, ekstrafunksjoner, og annet.

Ditt valg av printer vil trolig baseres på typen du ser etter, mengde og kvalitet av utskrifter du planlegger å gjøre, og ikke minst innkjøpspris og driftskostnad over tid. Leter du etter en skriver til hjemmet eller har du bruk for en printer til kontoret?

Stort sett er det anbefalt å se etter en printer av et kjent (eller i det minste relativt kjent) merke. Hewlett-Packard er generelt anerkjent som bransjens leder. Blant de andre store navnene med godt ry finner du Epson, Canon, Brother, Samsung og Lexmark.

Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis av modeller å velge mellom, så start med å se på forskjellen mellom en printer som har blekk, sammenlignet med en laser.

Hold deg også til en relativt ny modellserie fra produsenten du velger, fordi noen produsenter slutter å lage bestemte modeller, og når de gjør dette stopper også videre support og støtte for disse modellene, noe som gjør en eldre printer vanskelig å vedlikeholde senere hvis noe skulle gå galt.

En multifunksjonell printer kan i dag mye mer enn å bare skrive ut dokumenter og konvolutter. De kan fotokopiere, scanne, ja til og med sende og motta faks. Ikke dårlig for en liten printer der den står ved siden av din PC.

Enkelte andre ting bør du også se an før du kjøper en printer. Hastigheten − målt i sider per minutt (eller PPM i engelske beskrivelser), klarheten av utskrifter (oppløsning), kapasiteten på papirskuffen, dobbeltsidige utskrifter, og tilkoblingsmuligheter.

Hva slags tilkobling du trenger avhenger av hvor du sitter mest ved din PC–−og om det er praktisk for deg å ha din printer stående i nærheten eller ei. Bruker du mest en bærbar PC for eksempel, og sitter mest i stua − ja så er det ikke særlig praktisk å ha en printer også stående der med ledning tilkoblet. Da kan det være greit å ha en trådløs skriver som står på soverommet. Det er tre eller fire forskjellige tilkoblingsmuligheter som tilbys: trådløs (går da over trådløst nett i hjemmet ditt), Ethernet-kabel (forutsetter at du kan koble opp nettverksledninger mellom pc/bredbåndsrouter og printer, USB, eller Bluetooth). Sistnevnte skriver ut ting rett fra mobiltelefon eller enkelte kameraer med støtte for det.

Oppløsning er som nevnt detaljgraden eller klarheten av dine utskrifter. Dette oppgis i DPI (dots per inch, eller punkter per tomme) og jo høyere tall − desto bedre. Har du en printer med høy DPI kan du alltids skru dette ned igjen ved anledning inne fra programvare hvis du vil spare toner/blekk.

Blekkskrivere

Denne mest vanlige formen for printer bruker blekk for å skrive ut dine dokumenter og bilder. Disse er populære fordi de er veldig billige i innkjøp (du får mange modeller til bare noen få hundrelapper). Ulempen med en slik printer derimot er at de fort kan bli dyre i drift, spesielt hvis du skal printe i farger eller dokumenter med mye tekst. Blekkpatronene tømmes ganske fort og du må ofte bruke spesielle patroner av samme merke som produsenten av din printer. Faktisk kan blekket du bruker noen ganger være dyrere en din printer. Derfor er blekkøkonomi noe du bør overveie før du gjennomfører ditt kjøp. Vurder i hvilket omfang du har tenkt å bruke utskrivning på før du beslutter deg for en inkjet printer.

En inkjet printer har tre blekkpatroner med de primære fargene og en større patron til det svarte blekket. Det er også mulighet for en printer med seks blekkpatroner til mer spesifisert arbeid, slik som utskrift av grafisk multimedia med høy oppløsning.  Men hvis du utelukkende er interessert i alminnelige dokumentutskrifter med svart blekk er en svart/hvitt printer det eneste du har bruk for.

Selv om blekkpatroner eller refill er dyrere på sikt enn laserskrivere, så kan de allikevel være et godt alternativ for de som skriver ut bare litt en gang i blandt. Spør deg selv om hvor ofte du vil trenge å skrive ut noe hjemme, eller om du egentlig har behov for en printer med fotoutskrift. Husk at mange firmaer på internett i dag tilbyr billige og svært gode fotoutskrifter fra dine fotoalbum, slik at du neppe har behov for å skrive ut særlig mange foto med en printer hjemme.

Laserskrivere

En laserskriver skriver ut utskrifter med en toner (pulver) i stedet for blekk. Den skriver ut ved å scanne data med en laser, og ved bruk av en xerografisk utskrift som gir hurtige og klare utskrifter.

En slik skriver er dyrere og generelt større enn en inkjet printer, men den er til gjengjeld betydelig hurtigere og produserer en mye bedre utskriftskvalitet, og/eller utskrevne bilder. Du kan også kjøpe en laserbasert skriver med farger, eller en som kun skriver ut i svart − alt avhengig av hva du har bruk for. Den sistnevnte er av typen som primært brukes på kontorer, og kan levere utskrifter i virkelige store antall.

For å få en ide om effektiviteten av laserskrivere, så kan en monokrom laserskriver skrive ut mer enn 12 000 sider i timen. En førsteklasses printer med farger kan skrive ut opp til 6000 sider i timen, avhengig av modell. Fra en printer i mellomklassen kan du forvente cirka 50 sider per minutt, selv om hastigheten kan gå litt ned på den typen som har innebygd mulighet for dobbeltsidig utskrift.

Selv om en laserskriver er dyrere å kjøpe og få reparert enn en printer med blekk, så er de mer og mer populære for bruk i hjemmet. En av attraksjonene og fordelene ved å kjøpe en slik skriver som tidligere nevnt driftsøkonomien av disse på lengre sikt.

En laserskriver er en investering, men den leverer fremragende resultater − og med stor hastighet.  For de som ønsker en god printer som en langsiktig løsning for deres hjem eller kontor, eller trenger høy kvalitet på fargeutskrifter, er en laserskriver det opplagte valget.