>

Skjermer

Kjøpsguide Skjermer

Velg din skjerm

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe skjerm til en PC? Først og fremst bør du vurdere hva du skal bruke den til. Skal du mest se på video? Redigere bilder eller grafikk i Photoshop? Bruker du den mest til e-post, nettsurfing eller jobb?

Når det gjelder skjerm til PC så blir disse stadig større og bedre, og det er flere ting du bør tenke på hvis du vurderer å oppgradere din skjerm.

− Størrelse

− Oppløsning

− Design og farge

− Tilkoblinger

− Ergonomi

- Kvalitet

Trenger du bare en helt ordinær skjerm (monitor til PC), eller vil du ha en større, moderne widescreen monitor? Det finnes i dag virkelig fine widescreen-skjermer – med støtte for veldig høy oppløsning. En slik god monitor vil ofte fungere utmerket for blant annet å se på film.

Til jobbing og annet kan det ofte være effektivt å jobbe med to vinduer åpne samtidig, kanskje et Word-dokument på den ene skjermen, og nettleseren din på den andre. Trenger du mer enn en skjerm på pulten din er dette noe som mange synes er nyttig – nettopp fordi du kan ha flere vinduer åpne og arbeide med forskjellige ting på en gang.

Du bør også tenke på ditt nåværende grafikkort. Er grafikkortet i stand til å opprettholde den høye oppløsningen på hver skjerm? Det hjelper lite hvor god en ny skjerm er hvis grafikkortet har en lavere oppløsning.

Det er også en stor fordel at selve skjermen er enkel å sette opp og gjøre innstillinger på. En skjerm kan ha display-funksjonsknapper på ene siden eller foran, mens andre kan ha fjernkontroll. Det mest vanlige er å kunne styre lysstyrken eller kontrasten. Andre igjen har en touch-menykontroll.

Mange setter pris på ha en ergonomisk monitor. Disse gir deg ekstra funksjoner for å la deg enkelt endre høyde, endring fra liggende til stående, vri dem fra høyre til venstre for å vise fra en spesiell vinkel, og mer. En annen funksjon som kan være viktig for noen er innebygd webkamera. Normalt har en jo ofte et løst webkamera liggende på toppen av skjermen, men med integrert webkamera inne i en skjerm slipper du tenke på dette.

Ofte er det slik med elektronikk at jo mer du betaler, desto mer får du for pengene. Dette gjelder for det meste også ved kjøp av skjerm, men – ikke alltid. Du kan faktisk få tak i en riktig så god monitor i budsjettklassen med et veldig godt bilde - hvis du er mindre interessert i ekstra funksjonalitet og merkenavn. Det kan lønne seg å sammenligne noen rimeligere modeller med de dyrere, og se hva som egentlig passer for deg. Ikke la prisen på en skjerm være den eneste avgjørende faktoren.

Tilkoblingsmuligheter

Hva med tilkoblingsmulighetene når du kjøper en skjerm? Har din skjerm alle portene du trenger? Den mest vanlige i de senere år er DVI-inngang (Digital Video Interface), som er arvtageren etter den eldre VGA-kabelen. Men en nyere type skjerm har som regel HDMI-porter (High Definition Multimedia Interface) som gjør at du kan koble til HD-enheter til din skjerm, for eksempel Blue-ray-spiller, spillekonsoll, videokamera, og andre kompatible enheter. Til sist er det ikke uvanlig å finne USB-porter som lar deg bruke din skjerm som USB-hub så du ikke trenger å bøye deg ned til datamaskinen for å koble til minnekortlesere og annet.

Oppløsning

Som tidligere nevnt bør du først undersøke hvilke oppløsninger som støttes av din skjerm. De fleste moderne skjermer har et begrenset sett med oppløsninger  som vil fungere optimalt, og disse bør passe det samme som ditt skjermkort kan takle.

Enhver skjerm vil ta imot de fleste oppløsningsformater, og strekke dem utover for å utnytte hele skjermoverflaten. Men hvis ditt skjermkort sender ut signal med 1080x724 piksler, og din skjerm bare håndterer for eksempel 1920x1200 – vil bildet kunne se noe grumsete og uklart ut, i og med at skjermen må strekke noen av pikslene for å tilpasse dem.

Derfor er det best å passe på at ditt skjermkort har ett eller flere oppløsinger som matcher det som oppgis på din nye skjerm.

En standard 17- eller 19-tommers skjerm har vanligvis en oppløsning på 1280x1024 piksler og en god HD-kompatibel monitor med widescreen har 1920x1200 piksler - noe som gir deg et svært detaljert, skarpt, og klart bilde.

Et annet begrep er bildeformat eller proporsjon på en skjerm. Noen av dem har såkalt 16:10 forhold mellom bredde og høyde (ikke ekte HD), men flere nyere modeller har 16: 9 som vil gi deg helt korrekt format ved visning av film for eksempel.

Kontrastforhold

Når vi snakker om kontrastforhold, snakker vi om hvor sterkt de lyseste områdene av skjermen er i forhold til de mørkeste (sorte) områdene. En skjerm med et kontrastforhold på 400:1 anses til å være av lav kvalitet. Jo høyere desto bedre med andre ord. Du bør se etter en monitor som oppgis med flere tusen til en i kontrastforhold.

Lysstyrken måles vanligvis i candela per kvadratmeter. En skjerm som kan gi 250 candela per kvadratmeter eller mer regnes for å være svært god. Husk at dersom du ser på en skjerm til utstilling i en butikk, så er ofte lysforholdet skrudd opp maksimalt for fremvisning i allerede sterkt belyste butikklokaler. Hvordan en skjerm tar seg ut i butikken er derfor ikke alltid en indikasjon for hvor godt den vil ta seg ut for deg hjemme i dine lysforhold.

En annen ting å se an er responstid. Responstiden i en monitor måles på to måter; hvor raskt enhver piksel på skjermen kan stige til hvitt og falle igjen til sort lysnivå – og hvor lang tid det tar for en grå piksel å forvandle seg til en annen nyanse av grått. Lavere responstider på en monitor er best, da det vil gi mindre skygge-effekter i ting som