>

Laptop

Kjøperveiledning - Laptop

Å kjøpe en bærbar PC

LaptopNår du skal kjøpe deg PC i dag, er ikke det eneste naturlige valget en bærbar PC. Det er også mulig å vurdere å kjøpe en rask smarttelefon eller enda bedre, et nettbrett i steden. Det kan også være aktuelt å kjøpe en stasjonær datamaskin, hvis du først og fremst bruker maskinen hjemme, og trenger en kraftig maskin for spill eller en arbeidsstasjon som kan klare store jobber. Før du velger hvilken PC du skal kjøpe, må du først og fremst finne ut av hva du hovedsakelig bruker datamaskinen til, hvor og hvordan du bruker den. Hvis du først og fremst bruker PCen til surfing på nettet, lesing av e-post og ser filmer, kan et nettbrett være et godt alternativ til en bærbar PC, ettersom nettbrettet er lett å ta med seg overalt, og ikke minst kan det være billigere i innkjøp enn en laptop.


En bærbar datamaskin er egnet for de som trenger å ta med deg datamaskinen, og som skriver også en del, ettersom de fleste nettbrett ikke leveres med et fysisk tastatur. Når du har bestemt deg for at det er en bærbar PC du trenger, er det på tide å finne ut hvilke spesifikasjoner den trenger, og du kan veie pris, vekt, størrelse, ytelse og batterilevetid opp mot hverandre, slik at du får en laptop som passer akkurat dine behov.

Netbook
Er du ute etter en billig laptop som du kan ta med deg overalt, og du ikke har tenkt å bruke den til stort mer enn tekstbehandling og til å surfe på nettet, kan en netbook være det rette valget. Med gjennomsnittspriser på under 3.000 kroner og en batterilevetid på rundt fem timer eller mer kan du arbeide på din laptop nesten hele dagen uten å måtte gå i nærheten av en stikkontakt. En netbook er lett å bære og tar liten plass, på den annen side bruker en netbook som regel en ganske treg prosessor, og skjermen på 10.1 tommer kan fort bli litt liten for enkelte.

Ultrabærbar
Hvis du er ute etter både ytelse og bærbarhet, bør du se etter en ultrabærbar PC. I motsetning til en netbook har en ultrabærbar en rask prosessor og en større skjerm (11.1 til 14 tommer). Prisen er som regel motsatt av vekten - jo lettere laptop, jo mer må du betale. Prisene varierer fra ca 4.500 til 20.000 kroner (men det er mange gode laptop-tilbud for tiden) og, som med netbooks kan du forvente at batteriet har en levetid på minst fem timer.

Populære laptop-merker i dag
Det som kjennetegner det meste av bærbare modeller som er populære i dag, er at de er lette og tynne, samtidig som de har en forholdsvis stor skjerm. Skjermstørrelsen avgjør hvor mye oversikt du får når du jobber på PCen. Apple MacBook er i høy etterspørsel for dem som elsker Apples elegante design og høy kvalitet når det gjelder brukervennlighet. I tillegg merker som Acer, HP, Dell, Samsung, Sony, Toshiba med mer populært. Det lønner seg alltid å investere i nyere modeller, ellers risikerer du at eldre modeller ikke har alle funksjonene du trenger, eller er tregere enn du forventer av en datamaskin i dag og du vil raskt føle behov for å bytte laptop igjen. Det er som vanlig slik at pris og kvalitet går litt hånd i hånd, og det kan lønne seg å legge i et par ekstra kroner for kvalitet og holdbarhet.

Kraftmaskiner

Hvis du er mindre opptatt av bærbarhet og heller vil ha ytelse og en god skjerm, se heller etter en større bærbar PC. En slik laptop har som regel en skjerm på 17 tommer eller mer, og veier opp til 2,7 kilo. Med en standard batterilevetid på under tre timer en slik laptop i bunn og grunn laget for å brukes ved et skrivebord og stues bort når den ikke er i bruk. Fordelen er at du får en laptop med stor skjerm med høy oppløsning (1600 x 900 punkter eller mer), en større harddisk, og et tastatur i full størrelse som er behagelig å skrive på. Helt øverst på listen av laptop-er med høy ytelse finner du spill-laptoper, som har dedisert 3D-grafikk og spesifikasjoner som kan takle alt du vil de skal gjøre, inkludert intensiv videoredigering.

Det er derfor det er viktig å vite på forhånd hva du vil bruke din laptop til. Det er liten vits å bruke over 8.000 kroner på en bærbar PC hvis du bare skal bruke den til enkle oppgaver. Vil du ha en god, allsidig laptop som kan takle internett og kontoroppgaver, i tillegg til enkel foto- og videoredigering, da bør du se på lavpris-segmentet. Disse billige laptopene (som koster rundt 4-5.000 kroner) har ofte en 15 tommers skjerm.

Spesifikasjoner

Skjermstørrelse
Jo større skjermen er, jo bedre oppløsning, og jo mer informasjon får plass på den. En netbook-skjerm med en oppløsning på 1024x600 kan føles ubekvem, og ultrabærbare føles litt trange. Både ultrabærbare og andre billigmaskiner har som regel en oppløsning på 1366 x 768 piksler, og fungerer derfor bra til HD-video. Kraftige modeller har gjerne en oppløsning på 1600x900 eller til og med 1920x1080.

Vekt
Skjermstørrelsen påvirker naturligvis vekten, og med en større skjerm får du en laptop som veier mer. En bærbar PC på 2kg er grei nok, men det er mer bekvemt å frakte med seg en som veier 1.5kg eller mindre hvis du har tenkt å ha den med deg hele dagen.

Batteri
Størrelsen på batteriet avgjør hvor lenge din laptop vil kunne brukes uten ekstern strømtilførsel. Et par timer er greit nok for en desktop-erstatning. Fire timer for en billigmaskin eller vanlig laptop er ganske bra. Netbooks og ultrabærbare bør ha et batteri som varer i fem timer eller lengre.

Minne
Jo mer minne maskinen din har, jo bedre takler den store oppgaver uten å hakke. 2 GB RAM bør være et minimum, og 4 GB RAM er selvsagt bedre. For en laptop med 4 GB minne eller høyere må du bruke 64-bit versjonen av Windows 7. En netbook har vanligvis 1 GB RAM, noe som sannsynligvis holder for de fleste, og de fleste maskinene kan oppgraderes til 2 GB.

Hva er inni?

Bærbar PC


Prosessoren
Prosessoren er datamaskinens hjerne. En multi-core-modell er best - den betyr at datamaskinen din faktisk har flere prosessorer. For tiden (april 2011) er Intel Core i3, i5 og i7 de beste valgene.

Harddisk
Harddisken avgjør hvor mange filer du kan lagre på din laptop. 160 GB er et minimum, men realistisk bør du se etter 250 GB eller høyere.

Dedisert grafikk
Hvis du bare vil se filmer og bruke internett trenger du ikke investere i et dedisert grafikkort. Om du derimot skal spille de nyeste spillene, da behøver du hjelp - se etter et AMD Radeon 5000-kort eller en Nvidia 400M-kort.

Optisk stasjon
Hvis du ønsker å se film eller spille inn plater i farten, trenger du en optisk stasjon. En DVD-stasjon lar deg lese av og skrive til DVD og CD. En Blu-ray-stasjon lar deg lese av Blu-ray og skrive til DVD og CD. En Blu-ray-stasjon lar deg lese av og skrive til Blu-ray, DVD og CD.

Minnekortleser
A få bilder eller video fra et digitalkamera til en laptop er mye enklere hvis du har en innebygd minnekortleser. Sjekk kameraet for kortformatet.

Tilbehør

Tastatur og mus
Det kan være ubehagelig å bruke en bærbar PC over lengre tid, så vurder å kjøpe et vanlig tastatur og en ekstern mus som du kan bruke når du sitter ved skrivebordet. Nye optiske mus har ingen kule inni, men du trenger allikevel en flat, ikke-reflekterende overflate for å kunne bruke dem.

Monitor
En vanlig PC-skjerm kan gjøre den bærbare PC-en enklere å bruke når du sitter ved skrivebordet. Hvis du vil bruke ekstern skjerm må, må din laptop ha utgang for video. Alle monitorer har VGA-utgang, men du får bedre bildekvalitet med en HDMI- eller DVI-kabel.

Bærevesker
Å bære en laptop med seg, gjør den sårbar for skade, så se etter en laptop-veske med en polstret pose som kan beskytte den om du skulle komme til å miste den i bakken. Med noen laptop-tilbud får du til og med en slik veske med på kjøpet. Det siste nye er såkalte skins, som beskytter PC-en din mot riper og slitasje.

TV-tuner
En bærbar PC med Windows 7 kan forvandles til et komplett underholdningssenter hvis du har en TV-tuner. Den lar deg spille inn, pause og se direktesendt fjernsyn.

3G-dongle
Hvis du er avhengig av alltid å være tilkoblet nettet, da trenger du en 3G-dongle. Den gir deg mobilt bredbånd  på din laptop via nettverket til mobiltelefonen din.