>

Spillkonsoller

Kjøpsguide Spillkonsoller

Finn din konsoll

Tiden da man brukte spillkonsollen kun for å spille er over. I dag kan du bruke spillkonsollen til å se film, vise fram feriebildene på TV-en, høre på musikk, eller surfe på nettet.

Når du skal velge en spillkonsoll må du først ta stilling til hvilke typer spill du ønsker å spille, og  hvilke andre bruksområder din spillkonsoll kommer til å ha. Skal spillkonsollen bare brukes av deg eller av hele familien? Skal den brukes hjemme, eller vil du ha en mobil spillkonsoll? Du bør også tenke på hvilken skjerm du skal koble konsollen til, om du skal gjøre spillkonsollen til del av nettverket ditt hjemme, og om du skal bruke den til å surfe på internett.

For å finne den rette spillkonsollen for deg bør du altså tenke på hvordan du kommer til å bruke konsollen, og sette deg inn i hvilke egenskaper som skiller de ulike konsollene.

Velg riktig

Nintendo Wii − For den rastløse

Syns du det er kjedelig å spille alene? Vil du heller spille sammen med andre? Elsker du sport og spenning? Da er Nintendo Wii konsollen for deg. Den er spesielt designet for å få deg opp av sofaen, og i aktivitet − både alene og sammen med andre. Nintendo Wii tilbyr en rekke sports- og aktivitetsspill for hele familien.

Det er ikke snakk om å sitte stille i godstolen når du spiller med en trådløs håndkontroll med bevegelsessensor. Du kan spille tennis, gjøre yogaøvelser, bokse eller danse. Med Nintendo Wii kan du også få din egen virituelle trener som guider deg gjennom ditt eget personlige treningsprogram. Med denne konsollen kan du lage en egen brukerprofil der du kan teste den fysiske formen din, og følge med på utviklingen etterhvert som du blir i bedre form.

Microsoft Xbox 360 − For gameren

Er du en engasjert spiller? Er du den typen som ikke jekker på kravene når det gjelder bildekvalitet og grafikk når du spiller? Da må du ha Microsofts Xbox 360. Denne konsollen er enestående når det gjelder å gjenskape spillmiljøet.

Microsoft Xbox 360 skiller seg ut med sin ekspepsjonelle grafikkvalitet − teknologien gjenskaper bilder som ser ut som bildene i en film. Flerkanals surround-lyd er også en viktig finesse på Xbox 360.

Microsoft Xbox gir også tilgang til spillnettverket Xbox Live, hvor du kan laste ned spill og applikasjoner, og holde deg oppdatert på de nyeste teknologiske nyvinningene.

Microsoft har også lansert Microsoft Xbox 360 Slim − en slankere og mer lekker utgave av originalen, som dessuten støyer mye mindre.

Sony Playstation 3 − For mulitmediaelskeren

Ønsker du å spille online på nettet? Vil du se film på spillkonsollen din? Da skal du velge en Sony Playstation 3.

Det er mange funksjoner på denne spillkonsollen som gjør den til en multimediadrøm. Med denne kan du spille Blu-Ray- filmer, og du kan til og med leie Blu-Ray-filmer online. Den har også en stor harddisk, hvor du kan lagre spill og filmer.

Man kan ikke overgå kvaliteten på spillene til denne konsollen, og heller ikke animasjonen. Spilltilbehør med sensitive bevegelsessensorer gjør også denne spillkonsollen til et bra valg dersom man ønsker å spille spill som støtter slik tilbehør. Sony har også lansert PS3 Slim − en slankere, enklere og billigere PS3 konsoll som også lar deg spille dine gamle PS2 spill.

Håndholdte spillkonsoller − for den mobile spilleren

Det første du må vurdere er batteritiden, som varierer fra 5 til 19 timer.

Noen av de håndholdte spillkonsollene, som Nintendos DS Lite og Nintendo 3DS, bruker de kjente kjære spillkasettene, mens Sonys Playstation Portable (PSP), bruker Universal Media Disc (UMD). PSP kan i tillegg til å kjøre spill, også kjøre filmer og vise bilder. Noen av de håndholdte konsollene tilbyr også nedlasting av spill online. Nintendo DS har berøringsskjerm, som lar deg spille mer "hands-on".

For å velge riktig håndholdt spillkonsoll må du også vurdere hvor mye juling den tåler. Dette varierer veldig fra modell til modell.

Spillkonsoller til barna

Det fins spillkonsoller som er spesielt beregnet på barn, med vekt på pedagogisk læring ved hjelp av spill. Et eksempel på en slik konsoll er Vtech. Vtech tilbyr mange typer spill, de fleste med læring som mål. Det fins spill som forbedrer hukommelse og konsentrasjon, spill som stimulerer logisk tenkning og matematikk. I spillet The great discoveries of Elmo, kan barnet ditt leke samtidig som det lærer seg bokstaver og lyder, farger og dyrelyder.

Et stort pluss med Vtech er at de tilbyr egne spillkontroller for venstrehendte!

Dersom barnet ditt tilbringer for mye tid foran skjermen, kan man sette tidsbegrensing på spilltiden. For å unngå at barnet ditt roter seg bort i nettsider som er ment for voksne, velg en modell som gir mulighet for å blokkere innhold. Dette er bl.a. tilgjengelig på Nintendo DSi, DSi XL, og 3DS.

Lagring og tilkobling

Hvor skal du spille? Hjemme eller på farten?

Hjemmekonsoller er laget for å spille hjemme på TV-en. De er ganske kompakte, og er lette å bære. Du kan enkelt ta de med på hytta eller til spillkvelden hos en venn. Med en håndholdt spillkonsoll kan du spille hvor som helst, og den får plass i en hvilken som helst sekk eller veske.

Tilgjengelighet av spill

Husk at noen spill bare slippes til én konsoll. Dersom du liker spill som PES, FIFA eller Call of Duty – Modern Warfare − husk å velge den konsollen som støtter de spillene du ønsker å spille.

Sony lar deg i tillegg spille de gamle spillene fra Sony på Playstation 3, og Nintendo har en online spillbutikk der du kan kjøpe de gamle klassikerne og spille de på din Nintendo Wii. Nintendo DS lar deg også spille de gamle kasettene fra din Game Boy Advance.

Lagring &minus, minnekort eller harddisk?

Noen spillkonsoller, som Xbox og Playstation 3,  lagrer på harddisk, mens andre bruker minnekort. De førstnevnte minner mer om en datamaskin, og kan lagre bilder, filmer og musikk akkurat som en datamaskin. Vi anbefaler at du velger en konsoll som har en lagringskapasitet på mellom 120 GB − 250 GB.

Wii har flashminne på 512 MB, og man kan også legge til minne via SD-kort. Avhengig av hvilken modell du velger, kan du legge til opptil 4 GB minne til din Wii. På disse minnekortene kan du lagre musikk, video, bilder eller annen type data.

Levetiden på SD-kortene er begrenset. De gir en tregere dataoverføring enn konsollene med harddisk. De har også en mindre lagringskapasitet, og kostnadene per GB er høyere enn på en harddisk.

Alltid tilkoblet

Via internett-tilkobling kan man med enkelte konsoller spille online med spillere fra hele verden. Med noen spillkonsoller kan du også installerere LAN eller Ethernet-tilkobling, slik at du kan spille i nettverk ved å koble sammen flere konsoller. Du kan for eksempel installere et LAN-adapter på Nintendo Wii.

Wi-Fi-teknologi blir brukt til å lage et trådløst nettverk. Nå er det med andre ord ikke lenger nødvengig å ha alle spillkonsollene dine i samme rom.

Avgjørende forskjeller

Grafikk

Oppløsningen på skjermbildet varierer mellom 480 og 1080 piksler. Jo høyere antall piksler, jo bedre. Dette må man tenke på når man skal velge en konsoll som skal kobles til TV-en. Playstation 3 og Xbox 360 er de konsollene som gir best bilde når de kobles til en HD-skjerm.

De fleste håndholdte konsollene har en 11 cm bred skjerm, med 480 x 272 piksler oppløsning. Modellene med berøringsskjerm har en oppløsning på 256 x 192 piksler.

Støtte for DVD, SD og annet

Noen spillkonsoller kan spille CD-er, DVD-er og Blu-Ray. PS3 har en Bly-Ray driver, og er dyrere enn de andre konsollene. Håndholdte konsoller spiller kasetter eller UMD (PSP).

Tilkobling − porter og tilkoblingsmuligheter

Noen spillkonsoller har flere UBS 2.0-porter. Til disse kan man koble til spillkontroller, samt laste inn musikk, fotografier og videoer. Noen konsoller støtter også overføring via Wi-Fi og Bluetooth.

Tilbehør − Lyd

En trådløs mikrofon er lett å installere og å bruke for å spille spill som Singstar eller Lips. Du kan også koble til øreplugger til din håndholdte spillkonsoll for å skåne dine medpassasjerer på bussen for spillstøy. Du kan også koble til høyttalere til de fleste spillkonsollene.

Tilbehør − bilde

Dersom du har HD-tv må du ha en HDMI-kabel for å få det beste bildet.

Tilbehør − fjernkontroll

Du får kjøpt fjernkontroll til din spillkosoll. Med denne blir konsollen til en Bly-Ray eller DVD-spiller.

Tilbehør − alternative spillkontrollere

Det er ulike typer spillkontroller, og noen av de er tilpasset ulike typer spill. Du får pistoler, fiskestenger, golfkøller, boksehansker, dansematter, trommesett, DJ-turntable og el-gitar som tilbehør for å spille spill som Guitar Hero, DJ Hero eller Rock Band. Man kan også få kjøpt bilratt med girspak, pedaler og funskjoner som gir fartsfølelse og som simulerer følelsen av å være sjåføren i bilspillet. Er du ekstra opptatt av å få en ekte følelse av å kjøre bil, kan du investere i et racing-sete (playseat)

Beskyttelse

Det fins et bred utvalg av vesker som kan beskytte din håndholdte spillkonsoll under transport, og man får også kjøpt transportvesker og sekker til hjemmekonsoller og spillkontroller.