>

Desktop

Kjøpsguide Desktop

Riktig Desktop

Selv om bærbare PC-er for fullt har gjort sitt inntog, og flere mobiltelefoner begynner å ligne mer på små lomme-PC-er, så er fremdeles en desktop (eller stasjonær PC som vi kaller det i Norge) konge på haugen når det gjelder ytelse og valuta for pengene.

Om du allerede har en gammel desktop du vil oppgradere, eller om dette er første gang du skal kjøpe deg en stasjonær PC, så går det til syvende og sist på samme spørsmål: Hva er det du egentlig har behov for? Skal du bruke maskinen mest alene, eller skal den deles av flere i en husholdning? Skal du drive mest med jobb og e-post, eller er den mest for underholdning, surfing og kanskje spill?

Det som gjør kjøp av ny desktop forvirrende for mange, er at utviklingen går så enormt raskt. Faktisk så raskt at selv ikke drevne datafolk alltid kan holde tritt med alt nytt som kommer ut. I butikker og kataloger krydres ofte annonsene med kryptiske forklaringer og forkortelser − noe folk flest (hvertfall i den aldrende generasjonen) sjelden har noe forhold til. Denne kjøpeveiledningen for desktop vil prøve å gjøre deg i det minste en smule klokere på dette området!

Hvis du allerede har en stasjonær PC som du skal kvitte deg med, husk at du muligens kan beholde den gamle skjermen, skriveren, mus, tastatur, og annet dersom du ønsket de. Bare sjekk at de i så fall kan kobles til din nye desktop. Kast heller ikke din gamle PC på søppelfyllinga, men lever den heller til avfallsgjenvinning.

Mac eller PC?

Det er to store forskjeller mellom en PC og en Mac − selve maskinen, og forskjellen på operativsystem. En Mac er teknisk sett en type PC som ble bygget av Apple inc. Apple lager både maskin- og programvaren. Andre selskaper, som for eksempel HP, Dell, Toshiba, etc. produserer et bredt spekter av det som er kjent som PC eller det folk vanligvis forbinder med desktop / stasjonær PC. De bruker en tredjeparts programvare, enten Microsoft Windows eller Linux, som operativsystem. Macintosh-maskiner er som regel dyrere enn PC-er med lignende spesifikasjoner, men de har også en tendens til å vare lenger. Ulempen er at du har flere begrensinger i valg av programvare, og tilleggsutstyr kan være dyrt eller vanskelig å finne kompatibelt.

En annen ting som mange synes er en fordel med en tradisjonell PC, er at en selv kan bytte ut deler eller oppgradere den med tiden. Mange bygger derfor også sin desktop selv fra bunnen av, og det kan være penger å spare på å gjøre det på den måten. Forutsetningen er selvsagt at du selv har nok kunnskap til å finne alle delene og sette disse sammen på riktig måte. Eventuelt kan du få noen til å bygge en stasjonær PC for deg.

Mac på den annen side har økt popularitet igjen de siste årene, etter at de har fått et løft med iPhone- og iPad-bølgen. Operativsystemet til Mac er også bedre enn noen gang, og kompatibilitetsproblemene forekommer ikke så ofte som før. Mange som aldri har brukt en datamaskin velger Mac som sin første desktop, nettopp på grunn av simpleheten og brukervennligheten.

Hvor mye kraft?

Så − hvor mye kraft trenger du i din nye desktop, og hva betyr alle de kryptiske begrepene i denne sammenhengen? Som nevnt tidligere er det ofte dine egne praktiske eller tekniske behov som bestemmer dette, men for å vite hva vi i det hele tatt snakker om så må vi forstå hvilke attributter en stasjonær PC oppgis med, og hva disse betyr for din del.

Lagringsminne / RAM: Dette tallet oppgis i dag vanligvis i GB eller Gigabyte på enhver desktop. Det er ingen standard for hvor mye en desktop skal ha (og kapasiteten øker for hvert år), men som et absolutt minimum bør du ikke vurdere mindre enn 1 Gigabyte minne. Mer minne er alltid bra å ha, men skal du bare bruke din desktop til kontorapplikasjoner, e-post, og periodevis surfing, så trenger du neppe mer enn 2-3 Gigabyte. Det du vil merke størst forskjell på er om du ofte liker å ha mange vinduer eller dokumenter oppe når du jobber. Har du for lite minne, vil din desktop begynne å knatre på harddisken for mellomlagring, og dette sakker ned opplevelsen betydelig. Skal du drive med krevende grafikkapplikasjoner eller redigere hjemmevideo på stasjonær PC i HD derimot så er mer enn 4 GB å anbefale.

Prosessor / CPU: Tidligere var det om å gjøre å bare se på hvor mange Megahertz eller Gigahertz (Mhz eller Ghz) en desktop prosessor hadde. I dagens marked derimot, er det blitt helt vanlig med desktop som har såkalte flerkjerneprosessorer, og disse har to eller flere "hjerner" som jobber i takt samtidig. Tenk deg om alle tidligere biler hadde bare en sylinder i motoren (og ble målt kun i hestekrefter), men at de nå kjører med flere sylindre og har mangedobbel muskelkraft. Kanskje ikke en perfekt sammenligning, men du skjønner sikkert tegningen. Desktop prosessorer har gjennomgått en kraftrevolusjon de siste årene, og det nyter vi alle godt av. Til sist bør du passe på å få deg en desktop med 64-bits prosessor. Eldre modeller hadde bare 32-bits prosessering, og uten å gå inn i detalj om hva bits egentlig betyr her, så kan du være trygg på at 64-bit er det du bør satse på heretter for din desktop.

Harddisk: Størrelsen på den interne harddisken i en stasjonær PC avgjør hvor mye du kan lagre av dokumenter, filer, musikk, eller video på din desktop. Flere hundre Gigabyte er i dag vanlig, og dette holder i massevis for de fleste av oss. Skal du derimot legge over mye digital video eller arkivere musikk så se etter harddisk på 500 GB eller mer. Sjekk også hastigheten på disken. Det viktigste tallet her er RPM, som angir  hvor mange omdreininger i minuttet som disken kan spinne med. 5400 RPM er mest vanlig, men noen dyrere (og raskere) modeller jobber med 7200 RPM. Hvis du har god råd, og vil ha en enda raskere (og helt stillegående) form for disk i din desktop, så bør du absolutt vurdere de nye SSD (Solid State Drive)-diskene. Dette er ikke lengre egentlig en fysisk roterende disk, men heller et sett med minnebrikker som fungerer som permanent lagring.

Tilbehør

Det hjelper dårlig å ha en kraftig ny desktop hvis du ikke får koblet til noe av det du har liggende som tilbehør. Tastatur, mus, og webkamera bruker som oftest USB ledning, så dette bør din nye desktop ha flere porter for. Firewire (IEEE 1394) port er ikke noe must, men er kjekt hvis du har et videokamera eller lydmikser som kun har dette grensesnittet.

Blu-ray / DVD / brenner: Nå som Blue-ray er godt integrert som ny HD videostandard, så kan det være greit å ha en kompatibel Blue-ray spiller som del av din nye desktop. Spesielt med tanke på hvis du ofte ser filmer på stasjonær PC, eller hvis du har et HD videokamera og vil brenne ut dine ferieminner på Blue-ray i HD. Foruten dette er ellers CD- og DVD-brenning nærmest standard på hver en ny desktop PC i dag, så dette slipper du lengre å gruble over.

Lyd og utgang til høyttalere: Her igjen avhenger dine behov enten etter hva du allerede har liggende av høyttalere, eller om du skal kjøpe alt nytt sammen med din desktop. Det mest vanlige er inn- og utganger til stereohøyttalere og mikrofon − men noen PC-er leveres også med utganger til full surroundlyd og til med subwoofer.

Grafikkort: Dette er mest viktig å se an for de som skal spille spill på stasjonær PC. Et kraftig og moderne grafikkort har ofte sin egen prosessor ombord, og har internminne for å avlaste ressursene ellers i din desktop. Bortsett fra spill så kan det være nyttig å ha et grafikkort med mye minne og to eller flere utganger dersom du ønsker å sette opp to eller flere skjermer ved siden av hverandre på samme desktop.

Til sist − dersom du kjøper desktop av et velkjent merke, eller om du går via en forhandlerkjede – sørg for å undersøke hva slags garantier og brukerstøtte de tilbyr på din nye desktop, og hva dine rettigheter er hvis noe går galt underveis. Det er jo ikke alle av oss som har en datakyndig tenåring i huset som kan "fikse alt".