>

Lydkort

Kjøpsguide Lydkort

Velg ditt lydkort

Lydkvaliteten fra din datamaskin kan utgjøre en betydelig forskjell i din underholdningsopplevelse. Med et godt lydkort kan du få det aller beste ut av filmer, musikk, og spill. Denne kjøpeveiledningen om lydkort er ment å kunne gi deg tilstrekkelig informasjon til at du vet litt mer hva du bør se etter, og hva som passer best for dine underholdningsbehov på PC-en.

For 10-15 år siden måtte alle nye PC-er kjøpes med lydkort som ekstrautstyr. De fleste ferdigbygde PC-er i dag derimot har allerede lyd integrert, og da som en del av hovedkortet på maskinen. Noen av disse innebygde lydkortene (som teknisk sett ikke er lydkort men heller en del av den interne maskinvaren) har også støtte før 5.1 surroundlyd og et godt utvalg av inn- og utganger.

Har du kun behov for å bruke lydkort til å høre på musikk, spille spill av og til, og kanskje se en film i ny og ne så klarer du deg ofte med lydkortet som allerede er installert i din PC. Forskjellen i lydkvaliteten på dette, sammenlignet med et eget fysisk lydkort derimot, kan en høre hvis en lytter med gode hodetelefoner og høyttalere. Ved høyere volum og en god lydkilde (f.eks. CD eller Blu-Ray film) vil du kunne merke at bass eller gjengivelse av forskjellige lyder og instrumenter ikke helt er det samme. Og det er her at mange istedet velger å kjøpe seg et ordentlig lydkort som er laget nettopp med fokus på god lyd inn og ut.

Slike kort passer inn i nye PC-er med PCI eller PCI-E plass på hovedkortet. Føler du deg ikke komfortabel med å åpne maskinen selv og sette det inn, er dette en smal sak å gjøre hos mange dataforretninger og lignende. Alternativt kan du også vurdere et eksternt lydkort med tilkobling via USB-porten.

Film og spill

God lyd fra et solid lydkort kan gi deg en spilleopplevelse som gjør at du lever deg skikkelig inn i spillet. Det samme gjelder ordentlig surroundlyd for filmer, da både i fem eller sju kanaler, med tillegg til subwoofer-utgang fra lydkortet.

Flere og flere bruker sin PC som hjemmekino-senter for all underholdningsmedia. Et godt lydkort er naturlig nok ofte del av et slikt oppsett. Er du ute etter surroundlyd til film bør du sjekke om ditt lydkort i tillegg til vanlige 5.1 eller 7.1 også kan støtte EAX, DTS eller THX lyd. Sistnevnte er kanskje mer sært, da det krever spesielt oppsett av høyttalere og rom, men det skader jo ikke å ha et lydkort med dette tilgjengelig hvis du senere skal utvide hjemmekinoen.

En viktig fordel med eget lydkort når en skal spille spill som krever mye av prosessoren, er at maskinen får mer prosessortid for seg selv til å behjelpe spillets grafikk. Moderne spill er ofte i rask bevegelse, og måler dette i FPS (frames per second). Hvis din datamaskin har innebygget lydkort og ikke er i toppklasse når det gjelder ytelse, så betyr dette at maskinen din i tillegg til grafikkortet må bruke sin hjernekraft til både spillgrafikk og lyd samtidig. Som resultat svekkes FPS bildeoppdateringen, og spillet kan fort sees ut som et lysbildeshow i sirup. Har maskinen din derimot et eget lydkort med sin egen prosessor ombord, så avlastes datamaskinen med den jobben, og du vil få en generelt bedre ytelse i spillet.

Noen fabrikanter av lydkort fokuserer også veldig på nettopp spill, og legger vekt på ekstra effekter − da spesielt sanntidsberegning av dynamiske lyder, posisjonsberegning, bakgrunnslyd, og annet. De aller beste slike lydkort kan gjengi svært god realisme ved å simulere lyden etter hvor du "befinner" deg inne i spillets omgivelser. Posisjonsbasert lyd og 3D-effekter vil kreve at du også har flere enn bare to høyttalere. Riktignok finnes det lydkort som kan simulere en slags surround-effekt, men dette blir aldri helt det samme som ekte surround. Har du det ikke allerede så skaff deg likesågodt et surround-høyttaleranlegg med 5.1 eller 7.1 høyttalere. Din spillopplevelse blir straks av en annen verden.

Hvordan kan du vite hvor effektivt din PC bruker prosessorkraft til lyd fra seg selv, eller fra ditt lydkort? Til dette finnes det forskjellige gratisprogrammer, men en av de mest populære er Right Mark Audio Analyzer (RMAA). Resultatene her vil fortelle deg hvor mye kraft som fordeles mellom prosessor og lydkort. Lavere tall fra testen er bra, mens høye tall betyr at din prosessor bruker mer enn den burde til å behandle lyden. I disse tilfellene kan det være lurt å vurdere et dedikert lydkort.

Lydkort til musikk

Mange som vil bruke PC-en litt mer kreativt, og da til innspilling av lyd, vil dra fordel av å ha et lydkort som er laget nettopp med tanke på musikkproduksjon og opptak. Slike lydkort har støtte for mange kanaler inn. Her finnes det mange å velge i, og noen viktige begreper du bør kjenne til er:

S/N ratio: Dette anger forholdet mellom støy (fra ledninger, intern og ekstern elektronikk, mobiltelefoner, osv) − og faktisk lydsignal. Desto høyere S/N ratio, jo bedre.

Eksternt kort: Et eksternt lydkort er som oftest å foretrekke for musikkopptak, spesielt fordi de ofte har flere tilkoblingsmuligheter for mikrofoner, analoge miksere, instrumenter, og annet. Har du allerede investert i en digital mikser så kan du klare deg med færre innganger på lydkortet − siden det miksede signalet kan overføres som data til ditt lydkort via USB eller Firewire.

Multiplexing: Et godt lydkort til musikkproduksjon bør kunne både spille av lyd samtidig som det tar opp lyd i flere kanaler. I studiosammenheng er dette kritisk, da en ofte ønsker å høre miksen samtidig som opptak foregår.

Til sist er også programvare som følger med lydkortene avgjørende for noen. Av og til får du med gratis demoversjoner av kjente programmer. Andre ganger får du med ikke fullt så gode billigvarianter som kan fungere sånn passe.

Har du spesielle behov for ditt lydkort til musikk, så bør du også da disse i betraktning. Skal du spille inn opptak med korpset som har ørten mikrofoner satt opp? Skal du koble til gitarforsterkere som kan ha forskjellige slags plugger på kablene? Som din egen musikkprodusent bør du se an kravene etter hva lommeboken kan ha råd til. Til syvende og sist er det dine behov og budsjett som setter begrensning for hvilke lydkort du skal kjøpe deg.