>

Damesko

Cozy Boots Rosa 36-40

Coolstuff.no
Sist oppdatert 27.03.2020

Scarpa Mojito W

sportenbeitostolen.no
Sist oppdatert 27.03.2020

Kjøperguide - Sko

Å kjøpe sko på nett

Dame med rød skoDe færreste syns det er en god idé å kjøpe sko uten å prøve dem først. Derfor kan det være litt vanskelig å se nytten av å handle sko på nettet. Men mulighetene er faktisk mange. Man kan prøve skoene i en skobutikk, og deretter finne tilsvarende modell, billigere i en nettbutikk. Man kan måle foten, og velge størrelse utfra målene. Skoen skal være halvannen cm større enn foten. Skostørrelsene er dessverre ikke standardiserte, så du må gå etter butikkens størrelsesguide når du bestiller sko på nettet. Og dersom skoene skulle vise seg å ikke passe, eller å være ukomfortable, har man heldigvis 14 dagers returrett når man handler i norske nettbutikker. Så det er bare å hoppe i det. Det kan være mye penger å spare på å handle sko på nett. Sko er jo forbruksvare, som slites ut, og i tillegg ønsker de fleste å ha mange par sko tilgjengelig. Sko for enhver anledning, og ethvert antrekk. Ikke alle syns det passer med svarte skinnsko til alle antrekk, noen vil helst matche fargen på klærne. Til ulike årstider trenger man naturligvis også forskjellige sko. Vanntette sko til regnværsdager og om vinteren, lette og luftige sommersko, tursko, strandsko... det er et hav av ulike typer sko der ute.

Å lide for skjønnheten

Kvinner lar ofte føttene lide for moten. Dette kan bidra til å forklare hvorfor de langt oftere enn menn får smerter i føtter, ankler og legger. Om du ikke ønsker å gå i flate fotformsko, fins det heldigvis innleggssåler som er utformet spesielt for kvinner som effektivt kan lette noe på smertene. Det finnes myke halvsåler, som kan legges fremst i pumps, og lette trykket mot tåballene. Slik kan sko og støvletter med høy hæl bli noe mer komfortable.

Riktige sko

Flere par skoSko bør ideelt sett være behagelige å ha på seg og forebygge skader. Skoen bør ikke være helt flate, som ballerinasko, men ha en liten hæl, og oppbygning under fotsålen som gir riktig støtte til føttene. Du bør ikke kjøpe sko som er vonde å ha på, og håpe de blir bedre med tiden. Ja, lær strekker seg, men du kan aldri være sikker på at skoen blir god, og mens man venter på at skoen skal bli bedre, kan man pådra seg skader. Sørg derfor for å kjøpe sko som passer, og som ikke er ubehagelige å ha på!

Du bør ikke ha på deg de samme skoene hver dag. Bytt sko fra dag til dag, så kan du unngå både belastningsskader og soppinfeksjon.  Kjøp sko som puster, for eksempel av naturlige materialer som lær. Ikke alle joggesko puster, så du må være oppmerksom på hva slags egenskaper skoen har før du kjøper den! En membran, som puster, samtidig som skoen holdes tørr fra utsiden er det beste valget for høst og vintersko, samt fjellsko og tursko som skal brukes i vått terreng.

Sko eller støvler for vått vær

Gummistøvler er kun beregnet på regnværsdager og bruk der det er ekstra vått. Gummistøvlene gir dårlig støtte til foten, og puster heller ikke. Derfor bør de kun brukes når det er nødvendig. Optimal kombinasjon av pusteegenskaper og isolering som holder føttene varme og tørre, i kalde og våte klimaforhold. Til barna finnes det gode alternativer til tradisjonelle Cherrox-støvler. Kjøp heller noen støvler med uttagbart fôr. Problemet med cherrox er at de blir klamme innvendig, og at det tar lang tid å tørke dem. Når fôret er uttagbart, tørker det lettere, og man slipper å gå i støvler som er fuktige fra dagen før. Slike støvler finnes både for voksne og barn. Et eksempel på merker som fører slike støvler er Kamik og Sorel.

Løpesko

Løping er en av de mest populære måter trene på. En av de viktigste grunnene til dette er at du kan ta en joggetur når du har tid og energi til å gjøre det. Uansett om du bor i byen eller ute i landet, kan du ta en joggetur, og sist men ikke minst kan du gjøre det selv, og du trenger ikke andre til å delta.


For de som har litt løpeerfaring er det allment kjent at det er svært viktig å bruke riktige løpesko som passer til føttene og løpestilen. Med feil sko får man raskt smerter eller skader. Løping er tøft for muskler og leddbånd i føtter, legger, knær og hofter, og uten støttende og støtabsorberende sko du vil føle smerte før eller senere.

Når du kjøper joggesko, er det en god idé å få din løpestil testet på en tredemølle med en profesjonell guide. Men så snart du vet din stil og vet hva slags sko du trenger, kan du kjøpe dem på nettet og spare penger samtidig som du kan skaffe deg perfekte løpesko.

Et annen god råd er å bytte joggesko regelmessig, fordi støtdempingen i skoene blir redusert ganske raskt. Hvis du løper to eller tre ganger i uken 5 kilometer per tur, bør skoene kunne vare et år. Men du kan ikke stole helt på dette, særlig dersom du også bruker skoene til andre aktiviteter, noe som gjør at du sliter dem ut mye raskere.  Du bør derfor bare bruke løpeskoene når du løper.

Vi anbefaler merker som Nike, Adidas og Asics, når det gjelder joggesko.