>

Herresko

Superfeet Høy profil/Høyt volum og Ull

sportenbeitostolen.no
Sist oppdatert 30.03.2020

Kjøperguide - herresko

Å velge riktige herresko

Herresko


Det finnes mange forskjellige typer av herresko og det er ikke alltid lett å velge riktig type til hver anledning. Sliter du med å velge blant ulike materialer og modeller, og i tillegg må du tenke på pris? Ikke la prisen være den avgjørende faktoren når du velger sko. Du bør i alle fall ikke velge billige og ubehagelige sko. Tenk på hvor mye belastning føttene får i løpet av en dag! En kjent merkesko kan ofte være en god investering, men passformen er fortsatt det viktigste, og et kjent merke er ikke nødvendigvis en forsikring om en behagelig sko.

Akkurat som du har klær for ulike anledninger vil du også trenge sko til forskjellige anledninger. Naturligvis er det for mange et spørsmål om mote. Moten endrer seg stadig, så skal du føle at du følger med i tiden, må du alltid fornye deg.

Det er viktig å velge sko som føles behagelige på foten, og du bør føle deg komfortabel med de skoene du velger. Seilersko eller loafers er typiske valg hvis du er ute etter en avslappet stil. Om du er ute etter en enda mer komfortabel variant, til å vandre rundt i byen f.eks, kan sneakers være et bedre valg. For best mulig støtte til foten, trenger du en liten hæl og litt oppbygning i sålen. Tekstilsko er på sin side mer luftige og kan være det rette valget for varme sommerdager.

Skostørrelse og riktig passform

Det viktigste du bør tenke på når du kjøper sko er at passformen er bra. Føttene dine vil takke deg senere. Såre føtter og gnagsår kan lett unngås når skoen er god på foten. Dersom foten kan flytte seg rundt  og skape friksjon på innsiden av skoen, er det et tegn på at skostørrelsen er for stor. Husk at det kan være forskjell på skostørrelser på ulike typer herresko og merker. Om du bruker str 40 i joggesko, kan det tenkes du må velge en annen størrelse for penskoene. Det er derfor viktig å prøve skoene før man bestemmer seg. Handler man sko på nett, kan man ha god nytte av størrelsesguider og å ta mål av foten før man bestiller, men det kan også være greit å vite at man har 14 dagers angrefrist ved kjøp fra norske nettbutikker, slik at du kan sende tilbake sko du har kjøpt som ikke passer, eller som ikke svarer til forventningene. Når du velger skostørrelse, må du også tenke på hva slags sokker du kommer til å bruke i skoene. Skal du ha tynne bomullssokker, eller tykke ullsokker?

Hvilke sko skal brukes til hvilken anledning?

Innen herreskokategorien fin det en rekke typer sko, som du kanskje ikke kjenner til. Vi skal prøve å forklare begrepene som gjelder sko til mer formelle sammenhenger. Til ulike anledninger fins det kleskode og etikette. Disse kan diskuteres frem og tilbake, men vi har samlet de mest vanlige retningslinjer du kan følge for å ikke komme underpyntet eller overpyntet til festen.

Man har to typer snøring på herresko. Oxford betyr at snøringen er lukket foran, dvs. at den snøringen danner en V.  Derby betyr at snøringen er åpen. Brogues er skoen som har perforert mønstre på tåen. Disse sistnevnte typene er mer uformele enn sko med lukket snøring.

Til smoking
Hvis du følger den strengeste kleskoden, skal du normalt bruke svarte lakksko eller blankpolerte sorte Oxfordsko til smoking.

Til dress
Om du skal bruke mørk dress, bør du helst ha sko med lukket snøring, men du kan slippe unna med Derbysko.

Til blazer
Dette er en mer avslappet kleskode der du kan velge enten eller. Her er det kanskje perfekt å vise fram sine fargede brogues!

Ta vare på skoene

Når man spanderer en del penger på nye sko, er det en stor fordel hvis man også tar vare på dem. Ved daglig bruk, slites skoene hardt, men likevel kan de holde i flere år dersom de får god behandling. Konstant bruk av skoene vil drastisk forkorte deres levetid. Du bør i steden ha flere par sko som du bytter mellom. Det er også bedre for føttene dine at du varierer mellom ulike par. Et annet godt tips er å benytte et skohorn når du tar dem på, for at du ikke skal ødelegge hælkappen.

Etter å ha brukt skoene bør de børstes, avhengig av materialet, med en klut eller skobørste for å fjerne smuss. Om vinteren er dette spesielt viktig ettersom veisalt ellers ville trekke inn i materialet og tørke ut skoene og gjøre dem missfarget. Sko som er svært skittne, kan trenge en tøffere rengjøring. Hvis skoene er blitt våte, kan du putte avispapir i skoene for at de skal tørke raskere. Har du skinnsko, bør du unngå varmeovner og tørketromler som tørker ut skinnet på skoen og kan føre til sprekker.

Skopuss
Dette kan være svært tidkrevende, men det gir skoene lengre levetid. Avhengig av farge og materialer skal du bruke ulike typer skokremer og voks. Generelt sett bør skoene pusses regelmessig med skokrem og muligens voks på toppen av det. Skokrämen bevarer skoene bedre enn blankemiddel som gir mer glans. Voks danner en hinne på utsiden, som vil beskytte  skoene godt mot fuktighet og veisalt. I tillegg bør du impregnere skoene slik at de blir vannavstøtende. En gang i året, kan det være verdt å gjøre en dyp rengjøring, fjerne den gamle skoputsen og deretter starte helt på nytt og ta i bruk ny polish. Avhengig av materialene brukes ulike typer rengjøringsmidler, for eksempel skoshampoo eller kjemisk renset bensin, til å rengjøre skoene.