>

Barneklær

Kjøperguide - Barneklær

Babyklær og barneklær

Baby og mamma
Er du på jakt etter barneklær, men trenger litt tips på veien? Vet du hva størrelsene betyr og hvilke klær som egner seg? Vi har satt sammen en liten guide til deg, som vi håper kan hjelpe deg når du skal handle babyklær og barneklær. Å handle klær til barn på nettet er faktisk veldig enkelt og greit, ettersom størrelsene er godt definerte, og de fleste klær for mindre barn har justeringer i livet, slik at de passer stort sett uansett hvilken livvidde barnet trenger. Så lenge du vet høyden på barnet vil du kunne handle klær som passer. Det er også greit å huske på at du har 14 dagers returrett når du handler fra norske nettbutikker, slik at du alltid vil ha muligheten til å bytte eller returnere klær som ikke passer eller faller i smak.

Størrelse/Alder

Størrelsen på babyklær regnes som regel i cm, og tilsvarer barnets hele lengde. Str 50 eller 56 passer som regel til nyfødte-1mnd gamle babyer. Deretter øker størrelsene med 6 cm. De første par årene vokser barna raskt. 62 tilsvarer 3 måneder, 68 passer ca i 6 måneders alder, 74 til 9 måneder, og 80 er ca 1 år. 86 regnes til 1 ½ år, 92 er 2-års størrelse. Etter 2-åralderen regner man ca 6 cm pr år: så str 98 er 3 år, 104 er 4 år osv.

Barna vokser naturligvis i ulik hastighet. Dessuten kan det være en fordel å ta med i betraktningen at de minste vokser fort. Så det kan være greit å kjøpe klærne litt store, og heller brette opp ermer og ben en stund. Det er også lurt å tenke på hvilken sesong en viss størrelse vil passe for. Om du for eksempel ønsker å kjøpe en barselgave til en venninnes, barn, så kjøper man normalt ikke de minste størrelsene, både fordi barnet vokser veldig fort, og da vil vokse ut av klærne veldig raskt, men også fordi foreldrene gjerne har anskaffet de viktigste tingene som de trenger allerede før barnet er født. Men når du kjøper større størrelser, må du huske på hvilken årstid dette plagget vil passe til. Veldig mange kjøper klær i størrelse 62 i barselgave, ettersom barnet vil kunne bruke plaggene litt lenger. Kanskje kan det være greit å kjøpe enda større klær i gave, ettersom de aller fleste kjøper størrelse 62.

Hvilke klær trenger en baby?

Den nyfødte babyen trenger ikke allverdens med klær. Klærne til babyen bør være myke og behagelige for babyen som tilbringer mye av tiden liggende på magen eller ryggen, eller blir båret av foreldrene. Klærne må også være praktiske å ta av og på. Babyer liker ofte ikke å få gensere tredd nedover hodet, så for de aller minste kan en omslagsbody være tingen. Det samme gjelder heldresser. Bodyer er gode å ha både fordi de holder på plass bleiene, og fordi man unngår glippe mellom bukse og genser. Det finnes bodyer i bomull og ull, med lang og kort arm, og ulike løsninger i halsen. Husk at babyer har stort hode i forhold til kroppen, så halsåpningen må være forholdsvis stor, og derfor fins de fleste bodyer med knepping på skulderen eller med ”konvolutt-åpning”. Hvis du velger knepping, er det en god ide å gå for trykknapper som er raske å åpne og lukke, fremfor vanlige knapper, som kan være vanskelige å håndtere med en hånd samtidig som du forsøker å holde styr på babyen på stellebordet.

BabylueNyfødte babyer har dårligere temperaturregulering enn større barn, og de bør heller ikke utsettes for direkte sollys. Babyen mister også mye varme gjennom hodet. En god regel er derfor at babyen alltid har på seg lue ute. I tillegg er det lurt å ha på dem body med lange ermer selv om sommeren, for å skjerme for solen. Du kan eventuelt velge en tynn bomullsbody til de varme sommerdagene. Basisgarderoben til babyen vil naturligvis variere med årstiden. Til den kalde årstiden er en god regel å alltid ha ull innerst. Ullbody og ullstrømpebukse isolerer godt mot kulda, og egner seg like godt inne som ute. Mange sverger faktisk til ull hele året på sine små.


Tenk praktisk
Når du kjøper klær til babyen, bør du tenke på at babyen trenger bleieskift flere ganger om dagen. Kjøp derfor klær som er enkle å ta av og på, eller klær med åpning i skrittet. Hvilken løsning du velger er en smakssak. Personlig syns jeg det enkleste er å ta av en vanlig bukse, fremfor å kneppe opp og igjen en rekke trykknapper i skrittet.

Kjoler til små babyjenter kan være utrolig søte. Men for de aller minste er det forholdsvis upraktisk med kjole. Babyene blir ofte båret, og kjolen blir som regel en krøll rundt livet. Når babyene skal lære å krabbe, vil en kjole som går noe særlig lenger ned enn midt på låret, være i veien og lett å snuble i.

Glad baby
Pysj
Om nettene er det viktig at barna ikke fryser. De har en tendens til å sparke av seg dyna. En ullpysj er godt for babyen. Når det er varmt holder det med bomullspysj. Et godt tips er å kjøpe pysj med glidelås, som igjen er tidsbesparende fremfor å kneppe en lang rekke trykknapper. De første månedene er det helt greit med trykknapper, men når babyen blir mer utålmodig på stellebordet, kan du raskt se behovet for at påkledningen skal gå fort og effektivt.


Med eller uten fot
Du kan velge mellom pysj med og uten fot. Også dette er en smakssak. Om du velger pysj med fot, unngår du at babyen sparker av seg sokkene og blir kald på bena. Det kan derimot være en fordel med pysj uten fot, fordi disse har en strikk nederst på bena som holder bena på plass. I pysj med fot har babyen en tendens til å få bena ut av foten på pysjen, sette seg fast inni pysjen, slik at bena blir liggende i klem. Dette kan naturligvis være ubehagelig, og en årsak til at babyen våkner om natten. Er du redd for at babyen skal sparke av seg sokkene, kan det i steden være en ide å ta på en nattpose, som er en slags sovepose med hull til armene.

Yttertøy
Som yttertøy kan du velge mellom hel dress og todelt, jakke og bukse. Det enkleste er ofte hel dress til de minste. Om vinteren trenger babyen en vid og myk ytterdress som er behagelig å ha på, og lett å bevege seg i. I tillegg trengs ulldress/fleece-dress, eller eventuelt todelt ullbukse og ullgenser som mellomlag til de kalde dagene, samt en lue av ull eller fleece, og votter. Vottene trenger ikke ha tommel for de minste barna. Luestørrelsen varierer litt fra butikk til butikk. Noen opererer med samme størrelse som på klærne (56, 62 osv) men dette er forvirrende ettersom barn har ulik hodestørrelse. Andre opererer med hodeomkrets, som er mye enklere å forholde seg til. Gjennomsnittlig hodeomkrets ved fødselen er 35cm

Fottøy
På føttene til babyen kan du gjerne bruke bare sokker. Det er ingen grunn til å bruke sko før barnet har lært å gå, og skal bevege seg ute. Et godt alternativ til sko, er mye skinntøfler, som holder føttene varme, og som også er gode å lære seg å gå i. Til utendørs bruk fins det ulike typer vanntette ”fotposer” som for eksempel

Hvilke klær trenger større barn?

Når du handler klær til større barn, kan det godt tenkes de har en formening selv om hva de skal ha, både når det gjelder merker, farger og stiler. Likevel kan det være lurt å ha en finger med i spillet, slik at barnet holder seg passe varmt, og ikke sliter ut klærne før de har vokst fra dem. Det er ikke bare babyklær som bør være praktiske. Det samme gjelder klær til større barn. De bør være enkle å kle av og på seg, slik at barna klarer dette selv fra de er ganske små.

Slitesterke bukser
Når barna blir store, merker man at klærne slites ut raskere. Så det kan lønne seg å legge litt penger i kvalitetsbukser, fremfor å måtte kjøpe nye før barna har vokst ut av dem. Barn leker og krabber på knærne, sklir på sklie og klatrer i trær, sykler og faller av osv. Bukser som har dobbelt stoff på knærne, er en god ide.

Ullundertøy
Når det er kaldt, er det ull som gjelder. En tynn ullgenser og ullstilongs innerst vil holde barnet behagelig varmt både ute og inne. Utenpå ullgenseren kan du eventuelt ta en T-skjorte med kult mønster eller en annen tynn eller tykk genser avhengig av tempereaturen. Unngå å bruke bomull innerst når det er kaldt, ettersom bomull ikke transporterer bort fuktighet så godt, og føles kald mot huden. Ull isolerer selv om det har blitt litt fuktig.

Sokker og strømpebukser
Om vinteren er det ullsokker som gjelder. Da slipper man kalde føtter. Ellers i året, og til innendørs bruk, er bomullssokker fint. Bomullsstrømpebukser kan godt brukes til pent under kjole for eksempel, men egner seg ikke så godt utendørs på kalde vinterdager. Pass på at sokkene og strømpebuksene ikke er for små. Dessverre er de færreste sokker merket med størrelse.

Vinterdress
Jakke eller kjeledress
For små barn er det best med hele dresser ute. Disse er både enklere å ta på, og man unngår å bli kad mellom jakke og bukse. De litt eldre barna (fra skolealder gjerne) foretrekker å ha separat jakke og bukse.


Når du skal kjøpe yttertøy, er det lurt å sjekke tester av klærne på nettet. Nye modeller av vinterdresser blir testet hvert år. Det er ikke alltid de dyreste dressene som vinner! Kriteriene for å vinne er bl.a. at de skal være vanntette og slitesterke, men det er også mange andre kriterier som spiller inn, for eksempel pris. Funksjonalitet er også viktig. Husk at barnet må  ha nok plass til å bevege seg med dressen på, så det må være godt med rom til rompa også når barnet sitter på huk og leker.