>

Sykkeltilbehør og sykkeldeler

Bike Balls

Coolstuff.no
Sist oppdatert 10.04.2020

Kjøperguide - Sykkeltilbehør og sykkeldeler

Har du riktig utstyr for din sykkel?

Her i Norge er det mange som er flinke til å bruke sykkelen, både til og fra jobb, skole og på tur. Alle har en sykkel! Og mange trener også til diverse sykkelløp som birken og Trondheim-Oslo. Sykkelen er et fantastisk godt hjelpemiddel til å få sin daglige mosjon samtidig som man får en dose frisk luft. De aller fleste kan sykle uten å få en rekke belastningsskader, som man kan få av en del andre typer trening.

Enten du sykler for treningens skyld, eller sykkelen kun er et fremkomstmiddel for deg, er det en god ide å investere i riktig utstyr. Det vil gjøre sykkelturen langt bedre for noen hver! Det finnes en hel del sykkelutstyr som du kan kjøpe. Her fins både utstyr som er kjekt å ha, og sykkelutstyr som er nødvendig, sånn som lykt, refleks og sykkelhjelm. Vi går igjennom en del av utstyret og hjelper deg å velge.

Sykkelhjelm
Sikkerheten går foran alt, og I følge Syklistenes Landsforening er følgende utstyr påbudt å ha på sykkelen: minst to uavhengige bremser, rød refleks bak, ringeklokke og lykt både foran og bak ved sykling i mørket. Dette bør du derfor sørge for å få med når du kjøper sykkelen.


Utenom dette påbudte utstyret er selvsagt hjelmen det viktigste tilbehøret til sykkelen. Å spare noen hundrelapper på å ikke kjøpe hjelm er ikke noe du har lyst til å angre på i ettertid. Det viktigste her er at hjelmen sitter godt og at den er merket CE og EN10 78.

I tillegg til dette finnes det mye utstyr og tilbehør som kan gjøre sykkelopplevelsen bedre og tryggere. Som med selve sykkelkjøpet avhenger innkjøp av utstyr på hvor mye og hva du skal bruke sykkelen til. Dersom du for eksempel skal på ferietur, kan det være praktisk å kjøpe en sykkelveske. Hvis du vil ha med ting på kortere turer, kan en kurv eller et bagasjebrett være på sin plass.

Sykkelklær, sykkelhjelm og sykkelsko

Hvis du bruker sykkelen til treningen, er det viktig at du har sykkelklær som gjør sykkelturen til en så behagelig opplevelse som mulig. Når du skal på lange sykkelturer, og kanskje i skiftende vær og terreng, har klærne og skoene mye å si for komforten! Sykkelbekledningen bør være lett, pustende og fleksibelt.

Når du kjøper en sykkeljakke må du først og fremst ta hensyn til sesongen. Det fins gode sykkeljakker som er foret etter kroppens termiske soner. Skal du sykle når det er kaldt, er det viktig at jakken har vindtett front. Sykkeljakken bør ha god bevegelsesfrihet, og sitte godt på uten å skli opp. Dersom jakken har god lengde bak, kan du sitte fremoverbøyd i normal sykkelstilling, uten å bli kald på korsryggen. Det er viktig å synes godt i trafikken, så dersom du sykler langs veien, er det også viktig at sykkeljakken har en kraftig og godt synlig farge og refleks.

Sykkeltrøye
En sykkeltrøye er vanligvis laget av nylon eller polyester, og skal sitte ganske stramt til overkroppen. Klær som er tettsittende gir mindre luftmotstand, og det blir lettere å sykle. Også sykkeltrøyen bør være i en godt synlig farge. Sykkeltrøyer bør være av et stoff som puster godt, og gjerne ha ekstra god fukttransport på ryggen.


Hva sykkelbuksen angår, kan du enten velge en modell med buseseler, eller en normal sykelbukse. Materialet i sykkelbuksen skal være luftig og lett, og det skal ha gode pusteegenskaper slik at svette transporteres effektivt bort fra kroppen. En viktig detalj på sykkelbuksen, er anatomiske sitteputer som er innebygd i skrittet på sykkelbuksene. Spesielt racersyklene har et svært smalt sete, og du vil trenge en pute for å få en mer komfortabel sittestilling. Skal du ut og sykle i regnet, vil en vanntett sykkelbukse med pustende membran være å foretrekke.

Også sykkelhansker brukes av de fleste syklister. Sykkelhanskene har flere formål. De holder fingrene varme når det er kaldt, og de sikrer at du har et godt og fast grep på styret. Sykkelhanskene er ofte utstyrt med små luftehull som gir ventilasjon for hendene.

Sykkelsko
Sykkelskoene bør generelt ha en stiv såle, og du bør kjøpe sykkelsko i en halv størrelse mindre enn det du vanligvis bruker for å sikre en tett passform som er viktig for at føttene dine skal sitte godt fast fast i pedalen. De fleste sykkelsko er laget av svetteabsorberende materiale som gjør at føttene ikke vil føles veldig fuktige, selv om du svetter på turen.


Sykkelhjelm er noe alle bør bruke, både på korte og lengre turer. Du vet aldri når en ulykke vil skje! Når du skal kjøpe sykkelhjelm må du måle hodestørrelsen din for å få god passform. Du måle omkretsen av hodet like over ørene. Hjelmen skal bli sittende fast på hodet selv om hakeremmen ikke er festet. Det er en god idé å kjøpe hjelm fra en autorisert forhandler, ettersom sikkerheten er det viktigste å tenke på fremfor å spare noen kroner på å handle fra en ukjent billigbutikk.

Sykkelcomputer, sykkellås og sykkellykt

Sykkelcomputer
Årsaken til å skaffe seg en sykkelcomputer, er at det vil øke motivasjonen til å trene på sykkel. En sykkelcomputer måler hvor langt og hvor fort du har syklet.Du vil raskt lære at din motivasjon øker betraktelig når du bruker sykkelkomputeren til å følge med på hvor fort du sykler, så du kan se at formen øker når du har trent en stund. I tillegg til å måle hastighet og avstand, kan de fleste sykkelcomputere brukes til mye mer. Ved hjelp av GPS, kan du finne ut hvor du er, finne nye ruter og utforske omgivelsene mens du trener. Med GPS kan også høyden måles. Det fins sykkelkomputere som leveres med pulsbelte, som gir en enda bedre analyse av treningsøkten.


Har du skaffet deg en flott sykkel, så kan du være sikker på at noen har lyst å stikke av med den. Derfor er det viktig å investere i en skikkelig, solid sykkellås. Sykkellåsen vil også være en trygghet på den måten at forsikringen ikke dekker tyveriet dersom man ikke bruker en godkjent sykkellås. Låser fins i flere former. Du kan velge mellom fatsmonteret lås, en bøylelås eller sykkellås med kjerne av stålwhire i ulike tykkelser. Om du har lett for å miste nøkkelen, kan en kodelås være noe for deg!

Når du sitter på sykkelen, ønsker du både å se og bli sett! Det finnes sykkellykter som kun kan brukes til det siste. De gir ikke godt nok lys til å sykle på mørke veier, men kan være tilstrekkelige for deg som sykler i byen der gatene er opplyste. Du bør ha lys både foran og bak på sykkelen. Skal du sykle på øde landeveier uten gatelys, må du ikke anta at bilistene kan se deg hvis du benytter en svak lampe. Da bør du bruke en kraftigere sykkellykt.

I tillegg til lykten, er det viktig å huske refleks til sykkelen. Reflekser er også viktige for å bli sett. Du bør ha refleks både bak og foran, samt på sidene, slik at du blir sett fra alle kanter.

Sykkelvogn

Sykkelvogn
Dersom du skal ha med barn på langtur eller flere enn ett barn, eller dersom du trenger plass til bagasje på sykkelturen, kan en sykkelhenger være fin å ha. Sykkelhengere fins i forskjellig kvalitet, noen er tunge, andre er lette. En lett sykkelhenger er selvfølgelig å foretrekke, men disse ligger som regel en del høyere i pris. Se også etter at selene for barna er lette å ta på og av, og at barna sitter komfortabelt. Det finnes sykkelvogner som også har håndtak og dermed kan brukes både som barnevogn og sykkelvogn.

Annet utstyr og deler til sykkelen

Foruten de nevnte sykkeltilbehøret kan du også kjøpe sykkelsokker, sykkelbriller, barnesete, sykkelhenger, sykkelpumpe, skjermer, nye dekk og felger, seter, lappesett og mye mer. Du bør også gå til innkjøp av noe verktøy slik at du lett kan reparere sykkelen og lappe dekk selv, noe som er spesielt praktisk dersom du er på langtur når uhellet er ute.