>

Kostymer

Kjøperguide - Kostymer

Kostymer

Mange barn elsker å kle seg ut. Det fins mange anledninger da det kan være greit å ha et kostyme for hånden. Både til karneval og halloween er det en selvfølgelighet at man kler seg ut. Men enkelte barn vil gjerne ha tema-fester på bursdagen sin. Og i barnehagen kan det arrangeres karneval i forbindelse med Fastelaven. I forbindelse med Halloween er det gjerne skumle kostymer som gjelder. Og i julen vil de gjerne gå julebukk. Naturligvis må man ha forskjellige kostymer til de forskjellige anledningene.

Halloween

Halloween er en tradisjon som har kommet til Norge de siste årene. Den har vært populær i USA i mange år, og går ut på at barna kler seg ut i skumle halloweenkostymer, og går fra dør til dør og ber om godteri, ved å rope ”Knask eller Knep” eller andre fiffige oversettelser av ”Trick or Treat”. Tradisjonelle Halloween-kostymer vil være hekse-kostymer for jentene, og vampyrer og monstere for guttene.

Halloween-maske
Er man kledd ut som heks, trenger man naturligvis en passende hekse-hatt, gjerne en maske eller hvit maling i ansiktet, kjole, kanskje en kappe, lange negler osv. Det finnes mye å velge mellom, og det trenger ikke å bli så dyrt å skaffe seg et hekse-kostyme. På Halloween er det gjerne kaldt ute, så om ungene ikke skal på Halloween-fest, men kun gå ”knask eller knep” i gata, så er det jo ikke nødvendig med en fin kjole, som likevel er gjemt under jakken. Da kan det holde med maske/hvitmaling og en hatt.


Det samme gjelder naturligvis for guttene. Det fins et utall skumle masker, alt fra ”Skrik” til grønne monstere og vampyrer med lange hjørnetenner kan man få kjøpt. Litt grønnfarge i ansiktet kan gjøre susen, og har man litt tid til å være kunstferdig, kan man også male stygge sår på kinnet, blod i munnvikene, svarte ringer rundt øynene osv. Et alternativ til monsterkostyme er selvfølgelig å gå som spøkelse. Et hvitt laken, der man klipper ut hull til øynene, er et smart alternativ, da dette kan tas utenpå vinterklærne, så slipper barna å fryse mens de går fra dør til dør på jakt etter godteri.

Julebukk

En hyggelig romjulstradisjon i Norge, er å gå julebukk. Barna kler seg ut og går fra dør til dør og synger julesange, samtidig som de håper på å få noen julegodter til gjengjeld. Man trenger ikke rare kostymet for å gå julebukk. En rød nisselue på hodet, og røde roser i kinnene, og du har en søt nisseunge.  Man trenger naturligvis ikke kle seg ut som Nisse heller. Barna kan kle seg ut som hva de vil. Mange setter pris på denne tradisjonen, som de synes vi bør oppfordre barna til å holde på, fremfor å feire Halloween.

Karneval

Spiderman-maske
I forbindelse med fastelaven er det vanlig å arrangere karneval. Mange barnehager har denne tradisjonen. I forbindelse med karneval er det fritt frem til å velge seg hvilket kostyme man ønsker.  Jentene velger gjerne å kle seg ut som søte prinsesser, mens guttene ofte velger en av sine actionhelter, brannmann-kostyme, politi-kostyme eller cowboy. De kjente actionheltene er blant annet Spiderman, Supermann og Zorro. Av nyere dato har vi Kaptein Sabeltann og andre fra hans verden, som har blitt svært populære blant barna de siste årene. Langemann,  Sunniva og Pinky-kostymer får man kjøpt både i Dyreparken i Kristiansand, og i diverse lekebutikker ove r hele landet. Og man finner dem også naturligvis på nettet.

Kostyme-bursdager

Cowboy-hatt
Mange barn som liker å kle seg ut, vil også arrangere utklednings-fester til bursdagen sin. Ofte velger de et av sine yndlingstemaer, som sjørøver-fest, cowboy-fest eller middelalder-fest. Samtidig som barna kler seg ut, kan man arrangere leker som passer inn i temaet. For eksempel er spennende skattejakter populære blant barna på sjørøver-fest! Det finnes en rekke sjørøver-kostymer, bl.a. fra Kaptein Sabeltann-filmene. Cowboy og indianer er et populært tema. Til cowboyer fins både hatter, revolvere, vester og mye annet. Indianer blir du lett med en fjær i håret og litt krigsmaling i ansiktet. Til middelalder-temaet passer det med mange forskjellige kostymer. Drage-kostyme, ridder eller flotte kjoler til jentene, egner seg. Robin Hood med pil og bue og hatt med fjær eller konge med krone. Bare fantasien setter grenser for hva man kan kle seg ut som!