>

Digitale fotorammer

Kjøperveiledning - Digitale fotorammer

Dimensjoner

Størrelse med mer

Når man kjøper digitale fotorammer er det selvfølgelig viktig å finne ut hvor man vil plassere dem. I dag finnes digitale fotorammer i ulike størrelser på markedet, alt fra en liten bordramme, passende til skrivebordet, til en stor ramme som ser bra ut fra langt hold og kan henges på veggen. De digitale fotorammene har en automatisk funksjon som skal avgjøre om et bilde skal vises på høykant eller i landskapsformat, men det er vanskelig å finne digitale fotorammer som gjør dette 100% korrekt.

Om du skal ha rammen din stående, for eksempel på et skrivebord, er det viktig å kontrollere at skråstillingen er korrekt for at bildet skal vises tydelig fra din synsvinkel? En del moderne digitale fotorammer har en justerbar støtte, slik at du kan justere synsvinkelen. Om du i steden har tenkt å henge en digital fotoramme på veggen, er det viktig å kontrollere at den er egnet for dette.  Vær også forsiktig så du ikke velger en altfor liten ramme. Selv om de ser store ut i butikken, så kan de se små ut når de henger alene på en vegg.  En liten fotoramme gjør det vanskelig å se detaljer fra avstand.

Når du skal kjøpe en digital fotoramme, se ikke bare på hva produsenten selv sier om den totale størrelsen. Visse produsenter har en svakhet for brede rammer rundt skjermen, slik at en ramme kan se stor ut, men skjermen kan likevel være liten.  Kontroller alltid skjermstørrelsen før du kjøper en digital fotoramme.

Bildekvalitet

Bildekvalitet − et resultat berørt av mange ulike faktorer

Størrelse og skråstilling er ikke det eneste som spiller en rolle for hvor bra dine bilder kommer til å vises i en digital fotoramme. Faktorer som proporsjoner, konverteringsmetode, kontrast, fargegjengivelse, lysstyrke og refleksjon er også viktige. Sluttresultatet kan også skille seg fra bilde til bilde, digitale fotorammer kan for eksempel være bra for å vise landskapsbilder, men prestere dårligere når det gjelder detaljbilder.

Om ditt digitalkamera tar bilder i en viss størrelse (for eksempel 3264 x 2448 piksler) og en digital fotoramme benytter seg av en annen størrelse, så må fotorammen selv konvertere bildene du gir den, dersom du ikke konverterer de selv på din datamaskin først.  Her varierer kvaliteten fra en digital fotoramme til en annen. Noen er gode til å konvertere og gir et godt resultat, mens andre leverer et tydeligere dårligere resultat.

Overføring

Hvordan skal du få bildene inn i rammen?

Det finnes ulike metoder for å overføre bilder til en digital fotoramme, og det er selvfølgelig viktig å velge en digital fotoramme med en løsning som fungerer for deg. Du kan velge mellom vanlig USB-kontakt, USB-hubkontakt, komposittinngang, kortleser, trådløs overføring som tillater streaming fra en eller flere datamaskiner og Bluetooth.

Via ulike webtjenester kan man i dag sende bilder direkte til en viss type digital fotoramme. Du kan altså gi din bestemor en ramme, og dra på ferie til Paris og sende bilder av Eiffeltårnet over internett til hennes ramme på kjøkkenet.

En digital fotoramme overfører data med ulik hastighet i forhold til andre rammer, noe som blant annet avhenger av metoden den benytter seg av.

Det er viktig å tenke på at det finnes mange ulike minnekort på markedet, så det holder ikke at en digital fotoramme kan lese minnekort, de må kunne lese akkurat det minnekortet du benytter i kameraet ditt.

Når vi snakker om overføringer er det også verdt og påpeke at minnekapasiteten til ulike fotorammer varierer. Om du ikke ofte skulle trenge å slette bildene fra den digitale fotorammen, er det lurt å velge en modell med god minnekapasitet. Dette gir muligheten for f.eks. bildefremvisning med juletema, som kan gå igjen jul etter jul, uten at du må legge inn bildne på nytt.

Tenk på at musikk også tar opp minne, så om du vil ha bakgrunnsmusikk på en digital fotoramme kan det være verdt å kjøpe en fotoramme med ekstra mye minne. Videoklipp krever også mye minne i digitale fotorammer.

Obs! Det finnes en type digital fotoramme på markedet som er veldig billig. Den har ikke har noe innebygd minne, og må være tilkoblet et kamera eller en datamaskin hele tiden for å kunne vise bilder.

Anvendelse

Hvor enkel er en digital fotoramme å bruke?

For at det skal være morsomt å lage lysbildefremvisning, legge til bakgrunnsmusikk og mer, er det viktig at man finner en digital fotoramme som er lett å administrere. Velg et brukervennlig grensesnitt, ellers risikerer du at det blir for vanskelig til at du kommer til å orke legge til nye bilder. Kontrollpanelet på digitale fotorammer skal være forståelig og oversiktlig, og det skal være lett å nå de funksjonene du bruker oftest. En digital fotoramme skiller seg raskt fra en annen når det gjelder brukervennlighet, så her kan det lønne seg å gjøre visse undersøkelser før man kjøper noe.  Kontroller for eksempel hvordan mappesystemet fungerer – er det enkelt å skape og lagre mange ulike lysbildefremvisninger i rammen?

I dag vil en digital fotoramme ha både knapper direkte på rammen, og en fjernkontroll, slik at man kan velge den metoden man trives best med.

Ekstra finesser

Digital fotoramme med ekstrafunksjoner

En digital fotoramme kan utføre betydelig flere funksjoner enn og bare vise frem bilder.  Her er noen eksempler på ekstra finesser du kan finne når du skal skaffe deg i en moderne digital fotoramme: Klokke, kalender, timer (f.eks. slik at det ikke vises bilder om natten når ingen ser dem), mulighet til å sende bilder til skriveren for utskrift, mulighet for å spille musikkfiler (for eksempel bakgrunnsmusikk til en lysbildefremvisning),videoavspilling, ekstra stort minne (noe som er spesielt viktig om man vil lagre filmer, og ikke bare bilder), energivennlighet, ventemodus og oppladbart batteri.