>

Klokker

Eyki Vocal White Ur (Hvid)

Made4Men.no
Sist oppdatert 25.01.2020

Kjøperguide - Klokker

Introduksjon

Finn den perfekte klokken for deg og din livsstil!

Et armbåndsur viser ikke bare tiden, det er også et tilbehør som bør passe til deg og din livsstil. Før du går til innkjøp av en klokke bør du tenke over hvilke sammenhenger du skal bruke den i. Er det strenge kleskoder på jobben eller er det mer avslappet? Har du en aktiv og sporty livsstil slik at klokken må tåle mye eller er ikke dette viktig? Ønsker du å investere i en tidløs kvalitetsklokke som skal vare livet ut og kan gå i arv til barn og barnebarn? Dette vil påvirke valget av både klokketype, materiale, om du vil ha kvarts eller mekanisk ur og hvor robust klokken må være.

Er det noen spesifikke egenskaper eller funksjoner du har behov for? Hvor mye penger er du villig til å investere i en klokke? Er du villig til å bruke en del penger og tid på vedlikehold? Uansett er det lurt å sette seg inn i hva som finnes på markedet og hva som vil passe dine behov, din stil og din lommebok, slik at du blir mest mulig fornøyd med klokkekjøpet ditt.

Bruk og stil

En klokke til hvert sitt bruk

Bør du gå for et sportsur, en mer hverdagslig klokke, en klokke som passer til dress og smoking og som også kan brukes i styrerommet, eller er du ute etter et investeringsobjekt som også dine barnebarn skal kunne ha glede av? Valget bør avhenge av hvilke situasjoner du skal bruke klokken i, hvor mye penger du er villig til å bruke, samt hvilken stil du vil ha.

Dersom du ønsker en klokke som passer for formell business, kan det være lurt å gå for en enkel og tynn klokke, for eksempel med svart lærrem. Hvis du skal ha en klokke til kontorbruk, kan du velge en metallklokke som både går til jeans og dress. Er du av den sporty typen kan du gå for en mer robust klokke med plastrem og gjerne en modell som har en del nyttige tilleggsfunksjoner du kan bruke på farten.

Når du kommer opp på prisskalaen for klokker, betaler du både for kvalitet, mer verdifulle metaller eller edelstener og for sjeldenhet. Hvis du vil ha en klokke med spesiell stil og som ingen andre har, kan det hende en årgangsklokke eller vintageklokke er noe for deg. Her finnes det rundt 50 kvalitetsmerker, der de to øverste er Rolex og Patek Philippe. Slike merker er de sikreste valgene for å gjøre en god investering, dersom du har en lommebok som tillater det.

Hvis du er ute etter en klokke som kan gå i arv til dine barn og barnebarn, bør du også sørge for at klokken har et stilrent og tidløst design. Kjøper du et av de mest kjente høykvalitetsmerkene, kommer klokken til å øke i verdi med årene. Dersom du skal kjøpe en årgangsklokke, sørg for å kjøpe fra en seriøs forhandler, og pass på at det følger med et sertifikat på at klokken er autentisk.

Klokketyper

Et mangfold egenskaper og materialer

For å hjelpe deg gjennom jungelen av ulike klokketyper og egenskaper, kan det hjelpe at du setter deg inn i noen av de mest brukte klokkeuttrykkene. Kvarts er elektroniske ur der små kvartskrystaller styrer tiden. Dette er den vanligste typen klokke. De er svært nøyaktige og kan drives av enten batteri, solenergi eller bevegelse. Med en kvartsklokke trenger du kun å bytte batteri enten en gang i året eller annethvert år. Mekaniske klokker er gjerne kostbare, klassiske klokker som kan trekkes opp enten manuelt eller automatisk. Slike klokker må ofte inn til urmakeren for ettersyn. Et kronometer er et mekanisk ur som har vært gjennom strenge kontroller for nøyaktighet.

Når det kommer til materialvalg, avhenger mye av hvilken pris du er villig til å betale og hva du skal bruke klokken til. For sportsklokker får du gjerne rem i plast eller gummi. Andre vanlige materialer er titan, karbonfiber, rustfritt stål og aluminium. Titan er sterkere enn stål, og brukes ofte også i sportsklokker. Hvis du skal investere i en mer kostbar klokke er platina det dyreste, deretter hvitt gull, rødt gull, gult gull. For noen vintageklokker kan stål være det dyreste fordi det er det mest sjeldne. Når det gjelder glasset over klokkeskiven kan det være lurt å satse på et såkalt safirglass som er ripefritt. Dette er riktignok dyrere enn vanlig glass, men da slipper du bryet med å få riper og måtte bytte ut glasset etter en stund.

Funksjoner

Hvilke tilleggsfunksjoner har du behov for?

Klokker kan komme med en rekke funksjoner i tillegg til å vise tiden. Du kan få klokke med kalender som kan vise dato og ukedag, eller en fullstendig kalender med dato, ukedag og måned. Kronografklokker kan brukes til å ta tiden med. Du får også klokker som kan vise gjennomsnittsfart. Andre funksjoner du kan få er indikator som viser månefasene og verdensklokke. I noen mekaniske klokker finnes også såkalte tourbillons som kan hjelpe til å eliminere små tidsfeil.

Dersom du har tenkt å bruke klokken til aktiviteter som klatring, svømming, lange turer, ritt eller ekstremsport, er det flere klokker som kan friste med mange spennende funksjoner du kan ha nytte av. For eksempel kan du få klokker med digitalt kompass, dybdemåler, logg, høydemåler, stoppeklokke, pulsmåler, termometer, nedtelling, alarm og barometer. Finn ut om dette er noe du har bruk for og om du er villig til å betale for det.

Eksperter anbefaler forøvrig at man velger en klokke som har lite ekstrafunksjoner dersom man vil investere i en stilren og tidløs kvalitetsklokke. Du bør også ta stilling til om det er viktig at uret tåler vann. Ikke la deg lure av at en klokke er vannbeskyttet. Det betyr ikke at du kan bade med den, men simpelthen at klokken tåler fuktighet. Hvis du skal bruke klokken under vann, må du ha et vanntett ur. Dette er ideelt for deg som gjerne vil bruke klokken til sport og bading. Et dykkerur tåler også trykk ned mot 100 meters dyp eller mer.

Vedlikehold

Ta vare på klokken din

Klokker trenger vedlikehold. Hvor mye vedlikehold som kreves avhenger av hvilken type klokke du velger, hvilket aktivitetsnivå du har og hvilken temperatur den brukes under. Spesielt trenger mekaniske ur mye ettersyn og vedlikehold, i tillegg til at de gjerne krever en innkjøringsperiode før nøyaktigheten stabiliserer seg. Finmekaniske ur kan vare i flere hundre år dersom man passer godt på dem og tar dem med på service regelmessig. For mekaniske klokker er som regel intervallet rundt hvert femte år. Sportsklokker bør også regelmessig inn på service, særlig for å få byttet ut gummipakninger som beskytter urverket. Da kan du ha glede av klokken din i mange, mange år fremover. For kvartsur må batteriet byttes enten hvert år eller annethvert år for de mindre dameklokkene, eller hvert 3-5 år for de større herreurene. Et tegn på at klokken trenger å bytte batteri er at sekundviseren hopper uregelmessig.