>

Solbriller

Northwave Bizzy Evo

AktivUte.no
Sist oppdatert 24.02.2020

Kjøpsguide Solbriller

Velg solbrille

Hva bør man tenke på når man skal velge eller kjøpe et par solbriller? Det finnes flere punkter å tenke over, som for eksempel god øyebeskyttelse, komfort og stil. Når du leter etter solbriller som passer ansiktet ditt bør du også vurdere ansiktsformen, hudfarge, og din frisyre. Disse tre faktorene kommer til å avgjøre hvilken type solbrille som passer deg best. Det finnes 7 grunnleggende ansiktsformer. De kan brukes som en pekepinn for å finne solbriller som best passer til din ansiktsform.

En annen ting å vurdere for de som bruker vanlige briller, er en solbrille med optisk styrke. Disse gjør det mulig å legge de vanlige brillene til side, og nyte sommersolen med et par kulere solbriller − og allikevel kunne ha like godt syn!

UV beskyttelse

Noe som også er svært viktig å tenke på når du skal velge et par solbriller, er at de må være godt UV-beskyttet mot ultrafiolett stråling fra sollys. Ifølge eksperters råd, uansett hvilken farger dine solbriller er, må de ha en etikett med UV verdi på 400, eller 100% UV-beskyttelse. Husk også på at når du velger deg solbrille bør du også sjekke om de tilbyr UVA- og UVB-beskyttelse. Nyansen i dine solbriller vil beskytte deg mot gjenskinn, noe som er nødvendig, men lyset i seg selv er ikke skadelig for øynene. Det er den ultrafiolette strålingen vi vil beskytte oss mot. Ultrafiolett stråling består av korte, usynlige stråler fra solen som når jordoverflaten. Eksponering for UVB-stråler kan ha potensielt skadelig virkninger for øynene og assosieres med grå stær og netthinneskader.

Ansiktsform


 1. Ovalt ansikt: Balanserte proporsjoner, haken litt smalere enn pannen, og høye kinnben.  Innfatningen på solbriller for slike ansikt bør være så bred som den bredeste delen av ansiktet ditt, og ha de ​​samme proporsjonene som ansiktet. De fleste innfatninger, stiler og former til solbriller passer denne ansiktsformen.

 2. Rundt ansikt: Få vinkler, bred og lang i like proporsjoner. Innfatningen til slike solbriller bør være litt kantete og klumpete for å gjøre ansiktet slankere og lengre. Unngå runde eller firkantede stiler på din solbrille, noe som overdriver rundhet. Innfatningen skal også her være så bred, eller bredere enn den bredeste delen av ansiktet ditt. Høy innfatning på solbriller vil skape illusjonen av en lengre ansiktsprofil. Dette vil redusere kurver og øke definisjonen av en myk stil. En tykk innfatning på slike solbriller bør også fungere godt.

 3. Diamantform: Lav panne, store tinninger, og ansiktet smalner til en liten hake. Rammer som er formet med en rett topp og buede bunn er bra for deg. Du vil finne ovale solbriller som vil myke konturene av ansiktet, men har forsiktig buede, firkantede innfatninger. Pass på at formen på din solbrille ikke er bredere enn toppen av kinnbena.

 4. Trekant (base nede): Kjeven er den største delen av ansiktet. Innfatningen til dine solbriller bør legge til bredde på pannen mens de gjør ansiktet mykere og smalere i kjeven, hake og kinn. Firkantede-, pilot- eller halvveis innfatningsløse solbriller fungerer godt. Det er bra å myke opp den nedre delen av ansiktet ved fremheving av øynene. Det kan også være en god ide å vurdere solbriller som har en metallramme eller er rammeløse på bunnen av solbrillene.

 5. Hjerteformet ansikt: bred panne, høye kinnben, smalt ansikt ned mot haken. Innfatningen til dine solbriller kan her ha lyse farger og rammeløse stiler for effekt. Rammer med avrundede topper og firkantede bunner vil fungere godt. Solbriller med pilot- eller sommerfugl-stil er veldig fine også. Unngå tunge, tykke innfatninger. Du vil dra fordel av å lyse opp forskjellige vinkler, så hold deg borte fra rammer med skarpe kanter på rektangulære solbriller.

 6. Avlang ansiktsform: Denne er lengre enn den er bred, med smal kjeve og kinnben av samme bredde. Slike solbriller skal dekke mye av den midterste delen av ansiktet. For å glatte ut ansiktet forsøk med runde, dype eller trekantede former. Dekorative eller innfatninger med kontrast kan også oppnå bredde. For å balansere et høyt/diamant-formet ansikt, unngå solbriller som sitter for lavt og er for runde. De forskjellige solbriller som du velger bør legge til vinkler og form på ansiktet ditt. Unngå innfatninger som går utover sidene av ansiktet ditt - for å unngå at ansiktet virker for smalt.

 7. Firkantet ansikt: Kraftig kjeve, bred panne, bred hake og kinnben, hvor bredde og lengde har de samme proporsjonene. Innfatningen på dine solbriller bør her ha lett avrundede og smale stiler som begrenser rettsstillingen og legger til lengde. Rammeverket skal være mer horisontalt enn vertikalt. Når du har et firkantet ansikt bør du unngå rammer som har skarpe og rette kanter – noe som vil gjøre ansiktet ditt enda mer firkantet. Hold deg til runde eller ovale rammer som vil balansere ditt firkantede ansikt. Du bør her velge et par solbriller som vil myke opp ansiktet ditt, fordi du har en sterk hake og bred panne. Det er også en god ide å holde seg til tynnere innfatninger på din solbrille.


Størrelsen og formen på nesen din kan i tillegg påvirke hvilken stil av solbriller som kan fremheve dine beste trekk. Om du har en stor nese, så vil store overdimensjonerte innfatninger være anbefalt for balanse. Små rammer vil bare forsterke nesen, så en slik solbrille bør du da holde deg unna. Om du har en lang nese, så vil innfatninger som drar oppmerksomheten til tinningen og bort fra nesen være et bra valg. Solbriller med dobbel bro bidrar til at nesen virker kortere. En høy bro i en lys farge forlenger en kort nese eller en som er liten i forhold til resten av ansiktet.

Hud og hår

 

 1. Blek hud: Vurder en solbrille med lyse innfatninger og stilformer, eller de med et hint av rosa eller gule farger. Hold deg unna klare, blå eller grønntonede innfatninger, da disse kan stjele farge fra kinnene dine.

 2. Mørkere hud: Om du har en olivenfarget, gylden eller asiatisk hud, kan sølv- eller gullfargede innfatninger vil være perfekt for deg. Hold deg unna mørke solbriller hvis din hud allerede er ganske mørk.

 3. Mykt og krøllete hår: Innfatninger med gjennomsiktige farger vil være et godt utgangspunkt her, og vil som oftest gi deg en passende stil til denne hårtypen.

 4. Veldig krøllete hår: Klassiske og små solbriller kan være smart her, samt innfatninger som følger hårfestet ditt.

 5. Kort hår: Rundere og geometriske innfatninger passer generelt best til kort hår, men se også an dette i kombinasjon med hva slags ansiktstype og form du har.

 6. Veldig kort hår: Hold deg til solbriller med dristige farger og mønstre. En dekorativ solbrille kan faktisk også være et godt valg hvis du vil driste deg til det.

 7. Langt hår: Du bør vurdere en innfatning som vil dra nytte av at du har håret nede såvel som opp, fordi endringen i hårstilen vil variere hvordan en solbrille vil se ut på ansiktet ditt.