>

Ventilatorer

Kjøperguide - Ventilatorer

Valg av ventilator

 Par som lager mat Ventilatoren er en viktig ting å ha på kjøkkenet. Dette apparatet er ofte undervurdert når du kjøper nytt kjøkken eller oppgraderer et eksisterende kjøkken, men er viktig fordi den trekker ut og resirkulerer luften i kjøkkenet, noe som bedrer inneklimaet i hele huset.


Når du lager mat, kommer det lukt og matos fra komfyren. Med kjøkkenviften blir inneluften sendt ut, slik at ikke hele huset blir fullt av matos. Det er mer økonomisk å benytte en ventilator enn en kjøkkenvifte med kullfilter. Sistnevnte har ikke et utliftingssystem, og renser bare lufta gjennom et filter som må byttes jevnlig for at luftrensingen skal fungere.

Når du vurderer hvilken type kjøkkenvifte du vil installere på kjøkkenet, må du først og fremst vurdere hvilken form som lar seg gjøre. Er det mulig å montere utlufting, eller må du gå for en vifte med kullfilter? Hvor mye plass har du på kjøkkenet? Hvis plassen tillater at du kan kjøpe en avtrekksvifte, så kan du begynne å foreta ytterligere hensyn til design og funksjonalitet. For å unngå at du kjøper en vifte som du ikke blir fornøyd med, har vi satt opp noen kriterier nedenfor.

Design

Markedet er fullt av ulike typer ventilatorer, og de kommer i varierende stilarter og former og kan monteres slik at de passer din komfyr og ditt kjøkkendesign. Frittstående ventilatorer representerer det billigste alternativet, men samtidig er de mindre økonomiske for forbrukeren ettersom de har dårligere effektivitet både når det gjelder å suge vekk damp og røyk, og fjerning av matlukt

KjøkkenøyIntegrerte eller innebygde ventilatorer, er utformet med sikte på å blande seg inn i kjøkkenomgivelsene på en bedre måte enn de gammeldagse frittstående modellene. De tilbyr et kraftigere alternativ til den tidligere modellen, og er ideelle for komfyrer med 4 plater.


Hvis du er villig til å legge mer penger i kjøpet av ventilator, fins det designmodeller i rustfritt stål og glass-materiale, som både ser bedre ut, og gir bedre avtrekk av stekeos og damp i kjøkkenet. Denne typen ventilator har en skorstein med en intern vifte som trekker stekeosen ut av kjøkkenet. Denne modellen tar opp mer plass men  gir en fin estetisk til kjøkkenet.

De kraftigste ventilatorene som fins tilgjengelig er naturlig nok større. De er rundt 90-100 cm i bredde og er montert over en kjøkkenøy. De har altså ingen kontakt med veggen bak en komfyr, men er festet til et tak. Disse gir stil til kjøkkenet, men krever at kjøkkenet er designet for å passe til en slik kjøkkenvifte.

En klassiker – Ventilatoren bråker og suger dårlig

Det er mange mennesker som klager på at ventilatoren på kjøkkenet både støyer og er lite effektiv. Her får du noen råd om hvordan din ventilator vil fungere best mulig. Sugeevnen til kjøkkenviften er naturligvis det viktigste kriteriet for om du er fornøyd med ventilatoren eller ikke. Studier viser at 7 av 10 mener er deres kjøkkenvifter er for lite effektive. Når utsugingsevnen er for dårlig, er det ikke vanskelig å tenke seg konsekvensen. Matosen sprer seg i kjøkkenet og etterlater fukt og fett i rommet, som både kan skade og gjøre det ubehagelig for dem som bor i huset. Fett og stekeos setter seg i møbler, tekstiler og klær. Ergo er det en god ide å sørge for at dette unngås. Men hvordan kan du unngå å få en slik kjøkkenvifte? Her er noen råd om hvordan du kan holde kjøkkenet frit for matos...

En hette med ekstern motor suger best

Ventilator med pipe
Generelt har mangel på sugekapasitet og høyt støynivå vært den største utfordringen for alle produsenter av kjøkkenvifter. For å minske faren for å få en bråkete og ineffektivt hette, bør du kjøpe en hette med ekstern motor.


Denne løsningen gir deg en bedre sugekraft og mindre støy, slik at du kan slå to fluer i ett smekk. En annen ting som også påvirker ytelsen er hettens form. Hetter som har en trakt eller pipe som går ned over koketoppen gir en mer effektiv utdriving av damp og stekeos enn de kjøkkenviftene som har en flat form.

På samme måte som en kjøkkenvifte med dårlig effektivitet er et irritasjonsmoment, kan naturligvis et høyt støynivå være minst like plagsomt. Ifølge eksperter skal ikke kjøkkenviften ha et høyere støynivå enn 50 decibel, men i virkeligheten er det mange kjøkkenvifter på markedet som ikke oppfyller denne standarden. Ved å spørre forhandleren kan du sikre at din nye kjøkkenvifte lever opp til standarden.

Rengjør fettfilteret og benytt helst de bakerste kokeplatene

Frittstående ventilator
Hvis du er missfornøyd med din sugeevnen til din kjøkkenvifte, men ønsker ikke å bytte den, kan det være en god ide å rense filteret med jevne mellomrom. Å holde filteret fritt for fett, kan faktisk gjøre underverker for effektiviteten til ventilatoren. I tillegg er det et lurt triks å hovedsakelig benytte de bakre kokeplatene når du lager mat, dette fordi ventilatoren ofte ikke dekker de to fremste platene godt nok, slik at stekeosen heller går ut i rommet enn inn i viften.