>

Dekk og felger

Kjøpsguide Dekk og Felger

På tide å skifte dekk?

Mellom 1. november og 1. mandag etter 2. påskedag er det tillatt å kjøre på piggdekk i hele landet. De 3 nordligste fylkene kan kjøre på piggdekk allerede fra 16. oktober til 30. april. Men hovedregelen er at man skal kjøre riktig skodd i forhold til føret, så dersom snøen kommer i september, så er det altså påbudt å kjøre med dekk som passer til vinterføre! Hvis bilen din har litt slitte sko så passer det godt å oppgradere i forbindelse med skifte mellom sommer og vinter. Noen kjører jo også med helårsdekk hele året, men dette er ikke å anbefale de fleste deler av landet hvor det fort kan bli veldig mye snø og is på vinterstid.


Dekk er faktisk en av de delene på en bil som folk er dårligst til å huske å vedlikeholde. De fleste av oss husker på regelmessige oljeskift, EU-kontroller, og annen service. Vi er også flinke til å holde bilene våre rene og sørge for at musikksamlingen er god for lange turer. Men dekk glemmer vi ofte. De er jo liksom bare der hele tiden og slitasje er ikke noe vi ser umiddelbart, men heller når det plutselig er blitt veldig tydelig, og da er det ofte for sent. Ta derfor en kikk på dine dekk en gang i måneden og se om du har forsvarlige dekk. Sjekk at dekkene ikke er for mye slitt. Og pass også på å se etter at de ikke blir mer slitt på en del av dekket - da dette kan bety at du har for mye eller for lite luft i dekket, eller at noe annet er galt med hjuloppheng, forstilling, osv.Kjøre på snø

De mest kjente merkene av dekk koster alltid litt mer enn rimeligere varianter, men å velge et kjent merke er også en garanti for at dekkene har gjennomgått gjentatte kvalitets- og sikkerhetstester. Merkenavnene nedenfor testes alltid for hvor godt de motstår sklidning, hvordan de takler høye hastigheter, bensinforbruk, komfort, og kjøring på tørt eller vått underlag. På vinterstid testes også dekk for hvordan de takler kjøring på is og snø.

Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Dunlop, Vredestein, Yokohama, Continental, Michelin og Hankook er blandt de mest kjente felger og dekk som vi helt klart kan anbefale å kjøpe, selv om mange billigere dekk produsert for eksempel fra Asia kan være vennligere mot lommeboken.

Som en liten påminnelse, husk også å sjekke hvilke dekk som anbefales nettopp til din bil til enhver årstid. Følg også godt med på eventuelle salg, for enkelte forhandlere kan tilby gratis frakt ved kjøp av for eksempel et helt sett med fire felger og dekk. Andre tilbyr også en god pris hvis du velger å få dine felger og dekk montert mens du venter.

Vinterdekk

Skikkelige dekk til vinteren er derfor en god investering. Gjentatte tester har vist at disse er uslåelige når de sammenlignes med helårsdekk. Skikkelige vinterdekk kan redusere bremseavstanden med en hel billengde i så liten fart som 25 km/t. Tenk deg den livsviktige forskjellen dette kan utgjøre ved større hastigheter på 80 km/t eller mer når vinteren og isføret melder seg. Når det gjelder dekk til vinterbruk så husk følgende:

Dekk som er beregnet til vinterbruk skal enten være laget av en spesiell type gummi, ha pigger, eller begge deler.
Vinterdekk må være montert på alle fire hjul samtidig og må være av samme type og størrelse.
Bland aldri dekk av forskjellige størrelse eller fabrikant på en og samme bil da dette kan gi farlig ubalanse på grunn av mønster-, vektforskjeller og annet.
Skal du kjøre med pigger så er det viktig å holde reglementet for området du bor i. Skift dekk i tide for hver sesong.

Kvalitet

Kvaliteten på dekk fremgår av E-merkingen. Dette er din trygghet for at dine dekk er typegodkjent til EU's ECE-30 regulativ. Dette er en produksjonstandard, som stiller helt spesifikke krav til kvalitet, merking og hastighet av dekk.

Dekkets E- og DOT-merker er ikke i seg selv en garanti for noe. For at det skal ha nytteverdi må det stå oppgitt sammen med godkjennelsesnummer og fabrikasjonssted. Gode dekk kommer alltid levert med merking og fabrikkgaranti. Hvis et dekk er merket med DA (Defective Appearance) så betyr dette kun at det har kosmetiske feil som ikke går utover sikkerhet eller ytelse forøvrig. Hvis ditt dekk er merket med M+S så betyr det at de er dekk som er godkjent som enten vinter eller helårsdekk. Slike felger og dekk må alltid monteres i sett med alle fire samtidig. Ikke prøv å spar penger ved å bare installere to og to dekk av gangen.

Felger og Dekk

Det finnes to typer felger − aluminium og stål. Markedet vokser stadig med flere forhandlere av felger og dekk, men du har igjen for å velge en seriøs forhandler med god service og omdømme. Som med mye annet er det mye å spare hvis du tar tiden litt til hjelp, og sammenligner priser for dekk som er aktuelle.Kjøre på snøGlem ikke heller at felger og dekk skal være godkjent av for eksempel TÜV. Denne godkjennelsen er riktignok ingen garanti for at dekk du har vurdert vil passe til bilen. TÜV tester blandt annet felger og dekk for deres evne til å tåle gjentatte og bråe start og stopp. De fleste dekk skal klare belastninger som tåler en kjøretur på nesten 300.000 km. Det er jo tross alt deg og dine medpassasjerers sikkerhet det står på.

Felger av aluminium krever mest vedlikehold, men det finnes heldigvis mange gode produkter på markedet. I de fleste tilfeller får du lett tak i rensemidler eller fettbaserte midler som kan sprøytes på for å holde dem rene for bremsestøv, veistøv, og lignende. De dyreste er ikke nødvendigvis de beste. Av kjente merker har du blandt annet Biltema, Shell, Alaska og Sonax, men det er ofte tilbud på rensemidlene, så hold øynene åpne etter disse hvis du har felger i aluminium til dine dekk.

Bestiller du felger og dekk via internett så er det i dag også mye lettere å finne frem til nøyaktig de dekk som passer akkurat for din bil og dine behov. Du velger bare biltype, modell, og hva slags sesong for dekk du er ute etter. Og så er det bare for bilen din å glede seg til å få nye "sko" å kjøre med!