>

Alt-i-ett skrivere

Kjøperveiledning - Multifunksjonsskrivere

Alt-i-ett

En multifukjsonsskriver er en god investering du får både en skriver og en skanner i en maskin. Det finnes også modeller med faksmaskin, og du kan ofte få trådløs tilgang til din multifunksjonsskriver, slik at du kan skrive ut eller skanne fra sofakroken.

Når du skal skaffe deg en multifunksjonsskriver, kan du velge mellom blekkskriver og laserskriver. Dette valget er avgjørende for kvaliteten på utskrifetene, hastigheten til printeren og hvor mye vil koste å bruke skriveren. Husk at du må regne med ekstra utgifter for blekk eller toner og papir i tillegg til selve innkjøpskostnaden. Ofte er det slik at en printer som er billig i innkjøp har dyre blekkpatroner, så det kan faktisk lønne seg å legge litt ekstra penger i din  multifunksjonsskriver.

En forskjell mellom laserskrivere og blekkskrivere er at laserskrivere gir deg ca den samme kvaliteten uansett papirtype, mens for en blekkskriver er papiret avgjørendefor kvaliteten. Det gjelder spesielt for utskrift av fotografier. Best kvalitet får du som regel på skriverprodusentens eget papir, ettersom dette er spesielt egnet til den typen blekk som skriveren bruker. Dersom du velger et billig papir, kan du risikere å få problemer med papristopp. Hvis du vil spare penger, kan det være fristende å kjøpe etterfylte blekkpatroner til blekkskriveren din, men du må være forberedt på at etterfylt blekk fort blekes og at fargene ikke er fullt så levende som når du bruker originalblekk. Har du investert i en laserskriver kan du spare opptil 50 % ved å kjøpe etterfylte kassetter, uten at du merker noe videre nedgang i kvalitet. (Men du kan oppleve at garantien din blir ugyldig, så ikke bruk etterfylte kassetter før garantien til printeren er utløpt!)

Blekkskrivere

En alt-i-ett blekkskriver kan være det beste valget for bruk i hjemmet, siden den kan lage flotte blanke bilder og dokumenter av høy kvalitet. Denne typen multifunksjonsskriver  kan til og med skrive på andre typer media enn bare papir. Du kan for eksempel skrive ut etiketter, strykbare t-skjortetrykk, og noen skrivere kan til og med skrive CD- og DVD-etiketter.

Prisen på en multifunksjon-skriver starter på rundt 400 kroner, men jo mer du betaler, jo raskere og bedre resultater kan du regne med å få. De fleste modeller har en fargeskjerm, men skjermene varierer i størrelse - store skjermer finnes stort sett bare på de beste og dyreste modellene, noe som gjør din multifunksjon-skriver lett å betjene. Skjermen er spesielt nyttig dersom du vil skrive ut bilder direkte fra digitalkameraet ditt. Trådløse skrivere koster litt mer, men de gir deg mulighet til å skrive ut fra flere datamaskiner, samt at du kan plassere skriveren der det passer deg best. En ulempe med blekkskrivere er at de er forholdsvis trege. Men til hjemmebruk fungerer dette stort sett greit.

En multifunksjonsskriver som bruker blekk, har høyere kostnad pr utskrift enn laserskrivere. Å skrive ut et dokument i farger koster rundt en krone, mens en laserskriver gjør samme jobben for halve prisen. Et vanlig fotografi på 6x4 tommer koster mellom 3 og 4 kroner (inklusive papiret), noe som er en god del dyrere enn å få skrevet ut bilder gjennom tjenester på nettet, som f.eks. Fotoknudsen, men du får bildene med en gang og i det formatet du ønsker, noe som kan være praktisk.

Laserskrivere

En laser-skriver fungerer dårlig som fotoprinter. Den er ikke beregnet til å skrive ut på glanset fotopapir, og teknologien er langt dårligere enn hos en multifunksjonsskriver som bruker blekk, når det gjelder å blande farger og skrive ut naturtro bilder. Disse maskinene er derimot godt egnet til kontorbruk.

En multifunksjon-skriver med laserteknologi har to store fordeler: høy hastighet og lave driftskostnader. De skriver ut hele siden om gangen i steden for å skrive ut linje for linje, slik som blekkskriveren. En slik multifunksjonsskriver kan dermed printe hele 10 - 20 eller flere sider per minutt. Det er samme prinsipp som med blekkskrivere; jo mer du betaler, jo raskere skriver de.

Kun de aller billigste fargelaserskriverne (vanligvis de til under 1.500 kroner) kan sies å være trege, men selv disse er raskere enn en blekkskriver. Når det gjelder pris vil en typisk side bare koste deg noen øre. For en blekkskriver vil det koste opp til ti ganger mer pr utskrift.

Før du blir for ivrig, bør du bestemme deg for om du faktisk behøver en fargeprinter. En multifunksjonsskriver med fargelaser koster langt mer enn mono-versjonen. Disse skriver kun i svart-hvitt, men prisen begynner på ca 700 kroner og du får skarp tekst som er perfekt for forretnings-dokumenter.

Oppløsning

Utskriftsoppløsning

Laserskrivere har en lav oppløsning sammenlignet med blekkskrivere, ofte 600 dpi. Dpi står for punkter per tomme (dots per inch). Det er derimot liten forskjell på skarpheten mellom laserprintere, selv om oppløsningen varierer. I hovedsak gir alle skarp tekst og grafikk.

Når det gjelder blekkprintere er saken annerledes. Høyere oppløsninger betyr at skriveren kan plassere flere punkter på siden. Dette fører generelt til bilder av høyere kvalitet, selv om andre faktorer som dråpestørrelse også spiller en rolle. Høy oppløsning indikerer god utskriftskvalitet, men det er ingen garanti. En multifunksjonsskriver kan ha oppløsning fra 4800x1200 dpi (og selv dette gir god kvalitet), til 9600x2400 dpi.. Med mindre du skriver ut bilder er oppløsningen ganske irrelevant, siden enhver multifinksjonsskriver har høy nok oppløsning til å gi skarp tekst og fargegrafikk.

Skanneoppløsning

En multifunksjonsskriver har en innebygget skanner, men spesifikasjonene varierer mye. En høyere oppløsning betyr ikke nødvendigvis høyere kvalitet. For kopiering av tekstdokumenter trenger du ikke mer enn 300 dpi, og dette er vanligvis nok skanning og kopiering av bilder også. Høyere oppløsninger kan derimot være nyttig hvis du ønsker å arkivere verdifulle fotografier, eller du vil lage forstørrelser av bildene.

Ekstrautstyr

Faks

En faksmaskin kan fortsatt være nyttig hvis du er avhengig av å sende signerte dokumenter raskt av gårde. Husk at hvis du trenger faks, da trenger du også et telefonuttak i nærheten av din multifunksjonsskriver.

Minnekortlesere

Nesten en hver multifunksjonsskriver har ett eller flere minnekortspor som lar deg skrive ut bilder uten å måtte gå via datamaskinen. Kortsporene kommer som regel med fargeskjerm. Små skjermer (opp til 2 tommer) gjør nytten, men større skjermer på 3 eller 4 tommer er selvfølgelig bedre.

Nettverk

Hvis du ønsker å bruke en multifunksjonsskriver for flere datamaskiner, bør du kjøpe en skriver med trådet eller trådløst nettverk. De fleste vil foretrekke en trådløs skriver, siden en slik betyr at du kan sette skriveren hvor som helst.

Utskriftshastighet

Noen produsenter snakker om PPM, som betyr sider per minutt (pages per minute), mens andre viser til IPM, som står for bilder per minutt (images per minute). De to er ikke sammenlignbare. PPM er alltid basert på den laveste kvalitetsinnstillingen til skriveren, og dette kan ofte gi et galt bilde av printerens hastighet, dersom man ønsker utskrifter av god kvalitet. IPM er et nøyaktig mål på hvor mange sider med tekst av normal kvalitet som kan skrives ut per minutt.