>

Mobil uten abonnement

Vis resultat for

Søk i resultatene

Kjøperveiledning - Mobiltelefon

Mobiltelefonen - personlig assistent

iPhone 5
Enten du leter etter en smarttelefon som iPhone eller en Android-smarttelefon, eller du har mer lyst på en tradisjonell mobiltelefon, kan det være vanskelig å orientere seg i markedet, som har blitt mer og mer omfattende de siste årene. Hvis du vet hvilken mobil du vil ha, er det bare å gå til produktlisten ovenfor og sammenligne priser fra ulike nettbutikker. Om du derimot ikke vet akkurat hvilken mobil du bør kjøpe, og vil vite litt mer om de ulike typene, skal vi prøve å guide deg litt gjennom jungelen. Mobilene du finner her, selges uten abonnement. Dvs at det er lett å sammenligne prisene. Om du allerede har et billig abonnement som du er fornøyd med, kan det lønne seg å kjøpe mobil uten abonnement og binding.

Smarttelefon eller tradisjonell mobil?

Tradisjonelle mobiler
Definisjonen av en mobiltelefon har endret seg radikalt siden mobilene kom på  markedet. Hvis du kun ønsker å bruke telefonen til å ringe og sende SMS, kan du velge blant et bredt spekter av tradisjonelle mobiltelefoner med tastatur, som er enkle å betjene, og som koster mindre enn smarttelefonene. De har også bedre batterilevetid, slik at det kan gå flere dager mellom hver gang du behøver å lade telefonen. Noen telefoner har ekstra funksjoner, for eksempel mulighet til å surfe på nettet og lese e-post, men de er best egnet til å ringe og sende tekstmeldinger med.

Smarttelefoner
For mange mennesker i dag har mobilen blitt noe langt mer enn en telefon! Mobiltelefoner er også spillkonsoller og musikkspillere, med rask internetttilgang, kamera med god oppløsning og i tillegg er den blitt en personlig assistent. De nyeste smarttelefonene er med sine berøringsskjermer mer å regne som datamaskiner enn mobiltelefoner. Den såkalte smarttelefonen brukes til flere og flere av de daglige aktivitetene våre, som å sjekke værmeldingen, lese nyheter, kjøpe billetter, sosiale medier som Twitter og Facebook, spille spill og se filmer. Nedenfor kan du lese litt om de ulike typene av smarttelefoner.

Funksjonalitet

Wi-Fi
Å laste ned data til din mobil ved hjelp av 3G, vil som regel ta lang tid fordi forbindelsen er relativt treg med en begrensning på nedlastingen. Med Wi-Fi kan du bruke bredbåndsforbindelsen hjemme for raskere nedlasting, og i tillegg er det gratis å laste ned data på denne måten.

Mobil-navigering
GPS
Vil du vite hvor du er og bruker programmer som Google Maps eller Satnav på din mobil? Da trenger du en mobil med en GPS-mottaker. Vær oppmerksom på at det kan koste penger å bruke GPS via mobil.


Batterilevetid
Hvor lenge du kan bruke din mobil før batteriet går tomt er et viktig kriterium, siden du alltid har den med deg. Batterilevetid indikeres ved standby-tid, som viser hvor lenge batteriet varer hvis mobilen er skrudd på men ikke brukes, og taletid som viser hvor lenge man kan bruke den. I praksis må en smartphone lades daglig, mens en enkel mobil kan brukes mange dager før den må lades på nytt, spesielt hvis man er nøye med å skru av WiFi og 3G når man ikke trenger disse funksjonene.

Kamera
Hvis du trenger å fange spesielle øyeblikk når du er på farten, da kan det være nyttig med en mobil som har kamera. For den beste kvaliteten bør du se etter en mobil med en LED-blits og en sensor på 5 megapiksler. Vil du ta opp video, se etter en minimum innspillings-oppløsning på 640x480 piksler, men for aller best kvalitet trenger du en mobil som kan ta HD-video.

Operativsystem
Operativsystemet som finnes i mobiltelefonen er viktig fordi det avgjør hva du kan og ikke kan gjøre med din telefon. Hver av mobiltypene som vi har nevnt nedenfor, har sitt eget operativsystem. De fleste som prøver iPhone iOS, syns at det er forholdsvis intuitivt og lett å bruke. Det kan lønne seg å teste forskjellige mobiler før man bestemmer seg for hvilken man vil kjøpe, slik at man kan se om mobilen er brukervennlig, rask og praktisk.

Skjerm
De nye smarttelefonene har stor berøringsskjerm. En tid var det meningen at mobilene skulle være så små som mulig, men i dag, når mobilen i større grad blir brukt til å surfe på nettet, se filmer og spille spill, er det en fordel med stor skjerm. Samsung Galaxy Note, er eksempel på en telefon med ekstremt stor skjerm, som også kan regnes som et kombinert nettbrett og telefon. iPhone har mindre skjerm enn de fleste andre toppmodeller, men en fordel med litt mindre skjerm er naturligvis at mobilen tar mindre plass i lomma, og enkelte syns også det er en fordel at man kan nå hele tastaturet med tommelen på den hånden man holder telefonen med. Dette er selvfølgelig en smakssak. Dersom man kjøper mobil med mye mindre skjerm, kan man få problemer med å skrive, ettersom tastene på tasteturet lett kan bli veldig små på de minste telefonene.

Minne
Minnet avgjør hvor mange bilder, musikkfiler, videoer og programmer du kan ha på mobilen din. iPhone kan som sagt ikke benyttes med ekstra minnekort, så da er det ekstra viktig å ta høyde for hvor mye musikk, bilder og programmer du kommer til å legge inn på telefonen. For mobiler som har støtte for minnekort, kan man utvide minnet ved behov.

Prosessor
Noe som har mye å si for hvor god brukeropplevelse du får med din smarttelefon, er størrelsen på prosessoren. En billig smarttelefon har ofte liten prosessor, og er derfor treg i bruk. Det tar lang tid å laste opp nettsider, skjermresponsen kan være treg osv. Så om du ikke har eksepsjonelt god tålmodighet, vil vi anbefale at du legger litt ekstra penger i å kjøpe en mobil med større prosessor.

Populære mobiltyper

Apple iPhone
Apple var en av de første til å lykkes i smarttelefonmarkedet. iPhone har vært synonymt med smarttelefoner en stund, men de siste årene har også mange konkurrenter kommet til, for eksempel Samsung med sin Galaxy S-serie. Ettersom Apple var først, har naturligvis mange forsøkt å etterligne suksessen med berøringsskjerm, praktisk brukergrensesnitt og nedlastbare apps. Men hva smarttelefoner angår, er det foreløpig kun Samsung og HTC, som har klart å gi Apple konkurranse.

I gjennomsnitt lanseres 1-2 nye iPhones hvert år. iPhone er en av de beste telefonene på markedet med høy skjermoppløsning, som er godt egnet for nettsurfing. Operativsystemet til Apple heter iOS, og blir som regel oppdatert hver gang det kommer en ny modell av telefonen. iPhone er god som mediespiller, spesielt hvis man investerer i noen gode øretelefoner. Med Apple App Store, kan du enkelt laste ned nye programmer og velge blant tusenvis av nye morsomme spill, praktiske hjelpemidler som viser togtider og lar deg bestille billetter, nyttige kalendere, værmelding, trenings-apper, og mye mye mer. Hvis du velger iPhone, kan du velge mellom 2 farger (hvit og svart) og du kan velge mellom 3 forskjellige størrelser på minnet. Det er ikke mulig å sette inn minnekort i telefonen, så sørg for at du kjøper en telefon med nok minne til det du skal bruke den til. En iPhone er en ganske kostbar telefon, og det finst andre og billigere smarttelefoner på markedet, for dem som ikke elsker Apple-produkter.

Windows Phone

Windows phone 8Microsofts operativsystem for smarttelefoner brukes av flere mobilprodusenter, og heter Windows Phone. En åpenbar fordel med bruk av Windows på mobilen, er at den enkelt kan integreres med din PC. Med Windows Phone 8 kom et helt nytt brukergrensesnitt med ”live tiles” som brukeren selv kan tilpasse akkurat slik han eller hun ønsker, for å gjøre mobilen så personlig som mulig. Nokias Lumia-serie er eksempel på en mobil som har har Windows Phone-operativsystem.


Android-telefoner
Googles operativsystem heter Android. Dette har åpen kildekode, og kan brukes fritt av alle mobilprodusenter. Det finnes derfor et bredt spekter av Android-telefoner på markedet. De fleste har berøringsskjerm, men det fins også noen med fysisk tastatur, som kan være en av de tingene man savner når man går over fra tradisjonell telefon til smarttelefon. Akkurat som med iPhone, kan du spille av musikk og video og laste ned nye programmer til telefonen fra Google Play. Du bør sørge for å kjøpe en mobil med Android 2.1 eller nyere. Eldre versjoner støtter ikke alle nødvendige formater. HTC og Samsung har med sine Android-telefoner greid å gi Apple hard konkurranse i markedet for smarttelefoner. En fordel med Android fremfor Apples iOS, er at man har mulighet til å lage egne shortcuts (såkalte widgets) som man kan legge på forsiden for å gjøre funksjoner man bruker mye lett tilgjengelig.

BlackBerry
Man bør ikke glemme BlackBerry når man snakker om smarttelefoner. BlackBerry har i mange år vært førstevalget for business-telefoner, og er kjent for sin utmerkede integrerte e-post. De fleste modellene har spesialdesignet tastatur som gjør det utrolig enkelt å svare på e-post. Selv om berøringsskjermen har blitt svært utbredt, både i smartetlefoner, nettbrett og til og også kommer med en del bærbare PC-er, fins det fortsatt mange som ikke har klart å venne seg til å bruke berøringsskjerm, eller som rett og slett ikke ønsker dette. Og det bør nevnes at BlackBerry også utvikler touchscreen smarttelefoner, der BlackBerry Torch er et eksempel på slike.

BlackBerry App World er stedet der du kan laste ned nye programmer til telefonen din. Her fins det dog en god del færre apps, enn det som fins tilgjengelig for iPhone og Android-telefoner.

Tilbehør

Minnekort
Hvis du trenger å utvide lagringskapasiteten kan du på de fleste mobiler gjøre dette ved å sette inn et minnekort. Sjekk telefonens spesifikasjoner for å se hva den støtter, men de fleste bruker formatet Micro SD.

Mobildeksel
Etui
Har du kjøpt deg en dyr smartphone, bør du beskytte den med et etui. Hver mobil har et etui som er spesielt tilpasset. Skaff deg en skjermbeskytter i klar plast som kan klistres på for å hindre riper på skjermen. Mobildekselet kan også brukes for å gjøre din telefon mer unik. Det finnes uendelig mange ulike designer å velge mellom!


Hodetelefoner
Med de fleste telefoner følger det et dårlig sett hodetelefoner. For å få en bedre musikkopplevelse og for å beskytte hørselen din (i og med at du kan lytte med lavere volum), bør du investere i et anstendig sett øretelefoner eller vanlige hodetelefoner.

Handsfree-sett
Om du vil ringe og motta samtaler uten å måtte holde telefonen, kan det lønne seg med et handsfree-sett. Hvis du kjører mye bil, se etter en modell som kan kobles til bilens sigarettenner. Husk at når du kjører er det ikke tillatt å snakke i mobil uten at telefonen er fastmontert.

Ladere
Det finnes mobilladere til bil som plugges i sigarettenneren. Men trenger du litt ekstra strøm når du er på farten? Det finnes spesielle batteripakker som du kan ta med deg overalt, slik at du kan lade mobilen uten å være avhengig av tilgang til stikkontakt. Når du bruker vanlig mobil-lader: Husk å ta ut stikkontakten når du ikke lader telefonen. Da sparer du nemlig strøm!