>

Blekkpatroner og tonere

Kjøpsguide Blekkpatroner og tonere

Printer refill

For alle som har en laser- eller blekkskriver er det ikke noe ukjent fenomen at de regelmessig trenger ny toner eller blekk-refill. Når vi snakker om førstnevnte er det laserskrivere det er snakk om, selv om noen av og til bruker litt feil begrep og snakker om toner til sin blekkskriver. Uansett hva du måtte ha, er det svært viktig å få helt riktig type som er beregnet for din skriver. Blekkskrivere har som oftest to typer patroner for blekk-refill: fargepatroner som består av et sett med tre eller seks primærgarger, og sort fargepatron.

Såkalt toner derimot er det som brukes i laserskrivere, og de har flere fordeler over sine brødre i blekk-klassen. Blekkskrivere er definitivt de mest vanlige typen printere i dag, men flere og flere begynner å oppdage fordelen med toner og laserskrivere, spesielt med tanke på økonomien. En blekkskriver trenger desverre svært ofte blekk-refill og patronene kan fort bli en dyr driftskostnad. En laserskriver bruker toner derimot, kan skrive ut langt flere sider, og på sikt være billigere i drift selv om de koster litt mer i innkjøp.

Valg av toner

Din laserskriver vil angi når det begynner å nærme seg tiden for å bytte til ny toner. For din spesifikke modell vil det da finnes et bestemt modellnummer, merke, og nummer på toner som du må bestille. Hvis du finner et godt tilbud, og bestemmer deg for å bestille kjøpe flere tonere av gangen, så bør du tenke på at en toner har begrenset levetid når den er ubrukt, og at du derfor ikke bør kjøpe flere enn det du vil klare å bruke opp i løpet av et års tid. Dette er dog sjelden et problem, da en god skriver med en ny toner vil kunne klare mange tusen sider før den er brukt opp.

Grunnen til at en toner har begrenset levetid er at pulverpartiklene innvendig over tid vil miste sin følsomhet for lys, og at innvendige gummiforseglinger kan bli harde. Åpne derfor heller aldri den forseglede posen som din toner kom levert i − helt før det du skal til å installere den.

Noe annet du kan vurdere er om du må holde deg til en offisiell toner (merkevare) fra samme produsent som din laserskriver, eller om du kan nøye deg med en toner laget av en tredjepart. Det er fordeler og ulemper her med begge alternativene. En offisielle toner av merkevare vil være dyrest, men sikrer deg også full kompatibilitet og kvalitet sammen med din skriver. Er du avhengig av best mulige utskrifter, for eksempel til profesjonell bruk i jobbsammenheng, og ditt budsjett tillater det − ja så bør du gå for en "ekte" toner av samme merke som din laserskriver.

Men − det er heller ikke noe galt med å bruke en rimeligere toner fra en tredjepart, så sant du ikke har de helt store kravene til kvalitet på dine utskrifter. Vær dog oppmerksom på de aller billigste typene som kan være en resirkulert gammel toner som bare har fått tilsatt nytt (og noen ganger ikke finkornet nok) pulver. En slik toner kan gi skuffende resultater og i verste fall skape komplikasjoner med trommelen og annen følsom teknologi inne i din printer. Les forbrukeromtaler og tester for å se hvilke produsenter som virker pålitelige og gode.

Det er også forskjeller på hvor godt en toner utnytter pulverinnholdet sitt for hver utskrift. Her snakker vi om tonere som gir høy effekt sammenlignet med lav effekt. En toner med høy effekt er dyrest, men gir deg flere sider utskrift per krone. Tilsvarende er en toner med lav effekt billigere, men er dyrere når en måler faktisk effekt i utskrift per krone. Som med alt annet er det fordeler og ulemper med begge disse typene. En høy-effektiv toner kan (avhengig av ditt printerbruk) slites fortere og lekke ut pulver før den er helt oppbrukt. Dette gjelder spesielt dersom du benytter en slik toner fra en tredjeparts produsent.

Se det hele an i sammenheng med ditt eget bruk av laserskriveren. Har du mye småjobber på ti eller færre sider vil din toner oppleve mer slitasje enn om du kjører sjeldnere, men større jobber (på f.eks.100 sider eller mer). I det første tilfellet lønner det seg å kjøpe en toner med mindre effekt, mens for sistnevnte kan du gå for en mer effektiv toner. Grunnen er at den mindre effektive tonere vil bruke opp sitt fargepulver før de mekaniske delene innvendig slites. Valget avhenger også av det totale antall sider du printer årlig, samt forventet dekning av toner på hvert ark.

Blekk-refill

Når det gjelder blekkskrivere derimot er saken en helt annen. Blekkpatroner tømmes som nevnt fortere og er mindre økonomiske enn en toner for en laserskriver. Blekk-refill kan fort koste penger, men det finnes måter å spare noen kroner på her også.

Du har egentlig tre valg når patronene er gått tomme: kjøpe fabrikantens eget merke av blekk-refill, bruke patroner fra en tredjeparts fabrikant, eller foreta blekk-refill selv. Skal du gjøre jobben selv, så må du passe på at din blekkskriver faktisk kan takle patroner som kan etterfylles. Produsentene av skrivere vil alltid oppfordre kunder til å holde seg til sitt merke, og dette er stort sett å anbefale med tanke på kvalitet og mindre sjanse for problemer. Men − for mange er det til syvende og sist prislappen som ofte avgjør.

Billige blekkpatroner fra tredjeparts produsenter kan være av litt ymse kvalitet, men det er ikke dermed sagt at alle her er dårlige. Her gjelder det samme som for de som har laserskriver og skal kjøpe toner − det anbefales at du leser litt rundt og undersøker hvilke erfaringer andre har hatt med det merket av blekk-refill du vurderer slik at du ikke kjøper katta i sekken. De dårligste patronene vil tørke ut fort, og kan i verste fall tette igjen de ørsmå hullene som blekkskriveren din bruker for å sprute blekk ut gjennom.

I mange nyere printere har fabrikantene lagt inn elektroniske brikker som er ment å avskrekke folk fra å kjøpe tredjeparts partroner for blekk-refill. Disse fungerer ved at de kan sjekke om du har blekkpatron av original merkevare eller ikke − og dermed gi deg mindre ut av patronen dersom du ikke har det. Uavhengige tester har også vist at så mye som 30% av blekket i en patron kan forbli ubrukt på det tidspunktet skriveren sier at den er "tom".

Den siste muligheten er altså fylle opp patronene selv. Sørg i så fall for å kjøpe et blekk-refill sett av god kvalitet og at du følger instruksjonene nøye. Her kan det fort bli mye søl og patroner som ikke virker som de skal. Fyll aldri blekk i patronene mens de fortsatt sitter inne i blekkskriveren, men ta de ut i forkant før dy begynner med jobben.