Kjøpsguide for mobiltelefoner

Oppdatert juli 2009 - by Digital Versus Mobile Phone Buyer's Guide

Mobiltelefonen - din trofaste følgesvenn, har gradvis blitt mer avansert. Den er blitt en slags digital Swiss army-kniv, med uendelig mange nyttige og mindre nyttige verktøy.

Telefonene leveres med alt du ønsker av funksjoner: Kamera, mp3-spiller, GPS, multimedia-funksjoner, proffesjonelle verktøy, berøringsskjerm eller hybrid med fysisk tastatur. Noen er svært enkle, mens andre er avanserte datamaskiner. Tradisjonelle telefoner blir gradvis erstattet av Smartphones. Det store utvalget av mobiltelefoner betyr at det er vanskeligere å velge hvilken telefon du trenger! Her er noen viktige punkter som vil hjelpe degå velge.

1 - Foreta et valg

Når du bare trenger en telefon...

Er du bekymret for at alle multimediafunksjonene vil være i veien når alt du ønsker er å ringe? Ikke vær bekymret! Det finnes fortsatt tradisjonelle mobiltelefoner for deg som ikke ønsker en smarttelefon! Du kan finne en fin og brukervennlig telefon til en billig penge, som kan ringe og sende meldinger. Telefoner med få funksjoner har generelt bedre batterilevetid. Og en god telefon behøver ikke å koste mye.

 1. Samsung SGH E1080
  245 kr - 490 kr Sammenlign pris »
 2. DORO PhoneEasy 345 GSM
  918 kr - 1 396 kr Sammenlign pris »
 3. Nokia 6303 Classic
  1 088 kr - 1 460 kr Sammenlign pris »
 4. Flere produkter »

Trend: multimedia-touch

For mobilentusiasten finnes det nå en rekke spennende touchtelefoner. Disse telefonene er som små datamaskiner i lommeformat med berøringsskjerm. Touch-telefonene har alt du kan tenke deg av funksjoner. Kamera, GPS, e-post, internettilgang, videospiller og ulike applikasjoner. Hvis du ikke trenger alle de fancy funksjonene, kan det være penger å spare på å kjøpe en enklere telefon. Vær også klar over at batterilevetiden blir betraktelig kortere når mange avanserte funksjoner benyttes. Det lønner seg også å sjekke brukervennligheten, før du bestemmer deg for hvilken telefon du vil kjøpe.

 1. Nokia N8
  3 746 kr - 4 467 kr Sammenlign pris »
 2. Apple iPhone 4
  8 028 kr - 9 426 kr Sammenlign pris »
 3. HTC Touch HD2
  3 279 kr - 5 269 kr Sammenlign pris »
 4. Flere produkter »

Telefoner med tastatur

Selvom telefonen i hovedsak brukes til å ringe med, følger andre kommunikasjonsformer gradvis etter. SMS og e-post er i dag flittig brukt. Touch-tastaturer kan ennå ikke måle seg med et fysisk tastatur, så hvis du ofte sender meldinger eller e-post, bør du ha et fysisk tastatur. Tastaturet bør ha gode og adskilte taster for å unngå skrivefeil. Hvis du vil lese e-post på telefonen, lønner det seg å ha en telefon som lar deg opprette flere mailkontoer, og som har Push Mail, som sikrer at du mottar e-posten så snart den er sendt.

 1. BlackBerry 9800 Torch
  4 948 kr - 5 859 kr Sammenlign pris »
 2. HTC Desire Z
  4 129 kr - 4 951 kr Sammenlign pris »
 3. Sony Ericsson Xperia X10 mini pro
  2 228 kr - 2 990 kr Sammenlign pris »
 4. Flere produkter »

En profesjonell smartphone

En smartphone er en enhet som lar deg administrere kontoret mens du er på reise. Selv om noen telefoner med multifunksjonalitet også er Smartphones, gjelder det ikke alle. Noen mobiler leveres med et lukket operativsystem, som gjør det vanskelig å legge til ekstra programvare. Ekte lomme-pcer har full tilkobling til internett vha Wi-Fi, 3G + el.l. Noen av dem leveres med berøringsskjerm, og de har alltid et fysisk tastatur, logisk funksjonalitet og anstendig batterilevetid. Smartphones kommer nå også med kamera, musikkspiller og lignende for tiltrekke flere typer brukere.

 1. Nokia XpressMusic 5800
  1 749 kr - 3 499 kr Sammenlign pris »
 2. Samsung Galaxy S GT I9000
  3 899 kr - 3 899 kr Sammenlign pris »
 3. BlackBerry 8520 Curve
  1 846 kr - 2 476 kr Sammenlign pris »
 4. Flere produkter »

2 - Teknologien

Viktige spesifikasjoner

 • - Design og kvalitet/finish:

  Det kan lønne seg å kjøpe en telefon som tåler et par slag uten å gå i stykker. Dekselet bør være solid med en god finish som tåler slitasje. Det finnes til og med noen telefoner med antiripeskjerm. Telefonen bør ha knapper med tilgang til de viktigste funksjonene (musikk, kamera, meny, kalender osv.)

 • - Operativsystem (OS):

  I likhet med datamaskiner, har mobiltelefoner et OS. Telefonens responstid avhenger operativsystemet. Noen operativsystemer har enestående hurtighet og utførelse mens andre er trege. Vær oppmerksom på at enekelte telefoner beregnet på vanlige brukere har pro-systemer installert på telefonen - Disse kan være for avanserte og gjøre telefonen vanskelig å bruke.

 • - Batterilevetid:

  God batterilevetid er et must for alle mobile enheter. Det lønner seg å kjøpe en telefon som har flere dagers batterilevetid, men ofte varer batteriet bare en dag når telefonen brukes til mange slags forskjellige oppgaver. For å forlenge batterilevetiden, lønner det seg å skru av funksjoner som du ikke bruker, f.eks. skru av Wi-Fi eller 3G når du ikke er på nett. Er du mye på farten, er batterilevetiden noe du bør ta hensyn til når du kjøper en mobiltelefon..

 • - Mottak:

  Mottaket påvirker lydkvaliteten under en telefonsamtale, og den påvirker også telefonens rekkevidde. Har du god rekkevidde, kan du koble deg til et nettverk selv når du er i en kjeller, mens en mindre følsom telefonen ofte vil vise at nettverket er utilgjengelig. Mottaket avhenger selvfølgelig også av operatørens dekning.

Et skritt videre...

 • - Brukergrensesnitt :

  Brukergrensesnittet er det du ser når telefonen er slått på.Et godt brukergrensesnitt betyr god brukervennlighet. Ideelt sett bør brukergrensesnittet være praktisk, logisk og intuitivt. Dvs at du enkelt kan navigere i menyene og raskt finne de funksjonene du trenger.

 • - Skjerm :

  Skjermene har blitt større og større. En stor skjerm gir bedre leselighet (størrelsen bør være minimum 2,5 "). Skjermen bør være lyssterk, med god nok oppløsning til å vise websider, bilder og video i tilstrekkelig detalj. Alle skjermene ser mørkere ut hvis du ser dem fra en vinkel.

 • - Kamera :

  Kamera med mange megapiksler er blitt vanlig mobiltelefoner. Hvis du trenger kameraet for å ta bilder som skal sendes med MMS, vil et kamera med 3 eller 5 megapiksler være godt nok. Ønsker du imidlertid å skrive ut bildene, bør du gå for høyere antall megapiksler. For å ta gode bilder bør du også ha bildestabilisator, mulighet for innstilling av lysfølsomhet og en ordentlig blits. Husk at selv om mobilkameraene stadig blir bedre kan ingen smartphone foreløpig måle seg med et godt kompakt digitalkamera.

 • - Strålingsgrense :

  Alle telefon har en strålegrense (SAR = Specific Absorption Rate). Dette er regulert i henhold til EU-lovgivningen og angir mengden av radiobølger som slippes ut av enheten. SAR må holdes under 2 W/kg.


3 - Tilbehør

Minnekort

Få mobiltelefoner leveres med tilstrekkelig internt minne. Ofte vil du finne ut at det interne telefonminnet er svært dårlig. Derfor vil du trenge et minnekort (MicroSD-kort) for å få plass til å lagre bilder, musikk og video. Dette gjelder særlig hvis du har en multimedie-telefonen. For å kunne overføre innholdet på minnekortet til eller fra en PC, kan det lønne seg å skaffe en kortleser.

Vesker/beskyttelsesdeksler

Selv en robust telefon i god kvalitet kan bli skadet. Derfor anbefales det å beskytte telefonen med en veske. Mobilvesker kommer i uendelig mange utgaver: ensfargede eller med psykedeliske mønstre, de kan være myke eller stive, transperante eller matte. Det fins noe for en hver smak.

Hodetelefoner

De fleste telefoner i dag har en innebygd lydspiller og leveres med hodetelefoner. Dessverre er de ikke kvaliteten alltid god. Hvis lyd er viktig for deg, vil du sannsynligvis bytte ut ørepluggene med hodetelefoner av bedre kvalitet. Da bør du også kjøpe en mobil med standard-utgang (3,5 mm jack) eller sørge for at det finnes en adapter til øretelefonene du velger.

Hands-free

Et hands-free kit er praktisk samtidig som det hjelper deg å unngå elektromagnetiske bølger. Mens debatten rundt stråling fra telefonen fortsatt ruller, foretrekker mange å bruk å hands-free for sikkerhets skyld. Hvis telefonen har Bluetooth, kan trådløs hands-free være et alternativ. Hands-free er påbudt for å kunne snakke i mobiltelefon mens man kjører bil.

4 - Et skritt videre

NB: Artiklene er på engelsk

Mobiltelefon og telefoni Kjøpsguide

Mobiltelefon kjøpsguide

Mobiltelefon kjøpsguide

Mobiltelefonrevolusjonen ser ut til å være ustoppelig. De tykke mursteinene fra 1980-tallet er erstattet med lette, tynne mobiltelefoner med det siste i kommunikasjonsteknologi, i tillegg til siste mote.

Se kjøpsguide »

Kelkoo-blogger

Følg våre blogger!

blogg

Kelkoo.no har lansert 3 nye blogger, med temaene teknologi, livsstil og reise! Her finner du nyttige råd, samt omtaler av nye og spennende produkter!

Gå til bloggoversikten...